Tijdens het opgroeien krijgen we overtuigingen over onszelf. Een overtuiging is iets dat je gelooft over jezelf en waar je een waarheid van hebt gemaakt. Dit hoeft niet te betekenen dat het ook daadwerkelijk waarheid is, maar in jouw beleving klopt hetgeen wat je denkt en ben je er van overtuigd geraakt.

Zo kennen we allemaal de overtuigingen “ik kan het niet”, “ze vinden mij niet leuk” of “ik ben niet goed genoeg”. Maar ook “ik ben lelijk, dik, dom enz” zijn overtuigingen.

Overtuigingen van hooggevoelige mensen

Ook hooggevoelige mensen hebben vele overtuigingen over zichzelf. De vaak voorkomende zijn “ik ben te gevoelig”, “daar raak ik overprikkeld van” of “dat komt door mijn hooggevoeligheid”.

Buiten het feit dat dit ook zeker waarheden kunnen zijn, is het maar wat vaak zo dat wij onszelf ervan overtuigd hebben dat we ergens niet heen kunnen omdat we dan overprikkeld raken. Dat is je overtuiging die praat. Want uiteindelijk kunnen we het nooit zeker weten tot we heen zijn geweest. En we kunnen ook gewoon heen gaan en voelen wanneer het genoeg is. Maar wat velen doen is vermijden om te voorkomen dat ze overprikkeld raken. En ja, ook ik doe dat.

We laten ons vaak leiden door deze overtuigingen. We zijn zo zeker dat het waar is, dat we hierdoor bijvoorbeeld geen stappen durven zetten of gaan vermijden, camoufleren, doorzetten of juist opgeven.

Het is dus ook moeilijk om deze overtuigingen te doorbreken, want voor jou is het dé waarheid.

Hoe aanpakken?

Om dit aan te gaan moet je eerst weten wat je overtuiging is. Als je deze helder hebt, kan je kijken hoe je deze overtuiging anders kan invullen.

Neem de overtuiging “ik kan het niet”. Zolang je dit blijft geloven zal je geen stappen maken, angst ontwikkelen voor falen of gaan vermijden. Je zult er van overtuigd zijn dat jij datgene niet kan. En die stem is sterk! Al je hele leven vertelt het je dat je het niet kan, dus jij gelooft dat.

Pas als je toch een stap maakt en iets gaat doen waarvan je denkt dat je het niet kan, kan je ontdekken of de overtuiging ook echt waar is. Stel dat je tot de ontdekking komt dat je het wel kan door het gewoon te doen. Dan zal je ervaren dat je overtuiging niet klopt. Dan zal je stemmetje nog wel gaan roepen dat het niet goed genoeg was, of de volgende keer vast zal mislukken. Maar als je dan ook die stap weer maakt en het lukt, groeit je zelfvertrouwen en zal er een andere stem voor in de plaats komen. Een stem die je vertelt dat je het wel kan en dat je het wel goed doet. Zo zal je overtuiging stukje bij beetje verdwijnen.

En nee, dat is niet met een paar weken gedaan. Een overtuiging kan er al zo lang zitten, dat kost tijd om deze te veranderen in een lievere stem die het beste met je voor heeft. Het zal onwennig voelen, je zal een paar keer terugvallen in je oude overtuiging maar stapje voor stapje zal je groeien. Houd vol!

Marijke Ivangh (1982) is zelf ervaringsdeskundige. Zij woont samen met haar partner in Warmenhuizen en hebben 2 dochters die net als zij, hooggevoelig zijn. Daarnaast schrijft zij artikelen over hooggevoeligheid en onderwerpen die betrekking hebben op het bewustzijn. Dit alles is te vinden op haar eigen website, mijnbijzonderewereld.nl. Ze houdt enorm van wandelen, mediteren en schrijven is haar passie. Zo hoopt ze met haar blogs en artikelen mensen her- en erkenning te geven en mensen te inspireren onder andere op het platform Hoogsensitief.NL.

 

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest