Van 14 tot 20 juni 2021 is de jaarlijkse Week van de HSP.

Waarom dat nodig is? Hoe reageerden jouw naasten toen je vertelde dat je hoogsensitief bent? En hoe reageerden je huisarts en je werkgever? Of durfde je misschien helemaal niet te benoemen dat je hooggevoelig bent?

Taboe

Dat taboe is nog heel sterk aanwezig. Zoveel hoogsensitieve mensen krijgen negatieve reacties of durven het al niet eens te benoemen. Dat heeft een aantal redenen:

  1. De kennis over hoogsensitiviteit is slecht verspreid. Wetenschappelijk onderzoek heeft een sterke basis gelegd. We kunnen in fMRI-scans zien dat de hersenen anders functioneren, bijvoorbeeld. Ook weten we waarom hooggevoelige mensen vaak meer impact ervaren van situaties. Maar al die wetenschappelijke kennis lijkt niet doorgedrongen te zijn tot beroepsgroepen waar je je toe wendt als je hulp nodig hebt.
  2. Vaak hebben hulpverleners (en de gemiddelde Nederlander) een beperkt beeld van hoogsensitiviteit. Zo denken veel mensen dat HSP alleen wat gevoeliger zijn voor prikkels. Dat is echter slechts een deel van de eigenschap; het diepgaand verwerken van informatie is het onderscheidende kenmerk.
  3. Sommigen zijn zelfs nog wat botter en vinden hoogsensitiviteit ‘aanstellerij’, ‘een hype’ of ‘zweverig’. Als je dat weet van mensen in je omgeving, vertel je niet zo makkelijk dat je ook hoogsensitief bent.

 

Weten dat je HSP bent

Het is echter heel belangrijk dat jijzelf en je eventuele hulpverleners weten dat je hoogsensitief bent. Je begrijpt opeens waarom je altijd op een bepaalde reageert op bijvoorbeeld onrechtvaardigheid, of waarom jij een druk weekprogramma minder goed aankunt dan je vriendinnen. De onvrede over jezelf kan dan veranderen in zelfcompassie en, geloof mij, dat leeft een stuk prettiger.

Begeleiding

Je hulpverlener weet (of zou moeten weten) dat hij een minder intensieve behandeling moet geven en rekening moet houden met het effect van stress op de klachten. De optimale begeleiding van HSP is net wat anders dan van niet-hooggevoelige mensen. Dat geldt ook op de werkplek of op school. Daarom zou iedereen moeten weten wat hoogsensitiviteit is.

 

Week van de HSP

Om landelijke aandacht te genereren voor hoogsensitiviteit organiseer ik samen met mijn collega’s van de Kerngroep HSP Professionals van 14 tot 20 juni 2021 de Week van de HSP. Tijdens die week bieden professionals in het hele land leuke activiteiten aan: inloopspreekuren, webinars, trainingen, wandelingen, e-Books of mooie kortingen.

Hoogsensitiviteit op de kaart

Zo kan jij als HSP of geïnteresseerde makkelijk aan informatie over hooggevoeligheid komen en praat het hele land die week over hoogsensitiviteit. Ons doel is dat hoogsensitiviteit meer erkend en daardoor sneller herkend wordt.

Maar voor jou is het ook gewoon leuk, leerzaam en/of ontspannen. Kijk op www.weekvandehsp.nl om de activiteiten te kiezen waaraan jij mee zou willen doen. En praat erover via de hashtag #weekvandehsp. Zo zetten we samen hoogsensitiviteit op de kaart.

In het kader van de Week van de HSP geeft Hoogsensitief.NL een gratis e-Book uit met de 10 beste infographic over hoogsensitiviteit. Vraag hem hier gratis aan.

 

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest