Esther Bergsma heeft samen met HSP experts uit verschillende landen een onderzoek gedaan naar de ervaringen van hoogsensitieve mensen op de werkplek. Ruim 5500 mensen uit 20 landen namen deel. De eerste internationale resultaten zijn gedeeld in dit blog.
In Nederlands participeerden 1500 HSP. De resultaten van Nederland zijn al eerder gedeeld. Hier geef ik een overzicht van de artikelen die zijn verschenen over de de Nederlandse HSP en hun ervaringen met werk(stress).
In dit eerste artikel deelde ik hoeveel mensen deelnamen en wat de verdeling man/vrouw is.
Onwerkbaar
Een belangrijke vraag binnen het onderzoek is welke omstandigheden een hoogsensitief persoon ondersteunen en welke situaties onwerkbaar zijn.
Met stip op één staat een ‘arbeidsvoorwaarde’ die je misschien niet zo snel verwacht. Voor vrijwel alle HSP is een goede sfeer van het grootste belang. Voor de sfeergevoelige HSP niet zo raar. Maar de meeste arbeidsvoorwaardegesprekken gaan toch over andere dingen. Lees meer over het belang van een goede sfeer voor HSP in dit blog Invloed van sfeer.
Naast een slechte sfeer staan een aantal andere omstandigheden die het voor HSP moeilijk maken goed te presteren. De top 3 onwerkbare situaties voor hoogsensitieve werknemers lichtte ik toe in het volgende blog Top 3 onwerkbare situaties.
Speciaal aandacht voor de kantoortuin, aangezien hoogsensitieve mensen snel last hebben van geluiden. Het wordt niet gezien als de meest onwerkbare situatie, maar de resultaten zijn wel interessant. Lees hier meer over het effect van de kantoortuin.
Een kantoortuin kan stress oproepen door alle prikkels die daar aanwezig zijn. Ook teveel werk heeft dat effect.
Toch gaven HSP aan dat ze liever te veel werk dan te weinig werk hebben. Ik schreef erover in dit blog Liever teveel dan te weinig werk.
Overprikkeling
Overprikkeling komt veel voor onder hoogsensitieve werknemers.
In dit blog Dagelijks overprikkeld op het werk lees je dat een grote groep zelfs dagelijks overprikkeld raakt. De reden waarom ze overprikkeld raken is opvallend. De hoofdmoot ligt niet in de taken, maar op sociaal vlak.
Het volgende blog Meest Overprikkelende taken gaat in op welke taken het meest overprikkelend zijn als we alleen focussen op de inhoud van het werk.
Overprikkeld raken heeft een groot effect op je. Niet alleen voelt je hoofd vol, je bent ook minder goed in staat te functioneren en voelt je emotioneel wankel.
In dit blog Wat overprikkeling met je doet laat ik zien welke klachten hoogsensitieve mensen ervaren als ze overprikkeld raken.
Burn-out
Hoogsensitieve mensen hebben meer kans op een burn-out. Van de Nederlands HSP gaf 57% aan een burn-out te hebben (gehad). Internationaal loopt dat percentage op tot 75%.
De verklaringen voor dit hogere risico, kunnen aanknopingspunten bieden voor een oplossing.
In dit blog 5 x waarom hsp vaker burn-out raken beschrijf ik vijf redenen waarom HSP vaker een burn-out krijgen.
De Effort-Recovery- theorie verklaart het ontstaan van een burn-out door te stellen dat elke inspanning gevolgd moet worden door rust. In dit blog Rust om burn-out te voorkomen laat ik zien hoe hoogsensitieve mensen met rust omgaan, en waarom het belangrijk is wél je rust te pakken.
De balans tussen inspanning en beloning staat centraal in de Effort – Reward – Imbalance – theorie. In dit blog Waardering als buffer tegen burn-out beschrijf ik dat HSP meer inspanning leveren en vaak een niet passende beloning daarvoor krijgen.
Diagrammen
De belangrijkste resultaten van dit onderzoek en het internationale onderzoek zijn samengevat in dit blog HSP en Werk(stress) in diagrammen en uitgebreider in een ebook. Dit ebook HSP & Werk geeft in 30 pagina’s tekst, cijfers, diagrammen en beeld een overzicht van de belangrijkste resultaten en hoe je dit als werknemer of werkgever kunt gebruiken. Hier is het ebook te bestellen.
Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit en sociaal-wetenschappelijk onderzoeker. Ze is auteur van “Hoogsensitieve kinderen” en “Het Hoogsensitieve Brein“. Zij is (internationaal) spreker, trainer en registercounsellor en heeft verschillende (wereldwijde) onderzoeken naar hoogsensitiviteit uitgevoerd.