Hooggevoelige mensen hebben moeite met nieuwe situaties is gebleken uit onderzoek. Dit geldt ook zeker voor hooggevoelige kinderen. En hooggevoelige kinderen die opgroeien komen uiteraard veel nieuwe situaties tegen.

Angst

Veel hoogsensitieve kinderen vermijden bepaalde situaties omdat ze simpelweg te spannend lijken. Er is nog geen ervaring opgedaan in de nieuwe situatie, dus er is ook nog geen succesverhaal uit voort gekomen. En aangezien hooggevoelige mensen en kinderen vaak een laag zelfvertrouwen en zelfbeeld hebben, voelt een nieuwe situatie als iets waarin ze zouden kunnen falen. Daarnaast legt het perfectionisme dat komt kijken bij hooggevoelige mensen/ kinderen (ze willen het zo graag goed doen), de lat nog hoger. En dat geeft veel onzekerheid en angstgedachten.

Diepgaande verwerking

Daarbij de diepgaande verwerking en emoties die erbij komen kijken; “kan ik het wel”, “wat als het niet lukt”, “wat zullen anderen van mij vinden” of “stel dat de ander beter is”…kunnen zomaar gedachten zijn waar ze zich volledig in kwijt kunnen raken.

Ook willen hooggevoelige kinderen vaak eerst de tijd nemen om risico’s en uitkomsten door te nemen. Of kijken wat de beste manier is om iets aan te pakken en of ze het wel alleen redden. En bijvoorbeeld of de anderen kinderen niet te druk zijn, of het te gevaarlijk is, de groep te groot enz. Alles wordt diepgaand doordacht zodat ze zeker zijn dat de keuze die ze maken ook echt de juiste keuze is.

Druk van buitenaf

Als er dan druk achter de nieuwe situatie zit – een ouder die de druk opvoert of een klasgenootje, leerkracht of vriendje/vriendinnetje die er wat van zegt of vindt – dan kan het kind dichtslaan en de situatie niet meer aan willen gaan. Zo ook als ze denken dat ze het niet kunnen of het niet bij ze past. Dan zijn de uitkomsten zo onzeker dat ze besluiten om er maar helemaal niet aan te beginnen.

 

Wat kan je doen om je hooggevoelige kind hierbij te helpen:

  • Geef je kind de tijd om na te denken en help mee met denken als ze daar behoefte aan hebben.

 

  • Probeer je kind niet te pushen maar positief te stimuleren. Vraag waar ze precies bang voor zijn en probeer je in te leven in je kind.

 

  • Geef aan dat alle emoties er mogen zijn. Angst, schaamte, blijdschap…dat is allemaal logisch in een nieuwe situatie.

 

  • Laat je kind eerst een keer kijken in een nieuwe situatie en bereid ze goed voor. Bijv met een nieuwe sport, kijk eerst een les mee zodat ze een goed beeld krijgen van wat de sport inhoud en hoe de kinderen zijn/reageren enz.

 

  • Geef je kind iets mee wat veilig voelt voor ze. Een knuffeltje, edelsteen, briefje van papa of mama.

 

  • Geef je kind een telefoonnummer mee van jezelf zodat ze weten dat ze je altijd kunnen bereiken als er iets is.

Liefs Marijke

Marijke Ivangh (1982) is zelf ervaringsdeskundige. Zij woont samen met haar partner in Warmenhuizen en hebben 2 dochters die net als zij, hooggevoelig zijn. Daarnaast schrijft zij artikelen over hooggevoeligheid en onderwerpen die betrekking hebben op het bewustzijn. Dit alles is te vinden op haar eigen website, mijnbijzonderewereld.nl. Ze houdt enorm van wandelen, mediteren en schrijven is haar passie. Zo hoopt ze met haar blogs en artikelen mensen her- en erkenning te geven en mensen te inspireren onder andere op het platform Hoogsensitief.NL.

 

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest