Kernopleiding HSK Coach

Werk jij als professional (ook) met hoogsensitieve kinderen? Wil je hen beter leren begrijpen? Of wil je ouders leren hoe zij hun hoogsensitieve kind kunnen begeleiden? Dan is deze training iets voor jou.

Ongeveer 20% van de kinderen is hoogsensitief. Hoogsensitieve kinderen hebben vaak problemen met slapen, eten of spelen. Op school ervaart de helft van de kinderen problemen; variërend van faalangst, overprikkeling, gepest worden tot onderpresteren.

Om deze kinderen en hun ouders echt te kunnen begeleiden is het van belang te begrijpen wat Hoogsensitiviteit inhoudt. Ik ben ervan overtuigd dat goede kennis vaak ontbreekt.

In deze training krijg je diepgaand inzicht in Hoogsensitiviteit. Je weet, voelt en snapt waarom een hoogsensitief kind bepaald gedrag vertoont. Zo kun je jouw aanpak nog beter afstemmen op jouw klanten. Of het nu kinderen of hun ouders zijn. In deze training krijg je dan ook achtergronden bij het effect van oefeningen, zodat je zelf je meest effectieve aanpak kunt ontwerpen.

Let op: in deze kernopleiding leer je niet de basisbeginselen van coachen, het geeft je gedegen informatie en handvatten om binnen je eigen aanpak hoogsensitieve kinderen en hun ouders beter te kunnen begeleiden. Er is ook een kernopleiding voor het begeleiden van HSP.

In de vijfdaagse kernopleiding HSK Coach leer je meer over:

 • hoogsensitiviteit (wetenschappelijke benadering)
 • kenmerken van hoogsensitieve kinderen (HSK)
 • gebruik Hoogsensitiviteitsanalyse (HSA)
 • effecten zoals overprikkeling, faalangst, laag zelfbeeld
 • relatie tot diagnoses als ASS en ADHD
 • probleemgebieden zoals slapen, eten, spelen, leren
 • effecten van opvoeding
 •  benadering vanuit: eigenschap – effect – behoefte – gedrag
 • BABA-methode inzetten
 • verschillende interventies

De trainer:
Drs. Esther Bergsma is auteur van Hoogsensitieve kinderen; praktische leidraad voor ouders en professionals” en “Het Hoogsensitieve Brein, sociaal-wetenschappelijk onderzoekster, trainer, spreker en wordt regelmatig (door de media) geraadpleegd als expert Hoogsensitiviteit.

Je ontvangt:
• Vijf compleet verzorgde lesdagen (twee keer tweedaagse plus 1 losse lesdag)
• uitgebreid lunchbuffet
• koffie, thee en versnaperingen
• nieuwste wetenschappelijke inzichten over hoogsensitiviteit, brein en psyche

Plus deze extra’s:
• het boek “Hoogsensitieve kinderen”
• complete werkmap (met alle dagpresentaties plus extra artikelen en inspiratie)
• onderzoeksrapportage (inclusief nog niet eerder gepubliceerde gegevens)
• certificaat van deelname

De investering voor deze vijfdaagse training bedraagt €2295,= (excl btw). Boek je voor 1 juni 2024 dan betaal je €2095,=.

Dat is exclusief BTW en inclusief volledige verzorging, certificaat, alle materialen en het boek “Hoogsensitieve kinderen“.

Nuchter

Hoogsensitiviteit is niets meer of minder dan een eigenschap. Een eigenschap met voordelen, maar in sommige situaties ook nadelen. In deze training neemt Esther je mee langs de nieuwste wetenschappelijke inzichten uit ontwikkelings-, cognitieve- en neuropsychologie (zie voor een korte samenvatting van de wetenschap). Daardoor zijn er direct een aantal misverstanden minder en ben je beter onderlegd in gesprekken met ouders, artsen of andere hulpverleners.

HSK professional

Wil je met je praktijk meer zichtbaarheid op www.hoogsensitief.nl? Hoogsensitief.NL biedt de mogelijkheid om een speciale vermelding te behalen. Je doet dat door een scriptie te schrijven (lees verderop meer). Nieuwe klanten worden dan doorverwezen naar jouw praktijk. Je krijgt een mooi plekje op dit (veel gelezen) online-platform.

Programma Kernopleiding HSK Coach 2024

 

Eén keer per jaar gegeven
Locatie: Nieuwe Buitensociëteit, Zwolle

Dag 1:  – woensdag 18​ september 2024 – HSP Colloquium wetenschap / HSP brein
onderzoek naar hoogsensitiviteit, rol van genen, werking hersenen. Deze dag is ook los te boeken.

Dag 2:  – donderdag 19 september 2024 – HSP Colloquium Hoogsensitiviteit en diagnoses
breinstudies en wetenschappelijke duidingen over de verschillen met diagnoses als ASS, ADHD, SI etc. Deze dag is ook los te boeken.

Dag 3: – woensdag 25 september 2024 – Trainingsdag: Verkenning – en analyse hoogsensitiviteit
analyseren van: eigenschap – effect – behoefte – gedrag, probleemgebieden zoals eten, slapen, spelen, school. Incl. eigenschappen zoals extraversie, sensatiezucht, hoogbegaafdheid, sterke wil. Leren inzetten van de hoogsensitiviteitsanalyse (HSA).

Dag 4: –  woensdag 9 oktober 2024 – Trainingsdag: BABA-methode
vanuit verbinding begrenzen hoe doe je dat? Leer de stappen uit de methode toepassen binnen je eigen praktijk.

Dag 5: – donderdag 10 oktober 2024  – Trainingsdag: interventies
hoe kan je jouw begeleiding praktisch vormgeven? Werken vanuit casussen. Welke interventies zijn in de wetenschap bewezen effectief gebleken.

Unieke training

 • gedegen basis én verdieping
 • wetenschappelijke kennis
 • heldere aanpak

Wil jij (ouders van) hoogsensitieve kinderen beter leren begeleiden? Schrijf je dan in voor de Kernopleiding HSK Coach. Je ontvangt per mail meer informatie. Na betaling is je inschrijving definitief. De trainingen zitten snel vol, dus wees er op tijd bij.

Voorwaarden
Je ontvangt na aanmelding een factuur. Pas na betaling is jouw inschrijving definitief. Je kunt deze training tot 7 weken van te voren annuleren (€100,= administratiekosten). Bij annulering tot vier weken van te voren betaal je 50% van de training. Bij annulering minder dan 4 weken van te voren, krijg je geen geld terug, maar kun je wel een vervanger sturen. Gespreid betalen is mogelijk tegen een opslag. Minimaal 4 weken van te voren hoor je of de training doorgang kan vinden of dat er te weinig aanmeldingen zijn voor deze groep. Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW.

HSK-professional
Na deelname aan deze training ontvang je een certificaat. Daarmee kun je aan je klanten laten zien dat je op de hoogte bent van de nieuwste inzichten. Daarnaast is er een mogelijkheid de training af te ronden met het schrijven van een paper, waarin je laat zien het geleerde toe te kunnen passen op een casus. Je wordt dan gecertificeerd HSK Coach. Jij krijgt dan met jouw praktijk speciale aandacht op www.hoogsensitief.nl. Informeer naar de precieze regeling en de kosten.

Deze vijfdaagse, volledig verzorgde training biedt veel extra’s en heeft unieke waarde voor je praktijk.

Je bent dan helemaal op de hoogte van alle wetenschappelijke inzichten, zowel de basis die Elaine Aron heeft gelegd,
als de nieuwste inzichten op het gebied van hoogsensitiviteit in relatie tot genen, brein en opvoeding. Bovendien ben je in staat je begeleiding aan te passen aan het hoogsensitieve kind.

Ik heb al veel trainingen gevolgd de laatste jaren en vaak miste ik ergens iets.
Deze training van Esther Bergsma biedt een compleet, helder en goed onderbouwd geheel over hoogsensitiviteit en de begeleiding van hoogsensitieve kinderen. Voor mij klopte alles tijdens deze training.

Esther is zeer deskundig, respectvol en authentiek. Dit maakt dat de sfeer open en prettig was.

Ik raad de training aan, aan iedereen die te maken heeft met hoogsensitiviteit of er meer over wil weten.

Sasja Kinds

Bij Sasja Coaching

Esther heeft een hele mooie en duidelijke training opgezet die hoogsensitiviteit eer aan doet. De onderzoeken die er zijn op hsp gebied worden logisch en in samenhang behandeld. Deze training – die de kennis over hoogsensitiviteit op zo’n mooie en heldere manier deelt – is echt een aanwinst voor HSP-Nederland.

Sannie Alblas-Smit

HSP Coach - therapeut

Ik zou de Kernopleiding aanbevelen aan alle coaches die met kinderen werken, maar ook mensen in de zorg en onderwijs die met hoogsensitieve kinderen (HSK) werken. Ik heb ontzettend veel geleerd en vond de training heel waardevol.

Marijke ten Hoor

leerkracht basisonderwijs

Ik raad HSP coaches deze training van harte aan. Ondanks dat ik al veel opleidingen over Hoogsensitiviteit heb gevolgd, bleef Esther me boeien en verrassen met nieuwe invalshoeken.
Cathy Spaas

HSP Coach

De volledigheid van de training maakt het voor mij uniek. Vooral dat wetenschap en de praktijk voor mij goed met elkaar werden verbonden op een logische en gestructureerde manier.

