Onze zoon Dylan mocht afgelopen week ook weer naar school toe. Hij had er reuze zin in. Vooral om al zijn vriendjes en vriendinnetjes weer te zien.

School

Ik weet dat zo’n eerste schoolweek heel veel is voor gevoelige kinderen. Onze zoon is 4 jaar oud en heeft een behoorlijk eigen wil en is ontzettend gevoelig. Hoe wij ons de eerste schoolweek hebben voorbereid om te zorgen dat hij minder overprikkeld is lees je hieronder.

 

Niet afspreken

We hadden met Dylan afgesproken dat hij deze week niet mocht afspreken. Dit hebben we gedaan, omdat ik wist dat het veel voor hem zou gaan worden.

Ze krijgen de eerste schoolweek erg veel prikkels te verwerken. Zoals een nieuwe klas, de plek in de klas is anders. Dylan kreeg ook een nieuwe juf. Ook hadden ze op school de klassen door elkaar gegooid, zodat hij veel kindjes nog niet kende. Dit zorgt er voor dat ze zich erg veel gaan aanpassen. Wat natuurlijk veel energie kost. Om dan ook nog te gaan spelen, leek ons niet zo verstandig.

Structuur

Verder hadden we de laatste week van de vakantie al over school gesproken en het schoolritme aangehouden. Zo zal de overgang naar school minder groot zijn voor Dylan. Veel gevoelige kinderen houden van structuur. Als ze dan ineens een andere structuur krijgen, van vakantieritme naar schoolritme, raken ze al overprikkelt voordat ze goed en wel aan school gaan beginnen..

Zelf energie

Ook hebben we ervoor gezorgd dat onze eigen batterij goed opgeladen was. Op die manier kunnen wij er goed voor Dylan zijn. Als je zelf weinig energie hebt, dan heb je ook niet de ruimte om de emoties van jouw kind op te vangen. Tenzij je het natuurlijk leuk vind om samen heerlijk een potje te gaan huilen of schreeuwen. Dat lijkt mij alleen niet helemaal een goed idee.

We hebben de tijd genomen om te kunnen ontladen. Dat deden we door naar het bos te gaan. In het bos kon Dylan heerlijk schreeuwen en weer rustig worden. Op zoek gaan naar insecten en daardoor uit zijn hoofd gaan. Op deze manier kon zijn emmer even leeg worden en was er weer ruimte voor nieuwe emoties.

Tijd om in te spelen op de situatie

Ook had ik er met mijn werk rekening mee gehouden dat Dylan misschien eind van de week wel zo moe zou zijn dat hij beter thuis kon blijven. Ik had er de ruimte en tijd voor ingepland om hem de ruimte te geven om bij te tanken.

Fysieke klachten

Ten slotte merkte we halverwege de week dat Dylan meer last van zijn eczeem kreeg. Dit is een teken dat Dylan zich toch erg aan het aanpassen is.

Vaak krijgen gevoelige kinderen in de eerste week fysieke klachten, zoals koorts, buik-, hoofd-, keel- of oorpijn. De emoties moeten er namelijk uit en als ze niet genoeg de tijd krijgen om op te laden. Of als de emotie er niet mag zijn, dan komt het er op een andere manier uit. Dan krijgen ze fysieke klachten.

We hebben toen de juf een berichtje gestuurd en gevraagd of ze Dylan in de gaten wilde houden. Mocht ze zijn gezondheid niet vertrouwen, kon ze ons altijd een berichtje sturen.

 

Lisette Lagendijk-Pas (38 jaar) woont in Heerde op de Veluwe. Ze is getrouwd met Jeroen en samen hebben ze een prachtzoon Dylan van 4 jaar oud. Hij is gevoelig en heeft een erg sterke eigen wil. “Ruim 2 jaar geleden belandde ik in een burn-out. Door Dylan kwam ik er achter dat ik zelf ook hoogsensitief ben. Ik ben me erin gaan verdiepen, want op dat moment ervaarde ik het alleen maar als een last. Door ermee aan de slag te gaan leerde ik hoe ik het beste om kan gaan met deze mooie eigenschap. Er willen veel puzzelstukjes op zijn plek. De donkere dagen werden steeds lichter en nu ervaar ik zoveel moois van deze eigenschap. Ik wilde heel graag dat onze zoon goed zou leren omgaan met zijn eigenschap en dat hij de mooie en vrolijke jongen blijft die hij nu is. Dat is de reden dat ik Enjoy HSP ben begonnen. Ik wil graag andere ouders helpen om weer te genieten van het ouderschap en rust binnen hun HSP-gezin te creëren.”

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest