“Mijn kind wil alles bepalen”
Een opmerking die ik nog wel eens hoor van ouders die langzaamaan ontdekken dat hun kind hooggevoelig is en wat dat dan betekent.
Inspraak
We komen uit een tijd waarin het de normaalste zaak van de wereld was dat de ouders alles beslisten. Er werd niet gevraagd, je deed gewoon wat je werd opgedragen.
De tijd is langzaam veranderd. We vinden het steeds belangrijker dat onze kinderen ook inspraak hebben en werken meer dan ooit aan hun zelfvertrouwen en identiteit. Er wordt op school al een grote mate van zelfstandigheid verwacht van onze kinderen en wanneer ze toe zijn aan een eerste baan is het belangrijk dat ze zelf mee kunnen denken, zelfstandig kunnen werken en kunnen samenwerken in een groep.
Om dit te kunnen bereiken is het belangrijk dat we onze kinderen zien.
Zo hebben we nu de ‘papadag’. Oh wat heb ik een hekel aan dat woord. Het doet zo af aan de waarde en schoonheid van het zorg dragen voor je kind, alsof je slechts een oppas bent. Maar dat terzijde geschoven biedt het een mooie kans om ook als vader volop mee te draaien met de ontwikkeling van je kind en niet al te veel te missen omdat je werk je opslokt.
Sterke wil
Kinderen mogen nu meer dan ooit meebeslissen over de vakantiebestemming, het eten dat ’s avonds op tafel komt, hoe de gezinstijd wordt besteed.
Gevoelige kinderen hebben hier veel baat bij. Zij zijn over het algemeen echte pleasers. Willen het graag voor de ander goed doen. Denken eerst aan de ander en dan pas aan zichzelf.
Gevoelige kinderen met een sterke wil, hebben zoals de term aan doet vermoeden een sterke wil en zijn juist geneigd om altijd hun zin door te drijven. Ze willen alles bepalen. Dit gaat soms zelfs zo ver dat ze het liefst willen bepalen wie op welke stoel gaat zitten en wat de ander wel of niet eet.
Dit willen heeft een belangrijke functie. Wanneer de situatie gaat zoals je kind wil heeft het controle over een groot aantal factoren. Op deze manier kan het mogelijke gevaren zoals teleurstellingen of onverwachte veranderingen in de situatie voor zijn.
Binnen jouw kaders
Moet je dan je kind alles laten bepalen? Zeker niet. Maar van alles wat je kind zelf wil bepalen kun je wel kijken waar het geen kwaad kan het zo te doen als je kind wil.
Is het een ramp als je kind geen jas aan wil als het buiten droog is het niet 10 graden vriest? Is het erg wanneer je linksom langs de vijver loopt in plaats van rechtsom? Je kind wil absoluut die schoenen niet aan, maar wel de sandalen. Het levert hooguit koude voeten op, is dat onoverkomelijk?
Wanneer jij je kind de controle geeft op de vlakken waarbij het oké is om zelf de controle wat meer los te laten, zul ze zien dat op de momenten dat het moet je kind sneller bereid is om zich naar jou verzoeken te voegen.
Moet ik dan alles goed vinden? Ook daarop is het antwoord nee. Jij als ouder bepaalt nog steeds de kaders. Maar je kind mag binnen die kaders kiezen. Dus wil je kind per se een t-shirt aan terwijl het coltruien weer is? Stop een vest in de tas voor het geval hij het toch koud heeft. Kinderen met een sterke wil, leren namelijk sneller door het zelf te ervaren dan vanwege jouw advies.
JORIEKE KROEZE (1987) werkt als Hooggevoeligheidsdeskundige in haar eigen praktijk.
Hierin begeleid ze hooggevoelige kinderen en hun ouders om beter te leren omgaan met de hooggevoeligheid van het kind. Ze schrijft graag over hooggevoeligheid omdat ze merkt dat er veel behoefte is aan praktische tips die gemakkelijk toe te passen zijn in het gezinsleven. Haar missie is om kinderen en hun ouders de juiste handvatten te geven zodat ze zelf aan het roer staan en invloed kunnen uitoefenen op de uitdagingen die hooggevoeligheid kan bieden. Lees meer over Jorieke op www.joriekekroeze.nl