Als je hoogsensitief bent ervaar je interne en externe prikkels intenser en is het vooral de verwerking daarvan die nog meer impact heeft. Op je stresslevel, je humeur en gedrag. En om daar niet in te blijven hangen biedt een vorm van Organizing direct lucht en overzicht. Ik neem je graag mee in een recente ervaring.

Na een paar weken niet fit te zijn geweest, verkouden en grieperig, krabbelde ik langzaam weer op. Ik kreeg meer energie en kon weer aan het werk. Een aantal afspraken dienden ingehaald te worden.  Voor Sinterklaas de nodige inkopen doen en rijmen maken. Mijn eigen eindejaarsgeschenk nog verzendklaar maken. Buiten wordt er al weken aan onze straat gewerkt met veel zwaar verkeer voor de deur. Daarnaast moesten onze auto’s nu van de oprit in verband met leggen van kabels. Er mist hierover duidelijkheid en informatie. En last but not least werd na mij de rest in huis een voor een ziek en had verzorging nodig.

Ik hield alle ballen in de lucht door zelf de controle te houden over mijn agenda en alles op tijd voor te bereiden. Maar door een klein kinkje in de kabel ging het mis. ‘Of ik even snel mijn dochter bij station kon afzetten terwijl ik naar een bemoedigende live zat te luisteren.’ Het gaat nergens over maar plots was daar boosheid, frustratie en onmacht. Terwijl ik nog een interview moest voorbereiden en nog zoveel andere dingen te doen had. Natuurlijk reageerde ik als eerste mijn boosheid op dochterlief af, die alles uit haar handen had laten vallen. Mama ruimt het wel op. Zoals ze zelf al zei was dat niet helemaal eerlijk. En natuurlijk bracht ik haar weg.

Eenmaal thuis bleef al dat negatieve gevoel hangen en kreeg ik de neiging om met deuren te slaan. Niet echt aangenaam voor de zieke die boven in bed ligt. Gelukkig benoemde ik wel direct dat ik boos was. Maar wist even niet waar te beginnen met wat er die dag op stapel stond. Eerst maar eens om opheldering vragen bij de gemeente over onze straat. Dat zorgde al voor een klein beetje meer inzicht en grip op de situatie. Maar nog onvoldoende.

Ik wilde hier niet in blijven hangen want al deze frustratie zou impact hebben om mijn activiteiten de rest van de dag. En gelukkig komt dan Organizing heel goed van pas. Ik heb alles wat in mijn directe werkomgeving in het zicht lag opgeruimd. Papieren weggedaan en wat opgeborgen kon worden in de juiste mappen gedaan. Sorteren, schiften en opbergen. Een eenvoudige opruimklus die zorgt voor ruimte. Letterlijk en figuurlijk. Door deze handeling kom je als het ware uit je drukke verwerkende HSP hoofd en krijg je weer zicht op wat belangrijk is. Zo krijg je weer grip op de situatie en op je humeur.

Deze eenvoudige vaardigheid is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. Veel mensen hebben een hekel aan opruimen en zien er dan als een berg tegenop. Ze weten niet waar te beginnen.  Daarom ben ik altijd zo blij en dankbaar dat ik daar anderen mee op weg kan helpen. Ze kan leren en laten voelen wat het oplevert. Organizing kan voor een hoogsensitief persoon nog meer helpend zijn dan voor een niet hoogsensitief persoon. Waarom? Omdat het hoofd van een HSP eigenlijk nooit stil staat en omdat de ontstane ruimte en rust door een HSP intenser wordt ervaren. Het blijft echter nog wel een kwestie van doen!

En zo kon ik met een opgeruimd en blij gevoel de rest van de dag tegemoet.

Claudy Voskens (1965) is een (ervarings)deskundige op gebied van organizing, burnout en HSP. Ze woont samen met haar gezin in Oisterwijk en gaat graag naar Zeeland om de accu op te laden. Als professional organizer helpt ze al sinds 2007 mensen zakelijk en privé om weer inzicht en overzicht te krijgen in wat voor hen belangrijk is. Opruimen, structuur aanbrengen, plannen en energie-management zijn eenvoudige tools die als basis worden ingezet en heel helpend zijn voor een HSP. Vereenvoudig je leven en kom tot bloei, is haar motto. Claudy ontwikkelt en schrijft graag. Al eerder schreef ze twee boeken en in 2021 kwam de HSP-wijzer uit. Stichting PS Puur Structuur Sensitief Supporter | www.puurstructuur.nl

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest