Goed voor jezelf zorgen is van essentieel belang voor alle empathische mensen. Als je dat iedere dag met aandacht en liefde doet, komen je hooggevoelige kwaliteiten tot ontwikkeling.

Zelfzorg

De oefeningen, perspectieven en meditaties die ik hier in dit artikel slechts kan aantippen helpen je om een bezielde empaat te zijn en je compassie te tonen, maar zonder de pijn van anderen over te nemen of te proberen dingen voor anderen op te lossen. Ieder mens heeft er recht op om in het leven zijn eigen weg te gaan. Elke dag herinner ik je er even aan hoe je liefdevol kunt zijn zonder een martelaar te worden of emotioneel van anderen afhankelijk te zijn.

Als psychiater en als empaat weet ik hoe belangrijk zelfzorg is en leer ik mijn patiënten de principes ervan. Ik wil namelijk kunnen genieten van de uitzonderlijke gaven van hooggevoeligheid, van mijn open hart, mijn intuïtieve vermogens en mijn nauwe band met Spirit en de natuur.

Oppervlakkige emotionaliteit spreekt mij niet aan. Ik duik graag de diepte in, en mijn hooggevoeligheid helpt me daarbij.

 

Compassie zonder stress

Niettemin is het voor alle hooggevoelige mensen een enorme uitdaging om compassie te hebben zonder de stress van anderen en de wereld over te nemen. Wij hebben niet de filters waarover de meeste mensen beschikken. We zijn emotionele sponzen: we voelen alles en nemen het instinctief allemaal in ons op. Dat is niet hetzelfde als ‘normale’ empathie, waarbij je hart uitgaat naar anderen en je meevoelt met hun pijn of hun blijdschap, echter zonder hun emoties over te nemen.

Wij empaten zijn helpers, minnaars en verzorgers, en we geven vaak te veel, vaak ten koste van onszelf. Onderzoek wijst uit dat ons spiegelneuronsysteem (het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor compassie) hyperactief is en ons kan uitputten. Dat is echter niet de manier waarop ik wil leven. Ik wil liefdevol zijn, maar als ik anderen te veel help of hun pijn overneem, raak ik zintuiglijk overprikkeld en dat is voor mijn gevoelige lichaam en ziel heel pijnlijk. De ander heeft daar uiteindelijk ook niets aan.

Om gezond en gelukkig te zijn, moet je goed voor jezelf kunnen zorgen, zodat je weet hoe je moet omgaan met stress. In mijn nieuwste boek leer ik je hoe je in balans kunt blijven en een mens uit één stuk kunt zijn, door op je intuïtie te vertrouwen, je grenzen aan te geven en jezelf energetisch te beschermen.

Het geheim van zelfzorg ligt voor een empaat in het tegengaan van zintuiglijke overprikkeling; die situatie moet je voor zijn. Met de methoden en de mentale instelling die ik je in dit boek aanreik, en die mijn redding zijn gebleken, kun je als je overweldigd wordt of over-emotioneel, terugkomen in je centrum.

 

Tijd is heilig

Tijd is kostbaar. Hoe je je dag doorbrengt heeft een grote uitwerking op je energieniveau en je welzijn. Tijd geeft je de gelegenheid om te groeien en het is aan jou om er op een goede manier gebruik van te maken. Ik raad je dringend aan om je bewust te worden van de stroom van de tijd, in plaats van die te vrezen of te negeren. Door je bewust te zijn van de tijd, kun je weloverwogen je eigen keuzen maken.

De oude Grieken kenden twee concepten van tijd, namelijk Chronos en Kairos. Als je je van deze twee soorten tijdbewust bent, kun je verstandiger met je gevoeligheid omgaan.

Chronos is de tijd van de klok, gemeten in seconden, minuten, uren, maanden en jaren. Dit is het materiële vlak van takenlijstjes, deadlines, negen-tot-vijf-banen en sociale verplichtingen. Als je niet in staat bent om stress de baas te blijven, kunnen deze dingen je overweldigen. Chronos is echter ook de tijd van verbazing, van schoonheidservaring en van plezier, mits je goed met deze soort van tijd omgaat en voor deze fantastische ervaringen ruimte kunt maken.

