Op 2 april was het Autisme-dag, om mensen bewust te maken van de impact van ass-stoornissen. Dit filmpje geeft weer welke prikkels een kind met autisme ervaart als het in een winkelcentrum loopt.

Waarschijnlijk is dit voor veel hoogsensitieve mensen erg herkenbaar. Ook hoogsensitieve mensen krijgen namelijk veel prikkels binnen. Zij zijn gevoelig voor vier soorten prikkels: fysieke, emotionele, nieuwe situaties en sociale situaties. Hun zenuwstelsel is gevoeliger. Dat wil zeggen dat prikkels sneller waargenomen worden en heftiger binnenkomen.

De gevoeligheid voor fysieke prikkels is een overeenkomst met hsp. Beide zijn dan ook snel overprikkeld en kunnen dan uitbarsten in woede of huilbuien.

Er zijn twee grote verschillen tussen hsp en autisme:

In de eerste plaats het inlevingsvermogen. Volgens de definitie in de DSM hebben autisten geen TOM (Theory of Mind), dat wil zeggen dat ze moeilijk kunnen bevatten dat iemand anders een andere beleving heeft. Hsp zijn juist bij uitstek goed in het kunnen invoelen van andermans gevoelens (wat overigens niet per se wil zeggen dat alle hsp zeer sociaal vaardig zijn).

Het tweede grote verschil is de intense verwerking. Hsp zien veel mogelijke gevolgen en consequenties in gebeurtenissen. Autisten vinden het juist moeilijk het grote geheel te zien en zij raken dan bijvoorbeeld gedesorienteerd als er andere betekenissen of gevolgen zijn dan die zij kennen.

De onderliggende verschillen zijn dus groot. Hoewel het gedrag soms hetzelfde is, zijn de achtergronden echt anders.

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest