Door: Mark van der Tol

De zomervakantie is al een tijdje achter de rug helaas. Italië, Frankrijk en Spanje zijn populaire vakantielanden voor ons Nederlanders. Lekker warm, heerlijk eten en niet te vergeten fantastische wijnen! Als je een zomervakantie in een van bovenstaande landen hebt doorgebracht dan heb je vast wel eens een wijngaard bezocht. Misschien heb je een rondleiding gekregen van de gepassioneerd eigenaar die in gebrekkig Engels probeert uit te leggen hoe hun proces nu precies in elkaar steekt. Tijdens deze rondleiding ben je wellicht ook op de wijngaard zelf geweest en is je misschien (of misschien ook niet) opgevallen dat er altijd rozenstruiken rondom een wijngaard zijn gepland. Als je geen groene vingers of tuindersachtergrond hebt zal je dit waarschijnlijk niet hebben opgemerkt. Wel kan ik je van harte aanbevelen rozenstruiken te gaan planten op de werkvloer en hier goed voor te zorgen. Dit is namelijk het goedkoopste en meest effectieve ziekteverzuim preventiemiddel wat je als organisatie eigenhandig kan cultiveren!

 

Typen medewerkers

Binnen organisaties zijn er  veel verschillende soorten planten werkzaam. Zo heb je de cactus: de stevige, zelfredzame en weerbarstige persoon die niet veel aandacht nodig heeft. Hij weet precies wat hij moet doen, heeft een dikke huid, (te) veel zelfvertrouwen en laat zich niet zomaar op de kast jagen. Een individualist die leeft om te werken en hier en daar misschien een elleboogje uitsteekt om hogerop te komen. In landen waar de cactus niet groeit wordt wel eens verwezen naar de narcis(t) als je begrijpt wat ik bedoel. Dit is de kleinste groep medewerkers binnen bedrijven.

De paardenbloem komt vaker voor binnen organisaties. Ze weten zich makkelijk door organisaties heen te laveren en staan dicht bij zichzelf. Ze gedijen in elke omgeving waardoor ze geen directe voorkeur hebben voor een type organisatie of product . Ze halen niet veel uit diepgaande gesprekken of vriendschappen en zijn pragmatisch ingesteld en op zoek naar werkplezier.

De tulp komt het meeste voor binnen bedrijven. Ze weten mensen te verbinden en willen graag weten wat hun collega’s bezig houdt. Ze zijn empathisch, weten draagvlak te creëren en zijn het sociaal geweten binnen de organisatie. Ze willen zich associëren met de organisatie en vinden een juist gevoel bij het bedrijf en/ of product van belang. Ze zijn betrokken bij de onderneming en geven kleur en warmte aan een organisatie.

De roos tot slot maakt maar ongeveer 15% uit van het totaal aantal medewerkers. Ze voegen veel kleur en warmte toe aan de organisatie en beschikken over een enorm omgevingsbewustzijn. Ze pikken minimale verschuivingen in hun omgeving op en voelen veranderingen als eerste aan. Ze zijn bovengemiddeld altruïstisch, betrokken, verantwoordelijk en loyaal en doen hun uiterste best altijd de mooiste bloemen af te geven en hun omgeving te doen laten floreren.  Ze doen altijd hun uiterste best zo mooi mogelijke bloemen af te geven. Helaas verzanden ze hier dikwijls in doordat hun talent in omgevingssensitiviteit niet of nauwelijks wordt erkend en ingezet of doordat ze verdrongen worden door de aanwezigheid van bepaalde overheersende planten in hun omgeving.

 

Voorspellende gave

Ik denk dat je begrijpt waar dit heen gaat. Rozenstruiken worden bewust geplant rondom wijngaarden en niet alleen om kleur of schoonheid aan het landschap toe te voegen. Het echte antwoord ligt opgesloten in schimmels en bacteriën. Rozenstruiken zijn veel vatbaarder voor schimmels en bacteriën dan druivenstokken. Rozenstruiken worden met regelmaat gecontroleerd zodat de wijnboer gepaste maatregelen kan treffen om zijn oogst te beschermen bij een dreigende schimmel of bacterie uitbraak. Er kan derhalve gesteld worden dat rozenstruiken beschikken over een voorspellende gave die voortkomt vanuit hun sensitiviteit.

 

Inzet van talent

De groep hoogsensitieve medewerkers (de rozenstruiken) in jouw bedrijf hebben eenzelfde voorspellende gave. Deze groep medewerkers zullen binnen de organisatie als eerst veranderingen in de omgeving aanvoelen. Plotselinge veranderingen in sfeer bijvoorbeeld na een incident, fusie of overname. Een stijging in werkdruk na het binnenhalen van een grote order of dreigende overbelasting wanneer er te veel druk wordt gelegd op de organisatie en er stelselmatig teveel wordt gevraagd van haar medewerkers. Vaak voelen zij de effecten van dit soort veranderingen al voordat deze zijn doorgevoerd. Identificatie van hoogsensitieve medewerkers is om die reden van belang. Na de identificatie kunnen namelijk stelselmatig (eens per twee maanden bijvoorbeeld) korte assessments worden afgenomen om de verandering in sfeer, werkdruk en overbelasting bij hen te monitoren. Uitkomsten van zo’n kort assessment kan als input gebruikt worden voor het management om vervolgens te schuiven met mensen en middelen om burn-out, overspannenheid of depressie binnen de organisatie te voorkomen. Zoals de wijnboer de sensitiviteit van rozenstruiken gebruikt, kunnen organisaties hun hoogsensitieve medewerkers inzetten ten behoeve van de eigen organisatie en ten goede van de talenten van de hoogsensitieve medewerker.

 

Van curatief…

De afgelopen decennia werd vooral gefocust op het curatieve deel van arbeidsongeschiktheid. Hoe brengen we een medewerker vanuit een burn-out zo snel mogelijk terug het werkveld in? Vaak met een tweede burn-out, en in alle gevallen, met een enorme kostenpost als resultaat. Een burn-out van een hoger opgeleide werknemer kost gemiddeld tussen de € 80.000 en € 145.000. Iets waar de verzekeringen flink van hebben geprofiteerd tot op het punt van onhoudbaarheid. Inmiddels kiezen veel organisaties ervoor geen ziekteverzuimverzekeringen meer af te sluiten omdat premies niet meer te betalen zijn en 14% van werkend Nederland inmiddels met  burn-out klachten te kampen heeft.  Als gevolg hiervan gaan bedrijven nu op zoek naar een écht werkend en duurzaam preventiemiddel.

 

…naar preventief

Het preventieve antwoord zal komend decennium volgen. Grote, logge organisaties die traditioneel gemoeid zijn met het “oplappen van medewerkers” hebben tijd nodig om te veranderen. Terwijl we inmiddels weten dat de innovatie, doelgerichtheid en effectiviteit bij de start-ups van deze wereld liggen. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft behoefte aan een effectieve en goedkope tool die bedrijven vanuit hun natuurlijk bestaan handvatten biedt om zelf hun medewerkers te monitoren, duurzaam inzetbaar te houden en te beschermen tegen overbelasting. Wat is daarvoor nodig hoor ik je vragen? Het op een juiste manier inzetten van die rozenstruiken op de werkvloer.

  

Mark van der Tol heeft zich de afgelopen tien jaar verdiept in persoonlijke ontwikkeling waaronder NLP, mindfulness en hoogsensitiviteit. Door zijn achtergrond in de zakelijke dienstverlening en zijn eigen hoogsensitiviteit weet hij een bijdrage te creëren voor hoogsensitieve medewerkers en de organisaties waarmee hij samenwerkt. Kijk voor meer informatie op www.weSense.nl.

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest