Kernopleiding HSP Coach

Kom je als coach of therapeut regelmatig hoogsensitieve mensen tegen in je praktijk? Eén op de vijf mensen is hoogsensitief, maar zij zoeken relatief vaker hulp, dus de kans dat je een HSP in je praktijk hebt is groot.

In deze kernopleiding verdiep je je in de achtergronden van hoogsensitiviteit. Wat is de kern van deze eigenschap? Hoe werkt het hoogsensitieve brein? Welke valkuilen, maar ook talenten brengt dat met zich mee? Wat zijn de verschillen met diagnoses zoals ASS en ADHD?

Gedegen kennis over hoogsensitiviteit is door de verschenen wetenschappelijke artikelen genoeg voorhanden. Maar toch is deze kennis nog nauwelijks verspreid. Er bestaan nog steeds veel misverstanden. En dat staat een goede begeleiding van HSP in de weg.

In deze kernopleiding leer je de valkuilen van hoogsensitieve mensen beter begrijpen, door in te zoomen op de werking van het brein. Door middel van het Z-kwadrant voor Hoogsensitiviteit krijg je bovendien praktische handvatten om je begeleiding gerichter en effectiever te maken.

De opleiding is bedoeld voor ervaren coaches. Er komen geen algemene coachingsvaardigheden aan bod, maar alleen verdieping van de manier van begeleiden van hoogsensitieve personen. Er is ook een variant voor het begeleiden van kinderen en hun ouders.

In de vijfdaagse kernopleiding HSP Coach leer je meer over:

 • hoogsensitiviteit (wetenschappelijke benadering)
 • kenmerken van hoogsensitieve personen (HSP)
 • gebruik hoogsensitiviteitsanalyse (HSA)
 • effecten zoals overprikkeling, faalangst, laag zelfbeeld
 • relatie tot diagnoses als ASS en ADHD
 • valkuilen in het functioneren
 • benadering vanuit: eigenschap – effect – behoefte – gedrag
 • Z-kwadrant voor Hoogsensitiviteit inzetten
 • mogelijke interventies

De trainer:
Drs. Esther Bergsma is auteur van Hoogsensitieve kinderen; praktische leidraad voor ouders en professionals” enHet Hoogsensitieve Brein, sociaal-wetenschappelijk onderzoekster, trainer, spreker en wordt regelmatig (door de media) geraadpleegd als expert Hoogsensitiviteit.

Je ontvangt:
• Vijf compleet verzorgde lesdagen (twee keer tweedaagse plus 1 losse lesdag)
• uitgebreid lunchbuffet
• koffie, thee en versnaperingen
• nieuwste wetenschappelijke inzichten over hoogsensitiviteit, brein en psyche

Plus deze extra’s:
• het boek “Het Hoogsensitieve Brein”
• complete werkmap (met alle dagpresentaties plus extra artikelen en inspiratie)
• onderzoeksrapportage (inclusief nog niet eerder gepubliceerde gegevens)
• certificaat van deelname

De investering voor deze vijfdaagse training bedraagt €2295,=. 

Dat is exclusief BTW en inclusief volledige verzorging, certificaat, alle materialen en het boek “Het Hoogsensitieve Brein”.

Nuchter

Hoogsensitiviteit is niets meer of minder dan een eigenschap. Een eigenschap met voordelen, maar in sommige situaties ook nadelen. In deze training neemt Esther je mee langs de nieuwste wetenschappelijke inzichten uit ontwikkelings-, cognitieve- en neuropsychologie (zie voor een korte samenvatting van de wetenschap). Daardoor zijn er direct een aantal misverstanden minder en ben je beter onderlegd in gesprekken met ouders, artsen of andere hulpverleners.

HSP professional

Wil je met je praktijk meer zichtbaarheid op www.hoogsensitief.nl? Hoogsensitief.NL biedt de mogelijkheid om een speciale vermelding te behalen. Je doet dat door een scriptie te schrijven (lees verderop meer). Nieuwe klanten worden dan doorverwezen naar jouw praktijk. Je krijgt een mooi plekje op dit (veel gelezen) online-platform.

Er is een speciale kernopleiding voor HSK coaches; voor het begeleiden van hoogsensitieve kinderen en hun ouders.

Programma Kernopleiding HSP Coach 2024

Eén keer per jaar gegeven. De groep van 2024 gaat definitief door.
Locatie: Nieuwe Buitensociëteit Zwolle

Dag 1: –  woensdag 18 september 2024 – HSP Colloquium wetenschap / HSP brein
onderzoek naar hoogsensitiviteit, rol van genen, werking hersenen. Deze dag is ook los te boeken.

Dag 2:  –  donderdag 19 september 2024 – HSP Colloquium Hoogsensitiviteit en diagnoses
breinstudies en wetenschappelijke duidingen over de verschillen met diagnoses als ASS, ADHD, SI etc.

Dag 3: – woensdag 2 oktober 2024 – Trainingsdag: Verkenning – en analyse hoogsensitiviteit
analyseren van: eigenschap – effect – behoefte – gedrag, probleemgebieden op het terrein van werk, relaties en persoonlijke groei. Inclusief eigenschappen zoals extraversie, sensatiezucht, hoogbegaafdheid, sterke wil. Plus leren inzetten van de hoogsensitiviteitsanalyse (HSA)

Dag 4: –  woensdag 16 oktober 2024 – Trainingsdag: Z-kwadrant voor Hoogsensitiviteit
  Leer de stappen uit de methode toepassen om HSP effectiever te begeleiden binnen je eigen expertise. Welk doel heeft elke stap en hoe is dat onderbouwd?

Dag 5: –  donderdag 17 oktober 2024 – Trainingsdag: interventies
hoe kan je jouw begeleiding praktisch vormgeven? Uitwerken van casussen. Wetenschappelijk bewezen interventies.

Unieke training

 • gedegen basis én verdieping
 • wetenschappelijke kennis
 • heldere aanpak

Wil jij hoogsensitieve mensen beter leren begeleiden op basis van wetenschappelijke inzichten? Schrijf je dan in voor de Kernopleiding HSP Coach. Je ontvangt per mail meer informatie. Na betaling is je inschrijving definitief. De trainingen zitten snel vol, dus wees er op tijd bij.

Voorwaarden
Je ontvangt na aanmelding een factuur. Pas na betaling is jouw inschrijving definitief. Je kunt deze training tot 7 weken van te voren annuleren (€100,= administratiekosten). Bij annulering tot vier weken van te voren betaal je 50% van de training. Bij annulering minder dan 4 weken van te voren, krijg je geen geld terug, maar kun je wel een vervanger sturen. Gespreid betalen is mogelijk tegen een opslag. Minimaal 4 weken van te voren hoor je of de training doorgang kan vinden of dat er te weinig aanmeldingen zijn voor deze groep. Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW.

HSP-professional
Na deelname aan deze training ontvang je een certificaat. Daarmee kun je aan je klanten laten zien dat je op de hoogte bent van de nieuwste inzichten. Daarnaast is er een mogelijkheid de training af te ronden met het schrijven van een paper, waarin je laat zien het geleerde toe te kunnen passen op een casus. Je wordt dan gecertificeerd HSP Coach. Jij krijgt dan met jouw praktijk speciale aandacht op www.hoogsensitief.nl. Informeer naar de precieze regeling en de kosten.

Deze vijfdaagse, volledig verzorgde training biedt veel extra’s (gratis boek, gratis onderzoeksresultaten, gratis eten en drinken) en heeft unieke waarde voor je praktijk.

Je bent dan helemaal op de hoogte van alle wetenschappelijke inzichten, zowel de basis die Elaine Aron heeft gelegd,
als de nieuwste inzichten op het gebied van hoogsensitiviteit in relatie tot genen, brein en functioneren op het werk. Bovendien ben je in staat je begeleiding aan te passen aan je klant.

De kernopleiding HSP Coach is al door diverse groepen gevolgd en heeft deze lovende recensies ontvangen:

Ik ben ontzettend dankbaar dat ik de HSP en HSK Kernopleiding gecombineerd kon volgen bij Esther Bergsma. Het was voor mij een meerwaarde dat ik in korte tijd kon duiken in het totaalplaatje van Hoogsensitiviteit op de vele verschillende vlakken. Om alle kennis, verdieping, wetenschappelijke onderzoeken,  oefeningen, handvaten te kunnen opdoen in uitwisseling met de andere cursisten.

Nu kan ik vol zelfvertrouwen mijn passie om mensen te gaan begeleiden in bewustwording/hoogsensitiviteit verder vorm gaan geven.

Katja Wicherink

Reis naar eenvoud, begeleiding in bewustwording/hoogsensitiviteit

Wat ik erg prettig vond, is dat Esther als wetenschappelijk onderzoeker de training zelf geeft. Het overleg met haar, maar ook de andere elementen – de wetenschappelijke achtergrond, het Z-kwadrant model, de HSA als exclusieve tool – maken de training van grote meerwaarde. En de manier van lesgeven past bij HSP: tijdige pauzes, aandacht voor elke deelnemer, rustige uitleg, to-the-point. Perfect.

Barbara Rommens

HSP kerntalent & loopbaancoach

Wat voor mij deze Kernopleiding uniek maakt is de wetenschappelijke basis over HSP, gekoppeld aan de praktijk.

Suzanne Nieuwenhuijs

trainer & coach Hoogsensitiviteit & Werkgeluk

Een complete en diepgaande training waarbij je leert wat goed werkt bij HSP, tegen welke problemen HSP aanlopen en wat de achtergrond is van dat gedrag. Met de HSP analyses en de stappen van het Z-kwadrant leer je om HSP te begeleiden op een onderbouwde manier. Voor mij heel waardevol!

Josien Hannema

HSP Coach

Ik vond de Kernopleiding zeer goed. De wetenschappelijke onderbouwing van de werking van het hoogsensitieve brein was overzichtelijk en het Z-kwadrant is een heel fijne tool om in praktijk te brengen in combinatie met mijn eigen tools.

Fiona

psychodynamisch HSP coach bij 4 The Love Of Me

Ik ben onder de indruk van de manier waarop Esther heel snel een hele goede sfeer weet te creëren. Ook haar kennis is indrukwekkend. Die kennis wordt helder en overzichtelijk gepresenteerd tijdens de Kernopleiding, inclusief de vertaalslag naar handvatten voor de coachingspraktijk én het direct kunnen oefenen met toepassen, en dat in 5 dagen. Esther is onmiskenbaar een van de grootste HSP experts van dit moment.

Iris van de Berg

Coach/trainer van hoogsensitieve volwassenen

Deze opleiding is een aanrader als je in je werk te maken hebt met HSP. Vooral door de kennis van de trainer. Zij vertaalt wetenschappelijke inzichten op een prettige werkbare manier.

Monique van Loosbroek

Bedrijfsmaatschappelijk werk

Goede HSP opleiding. Fijne cursusdagen met mooie interactie met de deelnemers, ieder komt aan bod en Esther geeft heldere uitleg en vaak nog extra info er bij.

Marije Metselaar

Coach en levensloop(baan)counselor

Een hele mooie opleiding, veel geleerd, verdieping, wetenschappelijke onderbouwing en een ontzettende verrijking in het hoogsensitief zijn. Alles wat ik in de afgelopen jaren heb geleerd en wat eerst nog als een onsamenhangend iets was, is met deze opleiding als puzzelstukjes in elkaar gelegd en als één geheel geworden.

Jacqueline Verbeek

HSPcoach van Gewoon vrouw zijn

Krachtig en voedend: in korte tijd veel waardevolle info!

Marielle Dobbels

Energetische Relaxatie Praktijk

Ik vond het heel waardevol dat er zoveel kennis gedeeld word die zo actueel is en dat er ruimte is voor alles wat je wilt weten. Mooi te merken dat Esther zo enthousiast is en zo ontzettend veel weet. Daarnaast vond ik het heel fijn andere HSP live te ontmoeten.

Nelian Pars

HSP coach

Deze opleiding is een aanrader door de manier waarop vanuit de wetenschap en de praktijk tot een hanteerbare methodiek wordt gekomen die je als coach direct kunt toepassen. Dikke 9!

Eveline Cowley

Psycholoog/coach/trainer bij Metanoia Coaching (metanoiacoaching.nl)

Voor mij was het belangrijk dat ik zou worden opgeleid door iemand die naar mijn idee het dichtst bij het vuur zit qua nieuwe inzichten en (wereldwijde) wetenschappelijke onderzoeken m.b.t. hoogsensitiviteit. Voor mij is dat Esther Bergsma. Mijn hoge verwachtingen zijn volledig vervuld bij zowel de HSK- als de HSP Kernopleiding.

Clarinda Baan Hofman

Alle medemensen en coaches die in aanraking komen met hoogsensitiviteit zouden deze Kernopleiding moeten volgen. Er gaat een hele wereld open met erkenning en inzichten.

Hariët Bremmer

Teamcoach DCW Gemeente Enschede

Een hele fijne training, waardoor ik weer op de hoogte ben van de nieuwste wetenschappelijke inzichten, nog verder verdiept heb in de werking van het hoogsensitieve brein en ook de praktische handvatten voor in de coaching geven een goede aanvulling op mijn huidige manier van begeleiding.

Myrte Duijndam

Stress, faalangst en Hooggevoeligheidscoach bij VIVAS Coaching

k vond het een waardevolle training, die me veel informatie heeft gegeven over wetenschappelijke onderzoeken en praktische handvatten. Het Z kwadrant zie ik als een mooie leidraad om HSP stapsgewijs te helpen om hun hoogsensitiviteit te begrijpen, te aanvaarden en te omarmen. Het kan mij als coach helpen om niet te snel te gaan, bewust stil te staan bij elke fase. Zodat HSP vervolgens vanuit hun eigen kern hun mooie talenten in kunnen zetten.

Aanrader voor collega-loopbaancoaches omdat je vaak te maken hebt met medewerkers die burn-out zijn geraakt. Hoogsensitiviteit kan hier een rol bij spelen en wordt nog vaak niet herkend.

Judi Karman

Loopbaancoach

De wetenschappelijke onderbouwing maakt de training uniek. Omdat Esther zelf als onderzoeker in het veld staat, houdt ze de training up-to-date. Daarnaast vond ik het prettig input en structuur te krijgen voor het vormgeven van een coachtraject.

Sanne de Jonge

jobcoach en loopbaanprofessional

Mijn ambitie is de verkenning, erkenning en herkenning van Hoogsensitiviteit te stimuleren.”

Acceptatie is nog een fikse uitdaging. Veel HSP hebben een negatief zelfbeeld ontwikkeld in de loop der jaren.
In deze training geef ik gedegen en praktisch inzicht in het begrijpen en begeleiden van hoogsensitieve personen. Het is een verdieping van de kennis in mijn boeken. Gezamenlijk duiken we de materie in, bespreken we wetenschappelijke onderzoeken, leggen we verbanden en verdiepen we ons in het Z-kwadrant. Zodat we nog beter in staat zijn hoogsensitieve personen te begrijpen en begeleiden.

— Esther Bergsma

Pin It on Pinterest