Routine

Tandenpoetsen is iets dat bij de dagelijkse routine hoort. ’s Ochtends en ’s avonds, 2 minuten poetsen is het advies. Op die manier houd je de mond van je kind gezond. Maar wat nou als het alleen maar strijd oplevert. Vanaf het moment dat de eerste tand zich aandient bij je kind kun je met poetsen starten. Op die manier went je kind aan het gevoel van een tandenborstel in de mond en kun je een routine opbouwen. Vanaf 2 jaar is het de bedoeling dat je 2 keer per dag de tanden van je kind poetst.

Strijd

Bij hooggevoelige kinderen levert tandenpoetsen echter regelmatig veel strijd op. Je probeert als ouder van alles om het leuk te maken. Een flitsende tandenborstel. Een elektrische of een ouderwetse handtandenborstel. Je zingt een liedje, vertelt waar je poetst en wat je wegpoetst.

Maar als je kind zijn mond niet opent kom je niet zo ver.

De mond is een gevoelige plek

De mond is een gevoelige plek. Aanraking in dit gebied kan voor afweerreacties zorgen. Hooggevoelige kinderen hebben vaak een voorkeur voor bepaalde structuren en smaken omdat anderen een te heftige prikkel vormen. Dit werkt door wanneer het gaat om tanden poetsen. Sommige kinderen vinden het heel vervelend om gepoetst te worden. De smaak van de tandpasta is hierbij ook een belangrijke factor.

De smaak van de tandpasta is veranderd

De schrik van veel ouders van hooggevoelige kinderen die gevoelig zijn in de mond. De tandpasta die altijd gebruikt werd wordt niet meer verkocht. Dit zorgt vaak letterlijk voor paniek. Er moet een andere tandpasta gezocht worden en vaak is elke andere tandpasta die wordt aangeboden niet de goede. Het ziet er anders uit, het ruikt en proeft anders. Naast dat het ook tandpasta is, is niets hetzelfde.

Verandering kost tijd

Wennen aan een nieuwe tandpasta heeft tijd nodig. Je kunt als ouder een aantal dingen doen om te overgang wat soepeler te laten verlopen.

Wees allereerst eerlijk tegen je kind. Benoem dat de gebruikelijke tandpasta niet meer verkocht wordt en dat je gaat zoeken naar een andere tandpasta die qua smaak dicht in de buurt komt. Omdat tandpasta voor kinderen die gevoelig zijn in de mond vaak voor een heftige smaakbeleving zorgt kies je het liefst voor een milde tandpasta. Het is prima om te kiezen voor een tandpasta die geschikt is voor peuters. Deze hebben vaak een minder heftige smaak. Ook ‘ speciale ‘ tandpasta’s die geschikt zijn voor bepaalde mondproblemen zoals bijvoorbeeld zendium zijn vaak wat minder scherp.

Benoem dat het tijd kost om aan een nieuwe tandpasta te wennen en bied dit in stapjes aan. Wellicht is 2 minuten poetsen met de nieuwe tandpasta te heftig, maar kun je wel een halve minuut met de tandpasta poetsen, daarna spoelen met water om vervolgens de resterende minuten zonder tandpasta verder te poetsen.

Wennen aan nieuwe tandpasta kan voor gevoelige kinderen erg heftig zijn. Spreek daarom af dat je kind de tandpasta een aantal dagen probeert voordat het aangeeft of de tandpasta goed is of niet.

Wees ook eerlijk over het feit dat je geen tandpasta gaat vinden die exact hetzelfde is.

Verkiezing

Maak het onderwerp tandenpoetsen niet te zwaar. Dat er 2 keer per dag gepoetst moet worden is een feit. Dit is dan ook het kader dat je als ouder aanhoudt. Wel kun je kijken of je er een feestje van kunt maken. Kies daarvoor iets dat bij je kind past.

Zo kun je een verkiezing houden voor de lekkerste tandpasta. Maak een soort ranking lijstje met een aantal beoordelingspunten.

Ook kun je een gekke hoed opzetten en elke avond poetsen als iemand anders. Hoe poetst bijvoorbeeld een ridder, een koningin of een oud omaatje?

Bewust

Wees je er van bewust dat het je kind tijd kost om aan de nieuwe tandpasta te wennen en dat het misschien even zoeken is voor je een goed alternatief hebt gevonden. Het belangrijkste is dat er gepoetst wordt en onderdeel van je dagelijkse routine blijft. Je hoeft niet altijd met een gekke hoed, liedje of verhaaltje te poetsen. Wanneer je kind gewend is aan de smaak van de nieuwe tandpasta kun je er voor kiezen om deze extra’s weer langzaam af te bouwen.

 

JORIEKE KROEZE (1987) werkt als Hooggevoeligheidsdeskundige in haar eigen praktijk.
Hierin begeleid ze hooggevoelige kinderen en hun ouders om beter te leren omgaan met de hooggevoeligheid van het kind. Ze schrijft graag over hooggevoeligheid omdat ze merkt dat er veel behoefte is aan praktische tips die gemakkelijk toe te passen zijn in het gezinsleven. Haar missie is om kinderen en hun ouders de juiste handvatten te geven zodat ze zelf aan het roer staan en invloed kunnen uitoefenen op de uitdagingen die hooggevoeligheid kan bieden. Lees meer over Jorieke op www.joriekekroeze.nl

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest