In deze tijd, waarin we door het Corona-virus noodgedwongen thuis zijn, samen met partner en/of kinderen aanwezig zijn, vinden hoogsensitieve mensen het lastig ontspanning te vinden.
Verantwoordelijkheidsgevoel
Als HSP voel je je zeer verantwoordelijk. Je wilt je werk goed blijven doen en je wilt zeker niet dat collega’s denken dat je er thuis de kantjes vanaf loopt. Je wilt het ook goed doen voor je partner. Zorgen dat je de ander niet tot last bent. Het hem of haar makkelijk maken. Misschien ben je extra aan het vertroetelen, omdat je voelt dat je partner en/of je kind last heeft van de situatie.
Voorheen had je wellicht een routine waarin de tijd voor jezelf ingepland was. Maar die routine is nu weg. In een spannende situatie lijken hoogsensitieve mensen snel in de verzorgende rol te schieten. Dit wordt naast vechten, vluchten en bevriezen als een vierde stressreactie gezien; verzorgen en bevrienden.
Harmonie
Je wilt graag dat het goed gaat met anderen. Je hoogsensitieve brein is ook meer dan niet-hoogsensitieve mensen gericht op de groep. Op wat goed is voor de groep, wat de belangen van anderen zijn en hoe we de harmonie kunnen behouden.
Ontzettend mooie eigenschappen; die zorgzaamheid en dat verantwoordelijkheidsgevoel. Maar probeer die ook in te zetten voor je eigen gezondheid. Je hebt als hoogsensitief persoon regelmatig rust nodig. Het continu gericht zijn op anderen kost veel energie kost en je ervaart sneller stress.
Rust is essentieel
Neem je die rust niet, dan raak je steeds meer gestrest en vermoeid. Je zal dan meer prikkelbaar op je omgeving reageren. Je maakt meer fouten in je taken. En je voelt je wellicht zelfs somber worden. Dit zijn allemaal tekenen dat je rust nodig hebt.
Als je een ochtend alleen thuis bent, is het makkelijker voor een hoogsensitief persoon om rust te pakken dan als er ook anderen thuis zijn. Veel HSP hebben het gevoel dat ze continu alert moeten blijven op de behoeftes van anderen; “wat als iemand me nodig heeft?”. Ook voelt het voor hen alsof ze de ander in de steek laten als ze zich terugtrekken; “voelt de ander zich niet afgewezen?”. En daarnaast vinden veel hoogsensitieve mensen het lastig echt tot rust te komen als ze geluiden vanuit de woonkamer horen; “wat gebeurt daar? Gaat het wel goed?”.
Kom tot rust
Het soort ontspanning dat je kiest heeft effect op het resultaat dat je bereikt. Als je met je mobiel op de bank ploft en door sociale media gaat scrollen, is de kans klein dat je tot rust komt. Het is reëler dat je je dan meer gestrest voelt. Sociale media staan vol met sociale cues waar je als hoogsensitief persoon sterk op reageert. Als je op de bank ploft kun je beter je aandacht op jezelf richten, bijvoorbeeld met behulp van aandacht-meditaties of ademhalingsoefeningen.
Bewegen
Lichamelijk actief zijn is ook een goede manier om te ontspannen. Je lichaam wordt in beweging gezet en er komen stofjes vrij die je gemoed positief beïnvloeden. Bovendien is het ook goed voor je brein. Beweging zorgt voor een betere doorbloeding en daardoor voor communicatie tussen verschillende hersendelen. Dus blijf ook in deze tijden bewegen. Ga een wandeling maken. Volg een yogales online. Of wat je maar prettig vindt.
Hoofd leeg maken
Daarnaast is het belangrijk om je overactieve hoogsensitieve brein rust te geven. De gedachten over wat er gebeurt en nog zou kunnen gebeuren buitelen over elkaar heen (zie dit blog). Door te bewegen kan je dit verminderen. Maar niet bij iedereen werkt dit voldoende. Kies dan voor activiteiten die je aandacht vereisen, maar dan op een ander vlak. Als je bijvoorbeeld gaat haken of puzzelen is het belangrijk dat je de aandacht erbij houdt, omdat het anders mis gaat. Dit zorgt ervoor dat de continue stroom aan gedachten over je situatie even onderbroken wordt. Je zult merken dat er ondanks je inspanning ook ontspanning ontstaat.
Verder blijft je hoofd helemaal leeg maken belangrijk. Lastig. Dat ook. Maar door even alle gedachtes los te laten, vermindert ook je spanning. Methodes hiervoor zijn meditatie of mindfulness.
Tips
Wat je kunt doen:
- Signaleer tijdig dat je behoefte hebt aan rust. Vermoeidheid of prikkelbaarheid zijn belangrijke signalen.
- Voel je niet schuldig omdat je anderen tekort zou doet. Juist door goed voor jezelf te zorgen, blijf je ook in staat er voor anderen te zijn.
- Spreek duidelijk uit dat je behoefte hebt aan tijd alleen om te herstellen, zodat je partner of je kind weet dat je niet bij hem/haar weg wilt en er geen emotionele lading op jouw tijd alleen ontstaat.
- Varieer in soort activiteit. Plan zowel voldoende beweging, als ontspanning door afleidende dingen te doen en even helemaal niets.
- Plan jouw rustmomenten dagelijks in. Zo zorg je ervoor dat je elke dag in balans blijft en niet pas rust neemt als je al overprikkeld bent. Download hier een handig dagschema.
Wat fijn deze erkenning en waardering te lezen… het deed goed even emotioneel blij te worden.
Fijn en vooral ook herkenbaar blog. Ik ga proberen om de tips zo goed mogelijk toe te passen.