Soms zit hooggevoeligheid in de weg. Waarom? Door je hooggevoeligheid absorbeer je gedachten, gevoelens, overtuigingen en ideeën van anderen meer dan de niet hooggevoelige medemens. Dit gebeurt vooral in je jeugd als je je nog niet zo bewust bent van wie je werkelijk bent. Je neemt sneller aan wat anderen zoals je familie, ouders, broers, zussen, leraren en andere belangrijke rolmodellen in je leven van je vinden. Onbewust denk je: “Wat ze over me zeggen zal wel waar zijn, want ze zijn ouder en meer ervaren”. Je hebt bijvoorbeeld geleerd dat gevoelig zijn niet goed is, want met deze eigenschap ben je niet sterk genoeg om in deze maatschappij te overleven. Je overtuiging is: “Gevoelig zijn is zwak”.

Hiermee leer je een belangrijk deel in jezelf te onderdrukken en raak je verder van je werkelijke zelf verwijderd. Zodra je volwassen bent heb je allerlei overtuigingen over jezelf en het leven dat niet in overeenstemming is met wie je werkelijk bent. Ik wil hiermee benadrukken hoe belangrijk het is onderzoek te doen naar deze overtuigingen, zodat je de overtuigingen die niet bij je passen kunt loslaten. Dit geldt overigens voor iedereen, alleen is de kans groot dat de hoogsensitieve medemens meer lagen heeft af te pellen, vanwege het absorptie-talent. Ik noem het een talent, omdat je dit in je voordeel kunt gebruiken als je er bewust van bent. Bijvoorbeeld in creatieve projecten.

Wie je werkelijk bent

Dat is het “IK-idee en het IK-gevoel” zonder alle geloofsovertuigingen, ideeën, gedachten en gevoelens die je hebt aangenomen van anderen, van de maatschappij en de cultuur waarin je bent opgegroeid. Je kunt er heel gemakkelijk achter komen of je een leven leeft dat in lijn is met wie je werkelijk bent, door jezelf de volgende vraag te stellen en hier uiteraard eerlijk op te antwoorden. Je kunt deze vraag niet goed of fout beantwoorden. Het antwoord is gewoon een constatering van waar je op dit moment bent. Als je in alle eerlijkheid graag een ander antwoord zou willen geven, dan is dit het moment om hiervoor te kiezen. En dan nu de vraag: “Voel je in alles wat je doet passie, enthousiasme en vreugde”? Waarom is deze vraag belangrijk vraag je je misschien af. Het is belangrijk, omdat de mate van passie, enthousiasme en vreugde aangeeft in hoeverre je echt jezelf bent.

Passie is dus je kompas

Het is je kompas een vreugdevol leven te leiden dat past bij wie je werkelijk bent. Je hebt hierin altijd een keuze. Soms denk je dat je graag wilt leven in enthousiasme en vreugde. Je denkt dat je je passie wilt volgen. Je hebt ideeën en gedachten over hoe dat eruit ziet, maar je onderneemt vervolgens geen actie om dat leven voor jezelf te creëren. Het gebeurt vaker dan je denkt. Je hoort het zo vaak: “Ik wil de wereld rondreizen, maar ….”, “Ik wil een boek schrijven, maar……” , “Ik wil een andere baan, maar…..”. Als dit je passie is, wat houd je tegen? Wat maakt dat je geen actie neemt?

Vaker wel, dan niet heeft dit te maken met angst. De angst om te falen, belachelijk gemaakt te worden of zelfs de angst voor succes. Zoek uit waar je bang voor bent en doe het toch! Je gaat merken dat het niet zo beangstigend is. Volg je passie. Volg je gevoelens van enthousiasme, vreugde en je gaat merken dat je mensen, ervaringen en situaties aantrekt die bij deze vibratie passen.

 

Tips voor meer passie in je leven

  1. Ga allereerst naar binnen en onderzoek welke overtuigingen je belemmeren te zijn wie je werkelijk bent.
  2. Besef dat je altijd een keuze hebt. Je hoort mensen weleens zeggen dat ze geen tijd hebben om iets te doen wat ze graag zouden willen doen. Wat ze vaak niet door hebben is dat dit een keuze is. Ze maken de keuze er geen tijd voor te maken, zo simpel is het.
  3. Zorg dat je meer in contact komt met je gevoelens. Dit lijkt een open deur, maar contact maken met je gevoelens is niet voor iedereen zo gemakkelijk. Vooral als je een analytische geest hebt, kan het uitdagend zijn.
  4. Weet wat passie is en hoe het voelt. Iets is je passie als je enthousiast van wordt en vreugde voelt. Het voelt letterlijk en figuurlijk lichter. Je voelt je energiek.

 

Linda Ronde is afgestudeerd als maatschappelijk werker en heeft verschillende opleidingen in coaching gevolgd. In 2019 is ze begonnen met schrijven van blogs, onder andere over HSP. “Mijn eerste blog is in november 2019 op Hoogsensitief.NL geplaatst. Dat smaakt naar meer heb ik waarschijnlijk gedacht, want tijdens de lockdown besloot ik mijn eerste boek Verander je MindSet te schrijven”. Lees meer op haar website: thesouljourney.nl

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest