HSP-ers en ADHD-ers zijn beiden vaak snel overprikkeld. De tomeloze energie en de diepe rust, het kan een heel prettige combinatie zijn. Les extrèmes se touchent, noemen de fransen het: extremen trekken elkaar aan (of raken elkaar, zoals de mooie letterlijke vertaling is).

Relatie

Ik weet als ervaringsdeskundige dat zo’n relatie prima kan lopen, én dat er tegelijkertijd veel valkuilen, blinde vlekken en uitdagingen kunnen spelen.

Zowel mijn echtgenoot als mijn zoon zijn “alle dagen druk”. Nou ja, sommige dagen wel en andere dagen niet. En… ja, ik zelf ben ook sommige dagen druk en vol energie, dan moet er van alles gebeuren , wil ik het nú gedaan en geregeld hebben. En dat hebben zij dan weer niet. Ze doen van alles, starten van alles, en maken het niet af, dat is één van hun uitdagingen. En soms, heb ik weinig energie, begin aan van alles, ben gefaseerd bezig en versnippert mijn aandacht. Met als resultaat: niets komt af.

Golven

Dus zo gaat dit gezin in golven van snelle acties, rappe beslissingen, naar uitstelgedrag, vermijden en inactief zijn. Een uitdaging op zich.
Helemaal als deze golfbewegingen niet synchroon lopen, wat ze natuurlijk regelmatig doen.

Dan is het voor mij als HSP zo belangrijk om in mijn eigen kracht te blijven, zuinig met mijn energie om te gaan en eerst voor mezelf te zorgen. Net zoals mijn echtgenoot graag eerst voor mij zorgt en daarna pas voor zichzelf, ben ik ook hiermee behept. Leuk hoor, toen we elkaar nog niet zo lang kenden, waren we beiden helemaal verrast dat een ander een kop koffie voor je zette 😊. Waren we niet gewend en het was best wel een dingetje om dit te accepteren en te ontvangen. Die hobbel hebben we inmiddels wel achter de rug en nu genieten we ervan als de ander voor je zorgt.

Begrijpen

Vaak ben ik op zoek gegaan naar wetenschappelijk onderzoek naar de overeenkomsten en verschillen tussen HSP en ADHD. Ik werk zelf (als management assistente) bij de universiteit en ik heb toegang tot veel artikelen. Destijds vond ik alleen en artikel van een HBO student die zich hierin verdiept had.

Deze artikelen zal ik dan ook kunnen gebruiken in mijn werk als Life coach en HSP begeleider, want dat doe ik op de 2 dagen dat ik niet bij de universiteit werk. Ik zie graag wetenschappelijk onderzoek als bevestiging wat ik al dacht (hoop dat dit niet arrogant overkomt, ’t is wel zo). Ik zou best goed Hypothesen hebben kunnen bedenken als ik tóch psychologie was gaan studeren. Maar mijn leven liep anders.

Liefde

Uiteindelijk ben ik getrouwd met de liefde van mijn leven. En alhoewel mijn dagelijks leven vol uitdagingen zit, is het een voordeel dat hij mijn zoon soms beter begrijpt dan ik. Dat ze lekker samen kunnen geiten en ik dan regelmatig even de kamer uitvlucht. Dan is de energie té tomeloos voor me. Net als mijn rust hen soms aanvliegt en ze lekker gaan fietsen, of…. energie lozen.

Ik ben heel benieuwd wie er nog meer een ervaringsverhaal/reactie heeft. Ik lees ze graag onder mijn blog!

Jacqueline Hartman-Dries (1966) Life Coach en gecertificeerd HSP-begeleider en eigenaar van Coaching 66 in Den Haag (Ypenburg), echtgenote en moeder van een puberzoon. Ze heeft zich gespecialiseerd in het coachen van volwassen HSP-ers (>18 jaar).  Werkt ook bij de universiteit Leiden als managementassistente bij het Instituut Psychologie, sectie Methodologie en Statistiek. Ze woont in Den Haag, na omzwervingen in binnen- en buitenland. Ze weet sinds 2005 dat ze hoogsensitief is, nadat een hulpverlener haar het eerste boek van Elaine Aaron leende.
Missie van Coaching 66: Zo veel mogelijk mensen over HSP informeren via  https://www.facebook.com/HSP-ers-Nederland-964129876940692/  en dat HSP-ers leren hoe ze het beste in het leven kunnen staan, zodat HSP vóór hen gaat werken. Kijk ook op www.coaching66.nl.

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest