Ze had alle adviezen van haar familie en vrienden opgevolgd, maar niets leek te werken.
Ze zat letterlijk met haar handen in het haar. Hoe zorgde ze er toch in hemelsnaam voor dat er minder werd gemopperd thuis. Haar hooggevoelige kleuter met een sterke wil had aardig de touwtjes in handen.
De kleuter bepaalde wie op welke stoel zat, wie haar mocht helpen en wie juist niet en wat de volgorde der dingen was.

Ze begon te snikken

We bespraken een aantal punten tijdens een sessie. Toen ik haar vertelde dat ze een goede moeder was begon ze te snikken. Dat het uitdagend is om een hooggevoelig kind groot te brengen weet ik als geen ander. Zelf is het bij tijd en wijlen al een uitdaging om hooggevoelig te zijn. Je doet je best en nee, dat is niet altijd genoeg. Er zijn momenten waarop je het graag anders zou willen. Er zijn momenten waarop jij je halverwege je gemopper afvraagt waarom je hier nu eigenlijk zo’n punt van maakt.
Maar je bent ook gewoon een mens. Een vrouw. Los van het moederschap.

Extra lastig

Ik denk niet dat er ’s ochtends ook maar één moeder uit bed stapt en denkt: ‘ Zo, nu ga ik het mijn kinderen eens extra lastig maken vandaag.’ We reageren niet altijd volgens het boekje. Dat doen onze kinderen ook niet. Soms zijn ze moe, overprikkeld of hyper omdat er iets spannends aan zit te komen.

Het is oké

Jij doet het goed. Je doet het beste wat op dat moment in jouw macht ligt. Dat je niet bedacht had voor de derde keer die dag toe te geven aan de vraag van je kleuter of het een filmpje mag kijken, maar je de rust echt even nodig hebt, is helemaal oké. Dat je geen strijd en gedoe wilt maken van het eten van die boterham en daarom maar een andere smeert is helemaal oké.

Niet zo streng

Moeders zijn veel te streng voor zichzelf, ik hoor ook zeker bij die groep. Als je dan ook nog hooggevoelig bent en heel goed kunt reflecteren op je eigen handelen, is er altijd wel iets te vinden dat anders of beter had gekund. Maar het is oké. Je hebt de dag overleefd en iedereen leeft nog. Soms is dat echt het enige dat telt.
Dan kun je je op andere dagen wel weer druk maken om schermtijd en open end play.

Jorieke Kroeze (1987) werkt als Hooggevoeligheidsdeskundige in haar eigen praktijk.
Hierin begeleid ze hooggevoelige kinderen en hun ouders om beter te leren omgaan met de hooggevoeligheid van het kind. Ze schrijft graag over hooggevoeligheid omdat ze merkt dat er veel behoefte is aan praktische tips die gemakkelijk toe te passen zijn in het gezinsleven. Haar missie is om kinderen en hun ouders de juiste handvatten te geven zodat ze zelf aan het roer staan en invloed kunnen uitoefenen op de uitdagingen die hooggevoeligheid kan bieden. Lees meer over Jorieke op www.joriekekroeze.nl.

 

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest