Door: Sannie Alblas-Smit

Wat kan ik doen als ik overprikkeld ben? Oftewel, wat kan ik doen om mij te ontspannen? Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld. Het perfecte antwoord heb ik daar niet op, aangezien iedere HSP net weer even anders is. Ik kan je wel ideeën en voorbeelden geven die mij heel erg helpen te ontspannen.

  • Nu het weer langer licht is, ga ik ‘s avonds regelmatig een stukje fietsen. Dan fiets ik naar een parkje en ga daar op ‘mijn’ bankje zitten. Ik neem vaak een schrift mee en schrijf de dag of de hersenspinsels die maar in mijn hoofd blijven dreinen, van mij af. Ik kan ook gewoon genieten van de rust van mijn plekje in de natuur.

 

  • Veel vrouwen voelen zich schuldig tegenover hun gezin. Wanneer zij thuiskomen van het werk en ze zich moe of uitgeput voelen, kunnen zij niet meteen volop aandacht schenken aan hun gezin. Aangezien ze haar gezin de hele dag nog niet gezien heeft, zal ze op dat moment niet voor zichzelf kiezen. Stel je nou eens voor dat je je man en/of kinderen gewoon uitlegt, dat je een kwartiertje naar boven gaat en dat je er daarna helemaal voor hen kunt zijn.
    Stel je voor, dat je boven even onder de douche gaat staan, visualiseert dat de waterstraal alle zware energie van je afspoelt, waardoor je daarna weer fris naar beneden kunt. In plaats van een vermoeide en snel prikkelbare ouder, kun je je op deze manier voor de volle 100% inzetten voor man en kinderen.
    Gun jezelf (en je gezin) even de tijd om je werk los te laten en opnieuw op te laden.

 

  • Beweging. Hierboven schreef ik al dat ik het fijn vind om een stukje te fietsen. Ik ben ook gek op hardlopen. Ik loop niet zoals vele hardlopers doen, met muziek. Ik loop om echt mijn hoofd ‘leeg’ te maken en mijn lichaam te voelen. Als hardlopen niets voor je is, kun je bijvoorbeeld ook lekker gaan wandelen of aan yoga doen.

 

  • Mediteren. Mediteren kun je doen op heel veel verschillende manieren. Mediteren heeft vaak een ‘zweverig’ imago en daar haken helaas sommige mensen op af. Voor mij is een manier van mediteren ook in de tuin zitten en kijken naar de bloemen die nu in bloei staan. Of een paar minuten heel bewust ademhalen, voelen hoe je ademt, hoe je borstkas en je buik bewegen en verder even niets. Enkel en alleen aandacht besteden aan je ademhaling. Mocht je enige inspiratie willen opdoen dan kun je op YouTube heel veel meditaties vinden waaruit je kunt kiezen.

 

  • Luisteren van muziek. Het is tegenwoordig zo makkelijk om een afspeellijst te maken op Spotify. Maak een lijst met muziek waar je bij kunt ontspannen. Muziek met mooie herinneringen of muziek met mooie klanken.

 

  • Schrijven. Gun jezelf even de tijd om de gedachten die door je hoofd spoken op papier te zetten. Op deze manier haal je de gedachten letterlijk uit je hoofd en creëer je overzicht voor jezelf. En met overzicht, bereik je rust. Tevens helpt schrijven je bij je persoonlijke ontwikkeling. In je hoofd kunnen gedachten alle kanten op gaan en schiet je vaak van de ene gedachte naar de andere. Als je gaat schrijven, geef je je gedachten woorden en worden ze vaak logischer. Zo krijg je meer inzicht in jezelf.
Please follow and like us:

Pin It on Pinterest