Jobke Kobossen

maatschappelijk werkster

De wetenschappelijke onderbouwing van Hoogsensitiviteit helpt mij om binnen de reguliere geneeskunde meer bekendheid te genereren. Als kinderergotherapeut / S.I. therapeut worstel ik al jaren met deze groep overprikkelde kinderen. Het is meer dan fysieke overprikkeling waar zij tegenaan lopen en waar ik als S.I. therapeut in gespecialiseerd ben. Met deze training is mijn kennis rondom Hoogsensitiviteit vergroot en heb ik tools gekregen om deze groep kinderen en hun ouders te begeleiden.

Vera Oude Sanderink

kinderergotherapeut / S.I. therapeut

De knowhow van de trainster – Esther Bergsma – zowel op wetenschappelijk als op praktijkvlak, is van een grote meerwaarde. Super opleidingen!

Marie Droogmans

HSP en HSK Coach

Voor mij was het belangrijk dat ik zou worden opgeleid door iemand die naar mijn idee het dichtst bij het vuur zit qua nieuwe inzichten en (wereldwijde) wetenschappelijke onderzoeken m.b.t. hoogsensitiviteit. Voor mij is dat Esther Bergsma. Mijn hoge verwachtingen zijn volledig vervuld bij zowel de HSK- als de HSP Kernopleiding.

Clarinda Baan Hofman

Ik raad deze training aan voor alle professionals die in aanraking komen met (hoogsensitieve) kinderen, omdat het zoveel inzichten geeft over hoogsensitiviteit via een wetenschappelijke benadering.

Daphne

Kind- en gezinscoach

Een must voor elke professional die in aanraking komt met hoogsensitiviteit.

Iris van den Berg

HSP Coach

Ik heb voor deze training gekozen, omdat hij er wat mij betreft met kop en schouders bovenuit stak. Esther is voor mij degene die UNIEK is op dit gebied. Ik dacht dat ik al veel wist, maar door deze training ben ik nog meer op de hoogte van wat hoogsensitiviteit inhoudt, de wetenschap over het hoogsensitieve brein, en wat het kan betekenen voor het kind als zij de juiste begeleiding krijgen. Ik kan nu hoogsensitieve kinderen bieden wat ze nodig hebben om te stralen in wie ze zijn.

Miranda van der Hart

Wetenschappelijk onderbouwing op hoog niveau. Aanrader voor zorgaanbieders die meer willen weten over HSP.

M. Elmendorp

Praktijk Braincare

Ik heb genoten van deze training en de kennis, kunde en het verhaal van Esther. Trots dat ik strakjes met mooie handvatten hoogsensitieve kinderen en hun ouders kan begeleiden naar een situatie waarin zij allen beter tot hun recht komen en deze bijzondere karaktereigenschap van zichzelf/hun kind gaan leren waarderen.
Arianne Huisman

Kindercoach bij Kindercoachpraktijk G.I.J.Z.

Aanrader voor mijn mede collega’s POH om zo hoogsensitiviteit binnen ons werk eerder te herkennen. De Kernopleiding geeft ontzettend veel direct bruikbare informatie over HSP met een wetenschappelijke, theoretische onderbouwing. Ook krijg je een duidelijk werkmodel om in de praktijk meer structuur in de begeleiding aan te brengen.

Margreet

POH Jeugd

Duidelijk, verhelderend en goed tempo. Fijne groep met verschillende achtergronden.

Joke Talsma

Ik kreeg meer dan verwacht. Vooral blij met het heldere en werkbare kader waardoor ik reeds eerder verzamelde informatie over hoogsensitiviteit ergens aan op kon hangen. Super onderbouwd.

Mieke Syryn

Voor mij is de meerwaarde van deze training dat ik een goed (wetenschappelijke) onderbouwde kennis en inzichten heb gekregen. Deze kun je ook heel praktisch inzetten. Hiermee kan ik gericht met kinderen en ouders aan de slag. Het fijne is dat er ook voldoende mogelijkheid was om te oefenen, maar vooral het goed met elkaar kunnen sparren om zo de nieuw opgedane kennis te doorgronden. Het is heel prettig dat Esther ook mede gebruik maakt van de door ons zelf ingebrachte casussen waardoor je er direct mee aan de slag kan en de training voor je gaat “leven”. Ik vond deze intensieve training een absolute meerwaarde hebben voor mijn praktijk. Hier word ik niet alleen blij van maar ik weet zeker ook veel kinderen en hun ouders.

Hélène Zack

Praktijk Ruggespraak

De training werd op een prettige wijze gegeven. Het was fijn om naar Esther te luisteren, ze brengt de training op een fijne, natuurlijke en laagdrempelige manier. Je kan merken dat Esther dichtbij de praktijk staat vanuit haar persoonlijke ervaring en daarnaast hoor je haar grote kennis en kunde over onderzoek naar HSP. Heel erg interessant!

