Toen ik in 2012, tijdens de crisis, ontslagen werd na 23 jaar gewerkt te hebben in de ICT besloot ik mijn hart te gaan volgen: werken met mensen en paarden.

Paardenmeisje

Paardenmeisje ben ik al mijn leven lang en ook kwamen er altijd al mensen naar mij toe om te praten als ze niet lekker in hun vel zaten en het leek me prachtig hier dan ook mijn werk van te maken.

Mijn spaargeld voor een reis naar Afrika heb ik opgeofferd om mijn om te kunnen scholen, want ik wilde graag goed beslagen ten ijs komen. Later pas begrepen dat dat goed bij een HSP’er past …

Hoogsensitief

Op het moment van omscholen was ik 45 en tijdens heel veel cursussen en opleidingen hoorde ik ineens van iedereen dat ik hooggevoelig was. Natuurlijk had ik hier wel eens van gehoord maar toch werd het tijd me hier maar eens in te verdiepen en er volgde zoveel herkenning dat ik dacht: “Ja, that’s me”.

Toen ik mijn ouders vroeg waarom ze dat nooit verteld hadden waren ze verbaasd “Dat is toch logisch? Dat wisten we allang …”. Ik niet dus en het was best handig geweest dat wat vroeger in mijn leven geweten te hebben.

Wat ik wel mijn hele leven geweten heb is dat ik bij paarden tot rust kon komen en mezelf geaccepteerd en begrepen voelde. Op school en later tijdens het werk voelde ik me soms toch wel anders dan anderen.
Al is iedereen uniek en anders.

In mijn hoofd

Maar toch had ik in eerste instantie moeite met de kreet hooggevoelig. Want eigenlijk zat ik erg veel in mijn hoofd en analyseerde ik de hele wereld en had ik dat ook in mijn werk als systeemanalist (de naam zegt het al) en programmeur gedaan.
Hoezo gevoelig. Ja, ik ergerde me vreselijk aan geluid en was/ben daar overgevoelig voor. En ik heb eerder een zonnebril op dan de meeste mensen. En gevoelig voor pijnprikkels ben ik helaas ook, daarin is mijn lichaam heel duidelijk. Maar luisteren naar mijn gevoel? Dat heb ik de afgelopen jaren pas echt geleerd.

De kreet hoogsensitief komt wat mij betreft beter in de buurt. Want ja, mijn zintuigen (senses) staan wel open, die indruk had ik al wel. Een Highly Sensitive Person.

HSP en paarden

Een definitie geven van HSP is hier niet nodig. Wat ik graag wil vertellen is waarom ik HSP en paarden zo’n mooie combinatie vind.

  • Paarden zijn hele sensitieve wezens en als je ooit echt in contact met een paard bent geweest weet je dat dat gevoel van verbinding eigenlijk niet in woorden uit te drukken is.
  • Voorwaarde voor het maken van echt contact maken met een paard is dat je echt aanwezig bent in het moment.
    Dat is een mooie les die paarden je kunnen leren: pas als je uit je hoofd gaat en in je hart kom je in contact met jezelf en daarmee met de ander, het paard in dit geval.
  • Een aspect van HSP is het gevoelig zijn voor het oordeel en de mening van anderen. Paarden oordelen niet op basis van status, uiterlijk en prestaties en dat geeft een heel veilig gevoel, je mag gewoon zijn wie je bent.
  • Paarden reageren op de non-verbale communicatie en lichaamstaal en of je congruent bent (je gedachten, gevoel en gedragingen komen overeen). Dus bij paarden mag je niet alleen zijn wie je bent, het moet eigenlijk wel.
  • Het aangeven van grenzen is een leerpunt voor veel HSP’ers. Van paarden kun je leren hoe je je “zachte kracht” kunt ontwikkelen omdat paarden direct reageren op je gedrag en vooral je intentie
  • Rustmomenten inbouwen is belangrijk om te voorkomen dat je overprikkeld raakt.
    In de natuur, samen met een paard genieten van dit samenzijn, de zon, de wind, de regen, het briesen en de zachte vacht … Aarden met paarden …. voel je wat ik bedoel ?

Waarom paarden zulke fantastische leermeesters zijn ?

De korte versie: paarden leven van nature in kudde verband en zijn afhankelijk van de groep voor hun veiligheid en zij leven graag in harmonie om energie te sparen. Subtiele signalen in leiden en volgen zijn heel belangrijk en daar kunnen we als mens veel van leren.
Verder is het limbische (emotionele) gedeelte van de hersenen bij paarden in verhouding heel groot. Als je als mens samen komt met een paard is wetenschappelijk onderzocht dat dat de hartcoherentie positief beïnvloedt en er komen positieve hormonen vrij zoals oxytocine (binding) en dopamine (geluk).

You see a horse with your eyes

But you feel a horse with your soul

[auteur onbekend]

Maar ook hierbij geldt eigenlijk, je kan met je hoofd (en woorden) niet bevatten wat je in je gevoel kunt ervaren in verbinding met het prachtige wezen paard.

 

Jet Menkveld (1967) geeft therapie en coaching vanuit haar bedrijf Paard en Psyche op de Utrechtse Heuvelrug. Het is haar passie om mensen met inzet van paarden te begeleiden. Haar doelgroep is voornamelijk (jong)volwassenen met HSP en/of eetstoornissen. www.paardenpsyche.nl

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest