De blaadjes verkleuren langzaam aan de bomen. De temperatuur is flink gezakt en dat betekent dat de zomerjas weer in de kast kan. Althans als het aan mij ligt.

 

Wisseling van temperatuur

 

Mijn hooggevoelige kinderen denken daar anders over. Met name de wisseling van warm naar koud is er eentje die hier vroeger met veel strijd gepaard ging.

Ik ben zo’n moeder die het altijd koud heeft. Het liefst veel laagjes aan en tot ver in de lente nog met een sjaal om de deur uit gaat.

 

Er verandert veel in de waarneming

 

Het is nogal een omschakeling. Niet alleen in temperatuur, maar ook in kledij dat passend is bij de temperatuur. Misschien herken je het wel bij jezelf. Heb je de hele zomer op sandalen en teenslippers gelopen, ga je in de herfst ineens naar dichte schoenen of hoge laarzen. Je systeem heeft dan echt even de tijd nodig om daar aan te wennen. Veel hooggevoelige kinderen zijn hier gevoelig voor. De herfst- en winterkleding bedekt veel meer van de huid. Geeft en soms wat minder bewegingsvrijheid en meer stof op de huid kan leiden tot een betere waarneming van naadjes en labeltjes die irriteren.

 

Alles uittrekken

 

Mijn jongens daarentegen, en met name de oudste, trekt het liefst alles uit zodra de zon begint te schijnen. De zon schijnt immers dus je hoeft geen jas aan, de korte broek mag uit de kast en de vraag of het zwembad opgezet mag worden klinkt ook al door de kamer.

Met veel strijd hees ik hem dan in een t-shirt met een blouse om hem na een dag school op te halen met alleen het t-shirt nog aan. De blouse zat verfrommeld in zijn tas. Veel te warm aldus de kleuter.

 

Los laten

 

Hoe moeilijk het ook is, ik heb geleerd om het los te laten. Ik ga de strijd niet meer aan om ze in kleding te steken die ze gedurende de dag toch weer uittrekken.

Ik laat me immers ook niet vertellen dat die sjaal vanmorgen op de fiets echt nog niet nodig was geweest. Ik voel niet wat zij voelen. Ik mag vertrouwen op hun eigen interne thermometer en hoef pas bij te sturen op het moment dat ze op teenslippers en een zwembroek naar school willen met 4 graden.

 

Zelf ervaren

 

Ik laat mijn kinderen ’s ochtends zelf beslissen wat ze aan willen. Soms stuur ik wel een beetje door bijvoorbeeld te vragen of ze een shirt met lange mouwen aan willen of een trui.

Vanochtend antwoordde mijn oudste dat hij een trui aan wilde, maar bij het aantrekken zat het niet  toch niet lekker. Prima, dan switchen we gewoon alsnog naar een shirt met lange mouwen.

Ik vertrouw op dat wat hij voelt, zodat hij leert dat hij hetzelfde mag doen.

Jorieke Kroeze (1987) werkt als Hooggevoeligheidsdeskundige in haar eigen praktijk.
Hierin begeleid ze hooggevoelige kinderen en hun ouders om beter te leren omgaan met de hooggevoeligheid van het kind. Ze schrijft graag over hooggevoeligheid omdat ze merkt dat er veel behoefte is aan praktische tips die gemakkelijk toe te passen zijn in het gezinsleven. Haar missie is om kinderen en hun ouders de juiste handvatten te geven zodat ze zelf aan het roer staan en invloed kunnen uitoefenen op de uitdagingen die hooggevoeligheid kan bieden. Lees meer over Jorieke op www.joriekekroeze.nl.

 

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest