Door: Joyce Boer

Als ouder van twee HSK’s merk ik dagelijks op welke eigenschappen van mijzelf een beroep wordt gedaan. Sommigen liggen mij van nature (gelukkig!) en sommige hebben nog wat ontwikkeling nodig. Ik noem de 6 die voor mij altijd een valkuil blijven:

 

  1. Vooruit denken

Ik ben het type go with the flow. Helaas is dit geen goede combinatie met een HSK. Regeren is ook in dit geval vooruitzien. HSK’s hebben behoefte aan duidelijkheid. Het gebeurt me nog steeds. Iedere keer denk ik weer: Oh ja, ik ga het nog leren. In spontane (of voor het kind onzekere/nieuwe) situaties vraagt je HSK om veiligheid. Dit doet hij bijvoorbeeld door de kaders/grenzen op spanning te zetten. Vooral als er opening zou kunnen zijn om de bekende regels te checken. Als we drie afspraken hebben op een zaterdag, dan kan ik op voorhand bedenken dat dat (te) veel vraagt van mijn HSK. Zijn het nieuwe omgevingen of is mijn HSK hier thuis? Wat heeft mijn HSK nodig om hier goed te gedijen en ook ’s avonds fijn te gaan slapen? Wat gaat hier leiden tot overprikkeling van mijn kind? Mijn valkuil ligt vooral op dat punt dat we spontane acties bedenken, gewoon omdat het gezellig is! Is dit ook te doen voor jouw kind?

 

  1. Consequent zijn

Heb je iets met je kind afgesproken? Houd je er dan aan. Tja, ook dit is voor álle ouders en kinderen natuurlijk fijn. Alleen loopt het soms anders en wil je de afspraak niet per se meer aanhouden. Voor beiden is het erg belangrijk om dit wel te doen. Waarom? Dit geeft je kind houvast en duidelijkheid. En hij/zij zal je er anders nog vaak aan herinneren. Zorg er in ieder geval voor dat als je (toch) afwijkt, dat je samen bewust stilstaat bij deze “uitzondering”.

  1. Stevig in schoenen staan

Jouw HSK zal regelmatig toetsen of je stevig in je schoenen staat. Dit geeft hem/haar een veilig en vertrouwd gevoel en dit kan je kind rust geven. Een van mijn HSK’s is nogal fysiek ingesteld en na een lange schooldag kan hij letterlijk tegen me aan komen hangen. Met deze eigenschap zit het bij mij wel goed. Tenminste, dat is wat ik denk. Tot ik na een drukke dag thuis kom uit mijn werk, nét dat moeilijke gesprek heb gevoerd en ook nog zorgen heb over een vriendin. Tja, dan wankel ik al op het moment dat ik thuis binnenstap. Wat ik heb geleerd: Hoe graag je ook denkt dat het wel kan, ….dit is niet het moment om een goed gesprek te starten met je HSK. Doe dit dan de volgende dag, als je zelf ook weer tot rust bent gekomen.

  1. Inlevingsvermogen

Een van onze kinderen is hoogsensitief (dochter) en de andere is hoogstimulatief (de drukke hsp-variant, dit kenmerkt mijn zoon). Ze vragen beide om een andere benadering. Mijn dochter heeft veel behoefte aan aandacht met begrip voor haar zorgen. Hiervandaan maakt ze zelf grote sprongen. Bij mijn zoon is het meeleven met zijn intense gevoel ook welkom, maar niet tot op hetzelfde (gevoels-)niveau. Hier gaat hij van wiebelen en dat maakt hem dan emotioneler dan hij al is. Bij mijn zoon is het neutrale perspectief de beste. Dit betekent dat ik bewust open vragen stel en hem zelf antwoorden laat geven. Zo werkt hij zelf om zijn issue (wat hem onrustig maakt) te accepteren en om eventuele oplossingen te bedenken.

Naast begrip tonen voor je kind, helpt het ook als je je kunt inleven in ouders of anderen die het gedrag van je kind niet direct begrijpen. Zij kunnen nogal eens opmerkingen maken van: “Stelt ze zich niet gewoon aan?” of “Jeetje, wat is er met hem? Heeft ie ADHD ofzo?”. Leef je ook in, zij zijn dit niet gewend. Vertel ze over de (mooie) eigenschappen van jouw kind.

  1. Geduld

Jep, je hebt veel geduld nodig. De wereld zou er een stuk mooier van worden, als alle ouders geduldig(er) zijn. Voor HSK’s licht ik deze er wel uit. Jouw HSK heeft niet in een keer nieuwe vaardigheden geleerd om met allerhande situaties om te gaan in het dagelijks leven. Dit kost tijd. En dit kost energie. En hiervoor is het nodig dat het mis gaat, want: “O ja, een leermoment”. Als je als ouder onder die omstandigheden geduldig blijft en kalmte uitstraalt, dan is dat winst. Hier gaat jouw HSK heel goed op én jij dus ook!

  1. Rust

Geduldige ouders zijn vaak rustige ouders. Ouders die geen lontje lijken te hebben, dat aangestoken kan worden. Voor mij is dit zeker niet altijd zo geweest. Een aantal jaar geleden leefde ik veelal op energiedrankjes en koffie. Ik was onrustig en niet met mezelf in balans. Je HSK voelt die onrust en spiegelt je en zal hierdoor deze onrust ook ervaren. Dit is heel spijtig, want laat dit (jij!) nu de veilige basis zijn voor jouw HSK. In balans met jezelf zijn en die rust uitstralen is hiermee een soort overkoepelende basis, bovenop de andere eigenschappen. Ik zie deze dan ook als een extra motivatie om goed voor mezelf te zorgen!

Ook maar een mens

Door de jaren heen heb ik gemerkt dat ik, naast alle goeds wat ik hen probeer te leren, de kinderen mij ook helpen groeien. Iedere ouder wil toch bieden wat zijn kind nodig heeft? Ik ben gemotiveerd om bepaalde eigenschappen verder te ontwikkelen, zodat dit aansluit op wat zij nodig hebben. En dit gaat natuurlijk niet vanzelf. Dit gaat met vallen en opstaan. Want precies net als ik denk dat ik alles onder controle heb, roept een van hen een minder aanwezige eigenschap aan. Gelukkig heb ik een “super-Man” aan mijn zijde. Wel zo fijn als je elkaar kunt aanvullen, of kunt inzetten wanneer je even niet je moment hebt. Net als ieder mens heb ik natuurlijk ook mijn mindere momenten. Gelukkig maar! Dan leren mijn kinderen dat ook ik een mens ben met alles erop en eraan.

Meer lezen over hoogsensitiviteit en jouw rol als ouder? Ik raad aan:
Het hoogstimulatieve kind” van Gerarda van der Veen en
Hoogsensitieve kinderen” van Esther Bergsma.

Joyce Boer (1982) is organisatieadviseur en bovenal moeder van twee hoogsensitieve kinderen (2007 en 2009). Zij deelt haar ervaringen als moeder via blogs om de mooie, maar ook de soms lastige kanten van hoogsensitiviteit bespreekbaar te maken. Door eigen ervaringen en zienswijzen te delen hoopt zij bij te dragen aan erkenning en herkenning bij andere ouders van hoogsensitieve kinderen.

Blog - Hoogsensitief.NL - Welke 6 eigenschappen komen goed van pas als ouder van een Hoogsensitief Kind (hsk)?

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest