(0592) 861 792 info@hoogsensitief.nl

Esther Bergsma heeft samen met HSP experts uit verschillende landen een onderzoek gedaan naar de ervaringen van hoogsensitieve mensen op de werkplek. Ruim 5500 mensen uit 20 landen namen deel. De eerste internationale resultaten zijn gedeeld in dit blog.

In Nederlands participeerden 1500 HSP. De resultaten van Nederland zijn al eerder gedeeld. Hier geef ik een overzicht van de artikelen die zijn verschenen over de de Nederlandse HSP en hun ervaringen met werk(stress).

In dit eerste artikel deelde ik hoeveel mensen deelnamen en wat de verdeling man/vrouw is.

 

Onwerkbaar

Een belangrijke vraag binnen het onderzoek is welke omstandigheden een hoogsensitief persoon ondersteunen en welke situaties onwerkbaar zijn.

Met stip op één staat een ‘arbeidsvoorwaarde’ die je misschien niet zo snel verwacht. Voor vrijwel alle HSP is een goede sfeer van het grootste belang. Voor de sfeergevoelige HSP niet zo raar. Maar de meeste arbeidsvoorwaardegesprekken gaan toch over andere dingen. Lees meer over het belang van een goede sfeer voor HSP in dit blog.

Naast een slechte sfeer staan een aantal andere omstandigheden die het voor HSP moeilijk maken goed te presteren. De top 3 onwerkbare situaties voor hoogsensitieve werknemers lichtte ik toe in het volgende blog.

Speciaal aandacht voor de kantoortuin, aangezien hoogsensitieve mensen snel last hebben van geluiden. Het wordt niet gezien als de meest onwerkbare situatie, maar de resultaten zijn wel interessant. Lees hier meer over het effect van de kantoortuin.

Een kantoortuin kan stress oproepen door alle prikkels die daar aanwezig zijn. Ook teveel werk heeft dat effect.
Toch gaven HSP aan dat ze liever te veel werk dan te weinig werk hebben. Ik schreef erover in dit blog.

Overprikkeling

Overprikkeling komt veel voor onder hoogsensitieve werknemers.

In dit blog lees je dat een grote groep zelfs dagelijks overprikkeld raakt. De reden waarom ze overprikkeld raken is opvallend. De hoofdmoot ligt niet in de taken, maar op sociaal vlak.

Het volgende blog gaat in op welke taken het meest overprikkelend zijn als we alleen focussen op de inhoud van het werk.

Overprikkeld raken heeft een groot effect op je. Niet alleen voelt je hoofd vol, je bent ook minder goed in staat te functioneren en voelt je emotioneel wankel.

In dit blog laat ik zien welke klachten hoogsensitieve mensen ervaren als ze overprikkeld raken.

Die klachten kunnen een opmaat zijn naar burn-out. In dit blog laat ik zien hoe hoogsensitieve mensen met rust omgaan, en waarom het belangrijk is wél je rust te pakken.

 

 

De belangrijkste resultaten van dit onderzoek en het internationale onderzoek zijn samengevat in een ebook. Dit ebook HSP & Werk geeft in 30 pagina’s tekst, cijfers, diagrammen  en beeld een overzicht van de belangrijkste resultaten en hoe je dit als werknemer of werkgever kunt gebruiken. Hier is het ebook te bestellen.

Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit en sociaal-wetenschappelijk onderzoeker. Ze is auteur van “Hoogsensitieve kinderen” en “Het Hoogsensitieve Brein“. Zij is (internationaal) spreker, trainer en registercounsellor en heeft verschillende (wereldwijde) onderzoeken naar hoogsensitiviteit uitgevoerd.