Programma HSP Day
De sprekers tijdens de derde HSP Day
Met nog een enkele (verstrooiende) act ter afwisseling vullen de vijf hoofdsprekers het hoofdthema “Gelukkig Hoogsensitief” in. Zij vertellen over de beleving van hooggevoelige personen in uiteenlopende rollen die ze hebben en levensmomenten die ze meemaken. De (ervaringsdeskundige) sprekers belichten elk een specifiek facet hiervan.
Hoogsensitiviteit in levensfases
Na haar welkomstwoord trapt Esther Bergsma af met “Hoogsensitiviteit in levensfases”. Zij legt een basis voor de andere sprekers van de HSP Day en leidt het publiek langs opeenvolgende periodes in iemands leven. Elk mens doorloopt grotendeels dezelfde fases, maar hooggevoeligen ervaren vaak een diepere impact. Dat heeft onder andere te maken met de diepgaande verwerking van het hoogsensitieve brein.

Esther Bergsma
Esther Bergsma (1972) is sociaal-wetenschappelijk onderzoeker en verrichtte meerdere (internationale) onderzoeken naar hoogsensitiviteit. Ze is registercounsellor, vaakgevraagd spreker en auteur van twee boeken over dit onderwerp. Verder is Esther initiator en inspirator van het online-platform Hoogsensitief.NL.
Hoogsensitieve ouders
Nog voor de lunch het woord aan Floor van Lier; moeder van drie hooggevoelige kinderen. Sebastiaan (11), een hypersensitief mannetje met zijn eigen plannen. Gijs van 8, een typische HSP HB’er die emoties soms nog ingewikkeld vindt. En de zesjarige Jasmijn, knetter-dyslectisch en supersensitief.
Floor vertelt over de dagelijkse belevenissen als HSP-ouder. Welke rollen heb je? Met welke dilemma’s krijg je te maken? Hoe ga je er mee om?

Floor van Lier
Floor kan daarbij putten uit haar 20-jarige beroepservaring als HSP-professional. Zij traint en coacht ouders om praktisch aan de slag te gaan met – en binnen een HSP-gezin. Ze ontwikkelt daarbij steeds nieuwe psychologische modellen. Ook schreef ze twee prachtige boeken; Ïntense emoties boven water”, die ze zelf illustreerde en “Op vakantie met hooggevoelige kids – 80 tips”.
Hooggevoeligheid in de liefde
Aan het begin van de middag gunt Susan Marletta Hart ons een vooruitblik in haar nieuwste – inmiddels achtste – boek “Hooggevoeligheid in de liefde”. Dit boek verschijnt deze zomer en de meest succesvolle Nederlandse auteur over dit onderwerp neemt de deelnemers mee in haar opvallendste bevindingen. Susan vertelt bijvoorbeeld over de knelpunten, uitdagingen en voordelen van hoogsensitieve liefdesrelaties aan de hand van praktijkvoorbeelden. Ze betrekt daarin onder andere de horizontale – en verticale theorie; die volgens haar als basisprincipe geldt in menselijke relaties.

Susan Marletta Hart
Drs. Susan Marletta Hart (1971) was één van de eersten die het begrip hooggevoeligheid naar Nederland bracht en is uitgegroeid tot een internationale autoriteit op dit gebied. Ze schreef zeven boeken, waaronder Leven met Hooggevoeligheid, van opgave naar gave, dat inmiddels een everseller is. Susan geeft consults, presentaties, trainingen, healings en zielenreizen in Nederland en het buitenland.
Hoogsensitief werken; naar een positieve mindset
Na de liefde is er aandacht voor de werksituatie van hoogsensitieve mensen. Want hoe houd jij je staande in een dynamische(werk)omgeving met veel prikkels en afleiding? Hoe blijf je in het dagelijks leven kalm en aandachtig? In deze presentatie wordt de link gelegd met topsport. Dit is een passende metafoor, want ook bijvoorbeeld toptennissers als Nadal en Federer hebben te maken met lastige momenten en tegenslagen, zoals stress voor de wedstrijd, negatieve gedachten over een gemiste bal of verlies van een game/set.

Henk-Jan van der Veen
Henk-Jan volgde voor zijn coachopleiding de module sportcoaching en ervaarde hoe mindset helpt om beter om te gaan met spanning, tegenslag en onverwachte momenten. De oplossing: zodra je meer bewust wordt van jouw manier van denken, jouw gevoelens en hier mindfull mee om kunt gaan, kun je werken aan een positieve, op groei gerichte mindset. Uiteraard krijg je in deze presentatie de nodige praktische voorbeelden uit de topsport. Henk-Jan van der Veen is coach, boswachter en mede-oprichter van het Landelijk informatiepunt HoogSensitieve Kinderen (LiHSK).
Hoogsensitieve ontwikkeling; van vloek naar zegen
Het sluitstuk van de dag is het persoonlijke verhaal van Cathy Spaas. De Belgische HSP-coach schetst de weg die ze aflegde van ‘onwetend wanhopig hooggevoelig’ naar ‘bewust gelukkig hoogsensitief’. Na jarenlang de rol van slachtoffer te ondergaan, nam Cathy vier jaar geleden haar lot in eigen handen. Ze is gaan leven vanuit de voordelen van haar hoogsensitiviteit in plaats van geleefd te worden vanuit al de prikkels die ze binnen kreeg.
Ze leerde om bijzonder sterk in haar kracht te komen en rust te creëren, door het ‘innerlijke werk’ goed te doen. Simpelweg door het instrumentarium op de juiste manier toe te passen. Helaas iets dat voor veel hooggevoeligen moeilijk te realiseren lijkt. Ze deelt enkele oefeningen met HSP Day’ers om diezelfde bewustwording te ervaren.

Cathy Spaas
Cathy (1984) was na haar bachelor Communicatiemanagement een tijd internationaal actief in de paardensport en runde een paardenbedrijf. Verder was ze diensthoofd Informatie, Communicatie en Toerisme bij lokale overheid. Haar leven transformeerde totaal bij het op zoek gaan naar haar innerlijke drijfveer en kracht. Nu is het haar onvoorwaardelijke missie om anderen zichzelf te helpen ontdekken. Ze werkt met hoogsensitieve vrouwen die heel bewust kiezen voor een krachtig leven. Ze laat hen zien wat ze nu nog niet zien. Ze helpt hen om te gaan met de valkuilen van hooggevoeligheid. Ze toont hen hoe je kunt stralen vanuit je innerlijke kracht.