Kairos daarentegen is de heilige tijd van het niet-lineaire bewustzijn, waarbij empaten zich zo thuis voelen. Het is de oneindige sfeer van de ziel, het vlak van de goddelijke timing, waarop alles op precies het juiste moment gebeurt. Kairos kun je bereiken met behulp van intuïtie, meditatie, stilte, getuige zijn, synchroniciteit en oefeningen die ik je nog zal aanreiken. Zelfontplooiing voor hooggevoelige mensen helpt je om de balans te vinden tussen je tijdgebonden zelf en je tijdloze zelf, zodat je niet louter wordt geleefd door de klok.

 

De tijd, de natuur en de cyclus van het licht

Wil je alles uit het huidige moment halen, dan moet je je bewust zijn van de fasen die de natuur doorloopt en van de cyclus van het licht. Zo verhoog je je energieniveau en verbind je je met de golfbeweging van het leven. De volgende vier oefeningen, die in mijn boek steeds terugkomen, maar waar waarvan ik er in dit artikel slechts een uitgebreider kan benoemen, kunnen je hierbij helpen:

 

  1. De kracht van de seizoenen voelen.
  2. Je bewust zijn van de solstitia en de equinoxen.
  3. De magische fasen van de maan voelen.
  4. Contact maken met de elementen.

 

De kracht van de seizoenen voelen

Ons leven wordt omvat en gekleurd door de seizoenen. De seizoenen markeren de veranderingen door het jaar heen en beïnvloeden niet alleen het weer en de oogst van ons voedsel, maar ook onze stemming en onze vitaliteit. Het kan zijn dat je je in de ene tijd van het jaar gelukkiger en energieker voelt dan in de andere. Sommige empaten hebben last van winterdepressie, omdat er in die periode minder daglicht is. Ik heb hulpmiddelen voor dat probleem. Als je weet hoe jij persoonlijk op de wisseling van seizoenen reageert, kan je dat helpen om je te verbinden met het ritme van je lichaam en van de aarde, en kun je beter voelen wat je nodig hebt.

 

Winter: naar binnen gaan, de waarheid voelen

Voorjaar: wedergeboorte, groei en vernieuwing

Zomer: passie, spel en overvloed

Najaar: oogst, verandering en loslaten

 

Het verbazingwekkende van de cyclus van de seizoenen is dat na een donkere periode altijd een wedergeboorte volgt. Niets blijft hetzelfde. Hoewel de seizoenen in sommige streken niet zo sterk van elkaar verschillen, heeft de wisselende hoeveelheid daglicht meestal invloed op je stemming, je energieniveau en je dagindeling. Bewustzijn van de verandering van de seizoenen, ook als die maar heel subtiel is, zorgt ervoor dat je meer gegrond bent en helpt je om gemakkelijker de dag door te komen.

Soms botst het ritme van je lichaam met wat er voor die dag op je programma staat. In de winter zegt je lichaam bijvoorbeeld dat je het rustiger aan moet doen, maar omdat je een vakantie hebt gepland ben je juist heel actief, met als gevolg dat je meer stress hebt. Met de oefeningen uit dit boek, bijvoorbeeld voor grenzen stellen, kun je in dit soort situaties jezelf ondersteunen en sneller je energie terugkrijgen.

 

Hoe je mijn boek kunt gebruiken

De dagelijkse bijdragen in Zelfontplooiing voor hooggevoelige mensen bieden je praktische manieren om je voor te bereiden op de dag en reiken je mogelijkheden aan om positiviteit te bevorderen en stress te vermijden. Om op cruciale momenten te voorkomen dat je overweldigd wordt (bijvoorbeeld vlak voor een belangrijke vergadering), kun je een oefening in je dagschema plannen. Een paar minuten mediteren kan je helpen beter gecenterd te blijven. Met een klein beetje zorg voor jezelf kom je een heel eind. Respectvol omgaan met je hooggevoeligheid is een daad van zelfliefde.

Judith Orloff is psychiater en al jaren toonaangevend op het gebied van geneeskunde, psychiatrie en intuïtieve ontwikkeling. Ze heeft haar praktijk in Los Angeles gespecialiseerd in empaten en hooggevoelige personen. Ze schreef verschillende bestsellers waaronder Zelfontplooiing voor hooggevoelige mensen, die in het Nederland via Uitgeverij Samsara te bestellen is.

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest