Als HSP begrijpen we heel goed dat we net iets anders in elkaar zitten dan iemand anders. We kennen de positieve kanten van onze eigenschap en weten die meestal goed te gebruiken. Maar de lastige kanten, als teveel prikkels en overweldigd raken zitten ons vaak in de weg. Met als gevolg dat we regelmatig afspraken afzeggen omdat wij overprikkeld en moe zijn. We kunnen dan het gevoel hebben dat we niet kunnen meedoen met de rest van de wereld en dat is frustrerend.

Volle agenda

Een vriendin belt om samen naar de film te gaan. Een oud-collega stuurt een email om weer eens af te spreken om bij te praten. Je moet (van jezelf) toch echt minimaal een keer in de week naar de sportschool. En voor je het weet is je agenda voor de week al aardig gevuld. Allemaal dingen die leuk en ontspannend zijn en die heel goed voor je zijn.

Dan heb je ook nog je werk of je vrijwilligerswerk. Meestal zijn dat afgebakende tijden waar omheen je alles goed kunt plannen. Soms gaat dat iets minder goed. Een vergadering loopt uit of er is iets wat je toch echt even moet afmaken waardoor je wat langer blijft. Een meningsverschil met een collega of klant, of een file of vertraging op weg naar huis. Situaties die ervoor zorgen dat je werk meer tijd en energie kost dan op een andere dag. Wanneer je dan naar huis rijdt voel je hoe moe je bent en dat de tranen heel makkelijk komen. Er is maar een ding wat je dan het liefst zou willen doen: lekker naar huis, op de bank met een dekentje over je heen en vooral…rust.

Multitasken als norm

De eerste jaren dat ik weer kon voelen en wist dat ik hoogsensitief was overkwam het mij ook regelmatig. Zo vermoeid thuis komen alsof al mijn energie uit mij was weggezogen en ik was achtergebleven met een zwaar en gespannen lichaam. Hoewel ik die rust op zo’n moment hard nodig had baalde ik ook verschrikkelijk. Want ik had me zo verheugd op die leuke afspraak van die avond en ik wilde dat mijn leven niet alleen uit werk en dingen bestond die ik moest doen, maar ook uit dingen die leuk zijn en die ik graag wilde doen. Daarnaast schaamde ik mij ook een beetje dat het mij niet, als ieder ander mens, lukte om alles maar te doen. En durfde ik niet uit te leggen dat ik moe en overprikkeld was en dat ik daarom de afspraak moest afzeggen, bang voor de afwijzende reactie van de ander.

We zijn gewend om alles achter elkaar te doen of veel dingen tegelijkertijd te doen en multitasken werd lange tijd gezien als een kwaliteit. Inmiddels weten we beter en blijkt dat we als mens helemaal niet geschikt zijn om van alles op hetzelfde moment te doen en dat we niet continu door kunnen blijven gaan. Dat we regelmatig pauzes nodig hebben om op te laden en te reflecteren. Wat dat betreft zijn we als HSP echt niet zo anders als andere mensen. We hebben allemaal die rustmomenten nodig, het verschil is dat wij als HSP’s dat eerder merken.

Dat begrip, het kennen van je eigenschap is heel belangrijk. Weten dat je overprikkeld kunt raken en weten waardoor je overprikkeld kunt raken. Nu ik weet wat HSP zijn betekent, overkomt het mij nauwelijks meer dat ik afspraken moet afzeggen omdat ik overprikkeld ben. Ik begrijp nu dat ik die rustmomenten nodig heb en ik heb geleerd die bewuster te plannen.

Rust plannen

Wat je nodig hebt aan rust en hoe je dat kunt plannen zal voor iedereen verschillend zijn. Er zijn een viertal dingen die bij het kiezen van je moment belangrijk zijn:

  • Stilte (of zachte geluiden)
  • Alleen zijn
  • Beweging
  • Of totale rust (denk aan dutje)

Voorbeelden van een rustmoment om op te laden zijn bijvoorbeeld:

  • Rustige plek als koffiepauze of lunchpauze (indien nodig in je eentje, om niet te hoeven praten en dingen te laten bezinken)
  • Wandeling tijdens de lunchpauze. Beweging helpt om te ontspannen en je hoofd leeg te maken
  • Boodschappen op de fiets of wandelend doen
  • Reis je met de bus of tram, stap een of twee haltes eerder uit en loop het laatste stukje. Door de beweging raak je spanning in je lichaam kwijt en kom je minder gespannen thuis
  • Zorg dat afspraken niet strak achter elkaar gepland staan, maar reserveer tussendoor 15-30 minuten tijd voor jezelf, alleen en in stilte
  • Denk bewust na over hoe je reist en of dat voldoet aan je behoefte van rust (wil je liever alleen zijn, heb je het nodig om te bewegen, wil je fysiek kunnen rusten en je ogen dicht kunnen doen)
  • Heb je een drukke avond gepland, plan vooraf even rust (doe een dutje) en zorg dat de dag erna wat rustiger is

Ik heb geleerd bewuster mijn tijd te plannen en elke dag meerdere momenten voor mijzelf te pakken. Ook al is dat maar tien of vijftien minuten per keer. Ze helpen. Zelfs even in stilte zijn zonder telefoon en zonder geluiden met mijn ogen dicht op de bank liggen na een drukke dag kan net het verschil zijn om ’s avonds te blijven staan.

Zo lukt het mij toch om zowel de dingen te doen die ik moet doen en ook volop dingen te doen die ik graag wil doen. Zo blijf ik beter in balans en lukt het mij ook beter te blijven staan in drukke ruimtes en raak ik minder overprikkeld van veel geluiden en grote groepen mensen.

Linda van der Kwast (1969) is schrijver en intuïtieve coach. Na een lange tijd zich voor haar gevoel te hebben afgesloten, heeft ze als volwassene opnieuw mogen leren omgaan met haar sensitiviteit. Waarbij ze tot de ontdekking kwam dat juist het in staat zijn om te voelen en op een gezonde manier omgaan met emoties en intuïtie zo belangrijk is in ieders leven. Om deze reden is ze begonnen met het schrijven van verhalen (in het Nederlands en Engels) voor haar eigen website. Wil je meer van haar lezen, kijk dan op https://lindavanderkwast.com/.

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest