Langzame verwerking

Er zitten veel mooie kanten aan mijn eigenschap van hoogsensitief zijn; zo ben ik blij dat ik zo intens mijn emoties kan voelen en ben ik in staat met wie dan ook een fijn en diep gesprek te voeren. Maar er zijn ook dingen die best wel een uitdaging zijn. Eén daarvan is de diepe manier waarop wij  informatie verwerken en onze manier van reageren. Wat zou ik graag willen dat ik dat sneller kon….

Want alles wat we waarnemen met onze zintuigen slaan we op en doen we iets mee; de beelden die we zien, de geluiden die we horen, de gevoelens van onszelf en die we oppikken van anderen en ook onze eigen gedachten.

Archief

Je kunt ons brein vergelijken met een archief. Wanneer je een doos met spullen daar zomaar neerzet zul je nooit iets kunnen terugvinden. Maar wanneer je de doos uitpakt en alles categoriseert, vind je snel weer wat je zoekt. Zo werkt het in het brein van een hoogsensitief persoon ook; alles wordt uitgepakt en gewogen. Onze bedrading zit nou eenmaal iets anders in elkaar…

Wanneer we dan worden verrast door een plotselinge verandering of er gebeurt iets waardoor we even uit ons evenwicht raken dan blokkeren we. Het lijkt dan misschien voor de buitenwereld of wij niet geïnteresseerd zijn of iets niet willen, maar dat is niet zo. We kunnen niet zo snel schakelen.

Traag

Eerst gaan we alles wat we waarnemen verwerken. Wanneer we van binnen al die lijntjes weer hebben gelegd en we voelen wat we met de informatie willen zijn we in staat om een stap vooruit te zetten. We lijken dan traag en soms zijn we met onze reactie te laat. En daar baal ik soms best van…

Achteraf weten we dan ineens hoe we hadden willen reageren op die scherpe opmerking van een collega om daarmee voor onszelf op te komen. Of begrijpen we plotseling dat die persoon die naar ons kijkt en lacht in ons geïnteresseerd is en we eigenlijk wel terug hadden willen lachen. Maar op dat moment lijkt het wel alsof we bevroren zijn en komt er geen woord over onze lippen. Zucht…

Meer opslaan is meer verbindingen

Gelukkig zit er ook een positieve kant aan onze manier van verwerken. Want hoe vaker we dezelfde situaties meemaken of hoe langer we iemand kennen zullen we steeds sneller kunnen schakelen. Ons brein herkent dan wat onze zintuigen waarnemen dezelfde soort informatie is die al eerder is opgeslagen en weet sneller de verbindingen te leggen. Omdat het eerder die informatie heel secuur heeft gewogen op waarde, kan het ons beter aansturen bij het maken van goede en gezonde keuzes.  Op den duur durven we steeds beter te vertrouwen op ons gevoel. En wanneer we dan een stap zetten.. zijn we wel heel zeker van die stap.

Vertrouw op je gevoel

Het loont om de tijd te nemen om alles wat je waarneemt goed op je te laten inwerken. Om te wegen wat iets of iemand voor je betekent. (NB. iets op je laten inwerken is iets heel anders als erover nadenken). Net zo goed het loont om je hoogsensitief kind de ruimte te geven om elke ervaring te verwerken op zijn of haar eigen manier. Zo leer je vertrouwen op je gevoel en kun je voortaan keuzes maken die echt bij je passen.

Linda van der Kwast (1969) is schrijver en intuïtieve coach. Na een lange tijd zich voor haar gevoel te hebben afgesloten, heeft ze als volwassene opnieuw mogen leren omgaan met haar sensitiviteit. Waarbij ze tot de ontdekking kwam dat juist het in staat zijn om te voelen en op een gezonde manier omgaan met emoties en intuïtie zo belangrijk is in ieders leven. Om deze reden is ze begonnen met het schrijven van verhalen (in het Nederlands en Engels) voor haar eigen website. Wil je meer van haar lezen, kijk dan op https://lindavanderkwast.com/.

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest