Een liefdesrelatie aangaan is voor hoogsensitieve mensen niet altijd gemakkelijk. Het is niet gemakkelijk omdat dit vaak betekent dat de grens van wie jij bent en wie de ander is vervaagd. Een liefdesrelatie is heel intens en wordt op alle niveaus (hart, mind, soul) gevoeld. Ben je je hier niet bewust van, dan kan dit voor problemen zorgen in de relatie. Je kunt jezelf volledig kwijtraken. In deze blog geef ik tips hoe je hier beter mee kunt omgaan zodat meer vervullende relaties krijgt.

Gemeenschappelijke valkuilen

Het is voor hoogsensitieve mensen vaak moeilijk om zichzelf helemaal los te zien van de ander. Je weet wat de ander wil en je voelt de ander zo goed aan dat het niet altijd duidelijk is wat van jou en wat van de ander is. Je hebt een groot hart en je wil dat de ander gelukkig is. Ben je je niet bewust van dit patroon dan kan het zijn dat jij het geluk van de ander op jouw schouders neemt. Alsof jij verantwoordelijk bent voor het geluk van de ander. Doordat je zo gefocust bent op het geluk van de ander en jij je verantwoordelijk voelt, raak je jezelf kwijt.

Niet verantwoordelijk

Als jouw missie om de ander gelukkig te krijgen of te houden niet lukt, voelt dit alsof jij hebt gefaald. Je denkt misschien dat je niet goed genoeg je best hebt gedaan voor de ander of voor de relatie. Als ik maar zus of zo had gedaan dan waren we misschien nog wel samen. Zo werkt het natuurlijk niet. Je bent nooit verantwoordelijk voor het geluk van je partner, je partner is daar altijd zelf verantwoordelijk voor. Voor het slagen van een relatie zijn altijd twee mensen verantwoordelijk en beide hebben een gelijkwaardig aandeel.

Verwachtingen aangeven

Duidelijk aangeven wat jij wilt en verwacht in een relatie of van een partner kan ook lastig zijn voor hoogsensitieve mensen. Je bent zo gefocust op wat de ander blij en gelukkig maakt dat het moeilijk voor je is om grenzen te stellen. Vooral als dit in conflict is met wat de ander wil. Het is voor hoogsensitieve mensen daarom heel belangrijk om de focus te verleggen van de ander naar zichzelf. Wat vind jij belangrijk? Wat wil jij? Hoe wil jij dat je partner met jou omgaat? Hoe ziet jouw ideale relatie eruit? Als je goed weet wat jij wil en wat jij belangrijk vindt is het gemakkelijker om dit bij je partner aan te geven. Jij bent immers even belangrijk als jouw partner. Jouw wensen en verlangens zijn net zo belangrijk als de wensen en verlangens van jouw partner. Merk je dat je te veel meebuigt met je partner? Ga dan terug naar jezelf, probeer te voelen. Hoe voelt dit voor mij? Is dit in lijn met wat ik wil? Is het antwoord nee? Zorg er dan voor dat je verandering aanbrengt en dat je tegen je partner vertelt wat je niet leuk vindt of wat je stoort. Je hoeft niet alles te accepteren en je hoeft het ook niet altijd met elkaar eens te zijn.

Geen conflict

Je kunt ook bang zijn om de ander te kwetsen of de ander een ongemakkelijk gevoel te geven. Moeilijke gesprekken aangaan vermijd je daarom. In dit soort situaties focus je je wederom te veel op de gevoelens van de ander. Je anticipeert op de gevoelens die je mogelijk opwekt bij de ander door conflicten te vermijden. Je hoeft dan niet te dealen met de emoties van de ander want je hebt geleerd dat de emoties van de ander jou diep raken. Het voelt alsof het je eigen emoties zijn en negatieve emoties willen we liever niet voelen, dus dan maar vermijden. Door de ander te beschermen en ook jezelf, beschadig je juist jezelf en de relatie. Alles wat je niet uitspreekt of negatieve gevoelens die je onderdrukt komen vanzelf een keer naar boven. Blijf je er structureel voor kiezen om je eigen gevoelens, wensen en verlangens te onderdrukken dan wordt het gevoel van zelfafwijzing en minderwaardigheid groter, omdat je niet voor jezelf opkomt. Hoe zorg je ervoor dat dit niet gebeurt?

Verleg je focus

Wil je meer vervullende relaties zorg er dan voor dat jij je focus verlegd van je partner naar jezelf. Dit lijkt misschien egoïstisch maar dat is absoluut niet zo. Je doet je partner, jezelf en je relatie juist veel plezier door de focus te verleggen naar jezelf. Waarom? Je laat hiermee zien dat je je partner voldoende vertrouwt door de verantwoordelijkheid voor het eigen geluk terug te leggen waar het hoort, namelijk bij je partner. Ook jij, lieve hoogsensitieve lezer zal de verantwoordelijkheid voor je eigen geluk bij jezelf moeten zoeken. Dit doe je door je bewust te zijn van jouw eigen wensen en verlangens, weten wat je wilt en hier eerlijk over zijn, naar jezelf en naar je partner. Als je beide vanuit die plek in een relatie staat lukt het om een liefdevolle, respectvolle en vervullende relatie aan te gaan waar ruimte is om volledig jezelf te zijn en conflicten op te lossen op een emotioneel volwassen manier.

Mediteren

Vind je het lastig om te voelen wat van jou en wat van de ander is, dan kan het helpen regelmatig te mediteren. Met meditatie verleg je je focus naar binnen. Je wordt je meer bewust van je gedachten en je emoties. Vind je het lastig om te mediteren? Begin dan met maximaal 10 minuten per dag, bijvoorbeeld voor het slapengaan.

Linda Ronde (1986). Blogger & Lifecoach bij NewVision Coach in Groningen. Positieve energie krijg ik van het schrijven van blogs waarmee ik andere mensen informeer en hopelijk ook inspireer. Kijk ook eens op haar website https://newvisioncoach.nl/.

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest