Tegenwoordig komen we er niet meer omheen, het nieuws. Overal kom je het tegen. Kijk je geen televisie, dan hoor je het wel op de radio of krijg je pushberichten binnen op je telefoon. Maar wat doet dit nieuws met hoogsensitieve mensen?
Hoogsensitieve studente journalistiek, Annelies Borgers, schreef haar onderzoek over de nieuwsconsumering van hoogsensitieve personen. Zij deelt haar bevindingen en geeft tips.
Overprikkeling
We weten allemaal dat hoogsensitieve personen gevoeliger zijn voor emoties van anderen, beelden die zij zien en geluiden die zij horen. De verwerking van deze prikkels is heftiger dan die van mensen zonder hoogsensitiviteit. De kans op overprikkeling is daarom groot. Door het goede inlevingsvermogen en het rechtvaardigheidsgevoel van hoogsensitieven, voelt men zich vaak machteloos wanneer hij of zij het nieuws consumeert. In combinatie met de vele negativiteit, de overweldigende stroom aan nieuws en het wantrouwen in de media, zorgt dit ervoor dat men het nieuws liever mijdt dan volgt.
Effecten van nieuws
‘Slecht nieuws verkoopt’, wordt er vaak gezegd. Positief nieuws is bijna zeldzaam geworden in deze wereld vol van leed. Maar wat is het effect hiervan? Negatief nieuws is hoofdoorzaak nummer één op het gebied van het vermijden van nieuws. De confrontatie met oorlog en rampen doet iets met je mentale welzijn. Ook je humeur wordt aangetast. Als je niet oppast kan je wel een week lang last hebben van een nieuwsitem dat je laatst gezien of gehoord hebt.
Een andere reden voor het vermijden van nieuws is het grote aanbod. De voortdurende stroom van nieuws schikt mensen af. Je weet gewoon niet meer waar je het zoeken moet. Waar je vroeger de krant moest openslaan voor een nieuwsbericht, weten wij tegenwoordig binnen enkele seconden wat er zich aan de andere kant van de wereld afspeelt. Maar wat als je dat helemaal niet wil?
Wat kan je hieraan doen?
Iedereen gaat op zijn of haar eigen manier om met het nieuws. Toch zijn er een paar tips die kunnen helpen om in de toekomst op een prettigere manier het nieuws te kunnen volgen.
- Kies een platform/kanaal uit waarvan jij het liefst het nieuws bekijkt, beluistert of leest. Dit kan een satireprogramma zijn op televisie die het nieuws bespreekt, of de ochtendkrant in de trein. Net wat voor jou werkt.
- Bepaal voor jezelf hoe vaak, hoe lang en wanneer jij je bloot kan stellen aan dit nieuws. Avonden worden bijvoorbeeld niet gezien als het meest geschikte moment van de dag, omdat men dan al genoeg prikkels heeft waargenomen. En in principe kan één keer per week of per maand het nieuws kijken al genoeg voor jou zijn.
- Zorg ervoor dat je niet ongewild geconfronteerd wordt met het nieuws en het leed in de wereld. Heb jij nieuwsapps op je telefoon die constant pushberichten versturen? Zet die pushberichten lekker uit. Daar zit je misschien helemaal niet op te wachten.
Jouw balans
Echt helemaal geen fan van het nieuws? Dat geeft ook niet. Als je het nieuws niet bewust volgt, komt het belangrijkste toch op een bepaalde manier bij je terecht. Dit kan zijn doordat je aan het zappen bent op de televisie, maar ook als je gezellig met iemand aan het bijkletsen bent tijdens een lunch. Voel je dus vooral niet verplicht om het nieuws te volgen, omdat dat wellicht verwacht wordt van de mensen om je heen. Wees je bewust van je eigen keuze en ga na hoe jij een fijne balans kan vinden tussen je mentale welzijn en jouw openstelling tot het volgen van het nieuws.
Annelies Borgers is studente journalistiek en zelf hoogsensitief.
De werkelijkheid is soms erg pijnlijk, maar hoe zou het zijn als je zelf in de problemen zit en je komt daarmee in het nieuws. Nu blijkt later dat niemand het gezien of gehoord heeft… Dat men massaal en Bewust de kop in het zand heeft gestoken, dat zou zo wreed zijn… Toch?