Aloeette Verstappen

De kennis die in deze training gedeeld wordt is zo compleet. Het geeft enorm veel duidelijkheid over hoogsensitiviteit, ook ten opzichte van andere diagnoses.

Wilma Strijker

Argo - begeleiding op maat

Ik hoop dat ook docenten deze meer dan goede training zullen volgen. Het geeft wetenschappelijke inzichten over de eigenschap hoogsensitiviteit zodat duidelijk wordt hoe je hoogsensitieve kinderen kunt herkennen en begeleiden.

Tanja Hulsman

Docent VMBO

Deze training vind ik zo zinvol. Esther Bergsma brengt de informatie open, warm, echt en doorleefd. Ik werd blij verrast door haar heldere uitleg en haar samenvatting van een grote hoeveelheid en diversiteit aan wetenschappelijk onderzoek vertaald naar een praktische vorm gericht op de doelgroep HSP.
Als psycholoog hoop ik dat door deze wetenschappelijk onderbouwing meer ruimte ontstaat in GGZ-land om het temperament HSP als grondslag mee te nemen in de gehele diagnostiek.

Wies Akkermans

Psycholoog

De opleiding sloot precies aan bij wat ik hoopte te kunnen leren. We kregen deskundige informatie over HSK vanuit onderzoeken en handvatten om HSK in mijn dagelijkse praktijk (als leerkracht basisonderwijs) goed te kunnen begeleiden. Ouders in het proces mee te kunnen nemen en teamleden te informeren zodat iedereen meer zicht krijgt op HSK en de aanpak in de klas hierop kan aanpassen. In het onderwijs komen regelmatig misdiagnoses voor, het is belangrijk dat hoogsensitiviteit meer bekendheid krijgt om de deskundigheid op dit gebied ook uit te breiden.

Gerrita van Lith

leerkracht basisonderwijs

Dit is een training die tegemoetkomt aan mijn wensen om wetenschappelijk onderbouwde theorieën in praktijk te kunnen omzetten, met respect voor de eigenheid van elke cliënt.

De training bevat een schat aan informatie en inzichten die je als professional kan inzetten om het gedrag van hoogsensitieve kinderen beter te begrijpen, te kaderen en, indien nodig, bij te sturen.

Bovendien krijg je in de training een heldere inkijk op hoogsensitiviteit, dankzij de uitgebreide theorie over de hersenwerking.

Kristien Taelman

Sea You Coaching

De wetenschappelijke benadering maakte dit tot een fijne training, waar ik veel aan zal hebben in mijn praktijk.
Natasja Esmeijer

Beeldig Brein

Een enorm zinvolle en waardevolle training door de combinatie van wetenschap en praktijk. Dit neem ik de rest van mijn loopbaan mee en zet ik in.

Ineke Hopman

Kinder- en jongerencoach en leerkracht basisonderwijs, hoogbegaafdheidscoördinator

Ik ben ontzettend dankbaar dat ik de HSP en HSK Kernopleiding gecombineerd kon volgen bij Esther Bergsma. Het was voor mij een meerwaarde dat ik in korte tijd kon duiken in het totaalplaatje van Hoogsensitiviteit op de vele verschillende vlakken. Om alle kennis, verdieping, wetenschappelijke onderzoeken,  oefeningen, handvaten te kunnen opdoen in uitwisseling met de andere cursisten. Nu kan ik vol zelfvertrouwen mijn passie om mensen te gaan begeleiden in bewustwording/hoogsensitiviteit verder vorm gaan geven.

Katja Wicherink

Reis naar eenvoud, begeleiding in bewustwording/hoogsensitiviteit

Mijn ambitie is de verkenning, erkenning en herkenning van Hoogsensitiviteit te stimuleren.”

Acceptatie is nog een fikse uitdaging. Veel ouders zijn dan ook op zoek naar hulp bij de opvoeding van hun hoogsensitieve kind. Vaak voelen ze zich machteloos. Ze willen hun kind helpen zich staande te houden, maar weten niet hoe. Naar aanleiding van mijn boek krijg ik verzoeken van ouders uit het hele land. Om al die ouders te helpen zijn veel meer hulpverleners nodig.
In deze training geef ik gedegen en praktisch inzicht in het begrijpen en begeleiden van hoogsensitieve kinderen. Het is een verdieping van de kennis in mijn boek. Gezamenlijk duiken we de materie in, bespreken we wetenschappelijke onderzoeken, leggen we verbanden en verdiepen we ons in de BABA-methode. Zodat we nog beter in staat zijn hoogsensitieve kinderen te begrijpen en begeleiden.

— Esther Bergsma

Pin It on Pinterest