Leer je kind zijn hoogsensitiviteit zelfstandig behe(e)r(s)en

Hoogsensitieve kinderen

Hoogsensitieve kinderen zijn gevoelig voor prikkels en verwerken deze intens. Ze hebben last van etiketten in kleren, voelen stemmingen aan en hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel.

Overprikkeld

Als ze overprikkeld zijn, uiten ze dat door woedeaanvallen of huilbuien. Of ze trekken zich helemaal terug. Voor even onbereikbaar en onhandelbaar.

Het intense verwerkingsproces maakt dat hoogsensitieve kinderen zeer creatief kunnen denken en makkelijk informatie overzien. Ze maken soms onverwacht slimme opmerkingen. Als ze op school te veel prikkels binnenkrijgen, kan deze kwaliteit overschaduwd raken.

Stimuleren of begrenzen

Ouders van hoogsensitieve kinderen voelen zich vaak wat verloren omdat er weinig begrip is vanuit school of andere ouders. Ze weten soms niet hoe ze moeten reageren op het specifieke gedrag van hun kind.

Inzicht in de achtergronden van hoogsensitiviteit leidt ouders naar toegesneden begeleidingsmethoden. Waar moeten zij stimuleren en waar begrenzen? Het BABA-model ondersteunt hen hierbij.

Zelfstandig

Het uiteindelijke doel is dat het kind zelf kan omgaan met diens hoogsensitiviteit. De wereld zal overweldigend blijven, maar het kind leert zijn hoogsensitiviteit als kwaliteit te gebruiken. Daarmee houdt het zichzelf staande.

Kenmerken van hoogsensitieve kinderen:

  • Last van labeltjes in kleding
  • Gevoelig voor harde geluiden
  • Stemming van anderen aanvoelen
  • Moeite met veranderingen
  • Eerst observeren, dan pas doen
  • Begaan met het lot van dieren
  • Rechtvaardigheidsgevoel
  • Diepgaande vragen stellen
  • Faalangstig
HSP jongeren met chronische pijn

HSP jongeren met chronische pijn

Hoogsensitieve jongeren met chronische pijn ervaren het leven anders dan niet-hoogsensitieve pijnpatiënten. De impact die ze ervaren is groter, onder andere op school.

Lees meer
Goede band ouder beschermt HSK

Goede band ouder beschermt HSK

Hoogsensitieve kinderen raken in hun welbevinden sterk beïnvloed door hun omgeving. De covid-crisis was voor Francesca Lionetti (werkzaam op universiteiten in Italië en Engeland) en haar collega’s aanleiding om dit effect te meten.   Onderzoek Van 94 Italiaanse...

Lees meer
Hoe verken je de wereld als deze je overweldigt? Hoogsensitieve kinderen krijgen zoveel prikkels binnen dat het dagelijkse leven hen snel uitput. Dat verklaart waarom zij na schooltijd vaak tegendraads thuiskomen, waarom ze moeite hebben met inslapen of waarom ze niet graag nieuwe activiteiten uitproberen. Leren omgaan met prikkels en op tijd rust nemen is essentieel voor hen.

Pin It on Pinterest