De meeste hooggevoelige personen kennen het wel. Emoties die niet doorvoeld worden omdat er simpelweg geen ruimte voor is of geen ruimte voor wordt gemaakt. De energie die eigenlijk bedoeld is om door je heen te stromen bij een emotie (e-motion = energie in beweging) blijft hiermee dus vastzitten in het lichaam. En dat kan uiteindelijk vervelende klachten geven. Stijve spieren, hartkloppingen, somberheid, depressie (depression is letterlijk vertaald onderdrukken), ziekten, hoofdpijn enzovoort.

Waarom is het zo moeilijk om emoties te doorvoelen? 

Allereerst is het belangrijk om te weten dat hooggevoelige personen gevoeliger zijn voor het voelen van emoties. Op de site van Hoogsensitief.NL staat geschreven: Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hoogsensitieve mensen hun emoties bewuster voelen, maar ze ook minder accepteren, zich minder in staat voelen te reguleren en dat ze moeilijk kunnen tolereren als ze zich slecht voelen.  

Het is dus niet verwonderlijk dat hooggevoelige personen vaker vastgezette emoties in het lichaam ervaren dan niet-hooggevoelige personen. Er worden niet alleen meer emoties gevoeld, maar er is ook nog een oordeel op deze gevoelde emoties waardoor ze eerder afgewezen worden en hierdoor dus worden weggedrukt of genegeerd. En vaak zijn er dan ook nog de emoties die gevoeld worden van anderen. Ook deze emoties kunnen voelen alsof ze van de hooggevoelige persoon zelf zijn en hierdoor ook door het lichaam heen stromen. Op deze emoties zit nog een groter oordeel aangezien ze niet eens van hunzelf zijn maar van de ander.

Hoe meer emoties er gevoeld worden, hoe meer emoties door het lichaam heen moeten stromen. Als de emoties overweldigend zijn, ongemakkelijk voelen of niet gepast in het moment of de situatie drukken we deze weg. Hierdoor lijkt het alsof de emoties verdwenen zijn maar eigenlijk worden ze in het lichaam opgeslagen. Hoe vaker je dus een emotie negeert of wegdrukt, hoe meer deze energieën zich vast gaan zetten in het lichaam.

Wat kan je doen om deze emoties weer te laten stromen? 

Belangrijk bij vastgezette emoties is het weer laten stromen van deze energie. Dit kan je het beste doen via het lichaam. En dat is nu juist wat veel (hooggevoelige) personen afschrikt, want voelen betekent dat je die ongemak en pijn moet aangaan en moet gaan doorvoelen wat je juist niet wilde voelen. Maar alleen op die manier kan de vastgezette energie loskomen. Het wil gevoeld worden. Dit kan door yoga, een (geleide) meditatie, een fijne wandeling in je eentje waarbij je je lichaam voelt en uit je hoofd komt, muziek die helpt om te verwerken, therapieën die met het lichaam werken en voor sommige is het fijn om met een naaste of vriend(in) te praten en de emoties te uiten. Voel hierbij wat passend is bij jou en mocht je het niet goed weten, probeer dan iets uit waardoor je beter inzicht krijgt in wat voor jou het beste werkt.

Valkuil

Wat een valkuil kan zijn tijdens het naar binnen keren en voelen, zijn de gedachten die er iets van vinden. Zodra je met jezelf zit kan het zijn dat daar ook meer ruimte is om te denken over wat je voelt of zou moeten voelen. Hierdoor ga je alsnog niet naar de vastgezette emoties toe maar naar het verhaal wat je hoofd ervan maakt. Wat kan helpen is om een bodyscan te doen en elk deel van het lichaam na te gaan om te voelen of daar sensaties gevoeld willen worden.

Het kan soms best een uitdaging zijn om te gaan voelen want een deel wil ervan weg. Neem kleine stapjes om hiermee te oefenen. Begin met alleen met het voelen van je voeten en breidt zo verder uit naar boven. Lukt het een keer niet, geen man overboord. Vind er vooral de rust voor om naar binnen te keren. Als het van jezelf MOET of je hebt maar een paar minuten om te zitten waardoor je er stress van krijgt, wacht dan op een beter moment.

Marijke Ivangh (1982) is schrijfster van het boek “hooggevoelig-bewust-zijn” en heeft een dagboek voor hooggevoelige personen op de markt gebracht. Daarbij is zij ook ervaringsdeskundige. Wandelen, tekenen, schilderen en schrijven zijn haar passie. Zij woont samen met haar partner in Warmenhuizen en hebben 2 dochters die net als zij, hooggevoelig zijn. Daarnaast schrijft zij op haar website www.mijnbijzonderewereld.nl blogs over hooggevoeligheid en onderwerpen die betrekking hebben op het bewustzijn en is ze begonnen met het testen van producten die helpend kunnen zijn voor hooggevoelige personen. Haar ervaringen deelt zij via blogs op hoogsensitief.nl. Ze hoopt met haar blogs en boeken mensen te inspireren en her- en erkenning te geven.

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest