Wens

Ik wens je voor het nieuwe jaar dat je jouw hoogsensitieve talent kunt inzetten om het ‘jouw” jaar te maken. Ik wens je dat je

  • van de voordelen van je hoogsensitiviteit kunt profiteren
  • je niet meer schaamt voor je gevoeligheid,
  • niet meer het gevoel hebt dat je je hoogsensitieve kant moet verbergen,
  • geen excuses meer maakt voor je ‘anders’ zijn, maar
  • jouw unieke hoogsensitieve talent inzet.

Misschien klinkt dit vreemd. Misschien ervaar je hoogsensitiviteit vooral als lastig? Je raakt snel overprikkeld, hebt meer rust nodig en je bent vaak overspoeld door emoties.

Voordelen

Allemaal waar. Maar deze lastige dingen vormen niet de kern. Ze treden vaak op als een reactie van wat eigenlijk heel sterke punten zijn. Namelijk de twee kernonderdelen van hoogsensitiviteit:

  1. Snel opmerken van prikkels. Je ziet, hoort, ruikt en voelt veel. Voordat anderen door hebben dat er iets mis is, heb jij het al geconstateerd. Geen detail ontgaat je. En dat geeft je een enorme voorsprong in kennis. Jouw emoties zijn bovendien een indicator voor iets wat niet in de haak is. Bijvoorbeeld een situatie die burn-out-bevorderend is of een relatie die ontspoort. Door jouw vroege signalering kan voorkomen worden dat het mis gaat. Ook kan je intens genieten van alle sensaties: muziek, kunst, dans, smaken, emoties. Voor jou zijn de kleine geneugten van het leven echte hoogtepunten;
  2. Intens verwerken van informatie. De kern van hoogsensitiviteit is dat alle informatie die je oppikt uit de signalen (van buitenaf en binnenuit) door veel hersengebieden tegelijk worden verwerkt. Je bekijkt een probleem van meerdere kanten, overziet en doorziet wat die informatie betekent en welke gevolgen het kan hebben voor jezelf, de ander, de groep of het gezin. Hierdoor ben je creatief in je oplossingen, houdt je rekening met (belangen van) anderen, ben je in staat complexe problemen op te lossen en heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je ziet hierdoor oplossingen die anderen niet zien en bedenkt compromissen waarmee iedereen zich gezien voelt.

Deze talenten kosten wel meer hersencapaciteit. Een taak of een situatie kost jou daardoor meer energie dan een ander en dat verklaart waarom je sneller moe en overprikkeld raakt. Daarnaast zijn veel HSP zelfkritisch geworden, waardoor ze hun talenten niet meer zien, maar vooral de nadelen. Ze zijn boos op zichzelf omdat ze sneller moe/bang/prikkelbaar zijn en zetten daardoor niet meer al hun talenten in.

 

Acceptatie

Als je vertelt dat je hoogsensitief bent, krijg je misschien reacties van onbegrip. Anderen vinden het aanstellerij, geloven niet dat hoogsensitiviteit echt bestaat of denken te weten dat er iets heel anders aan de hand is. Die negatieve reacties doen pijn. En maakt dat hoogsensitieve mensen niet te koop lopen met hun eigenschap. Ik zou graag de acceptatie van hoogsensitiviteit willen bevorderen. Onder andere door wetenschappelijke kennis te verspreiden.

Maar het zou ook fantastisch zijn als we elkaar kunnen steunen. Dat we begrip, erkenning en acceptatie bij elkaar vinden en tegelijkertijd de wereld laten ervaren hoe mooi de eigenschap hoogsensitiviteit is. Dat we onze talenten aan de wereld laten zien. Ons niet laten wegdrukken, maar onze kwaliteiten naar voren schuiven. Dat we de wereld verwonderen met de unieke gave van hoogsensitiviteit.  Want die mag gezien worden.

 

Verwonder de wereld

Daarom mijn nieuwjaarswens voor jou:

Verwonder de wereld met jouw hoogsensitiviteit

Laat zien waar je goed in bent. Ik pleit niet voor arrogantie of borstklopperij, geen “kijk mij nou eens bijzonder zijn”, of “HSP-ers zijn beter dan de rest”.  Nee, het gaat om het terugbrengen van balans. Om ook de sensitieve invalshoek weer te laten meetellen. Om de ondergewaardeerde eigenschappen weer te gebruiken.  Want die zijn zo vaak weggedrukt door de maatschappij en soms ook door onszelf. Laten we de hoogsensitieve eigenschappen herwaarderen en de balans weer rechtzetten.

Verwonder de wereld met jouw inzichten. Breng je hoogsensitieve kwaliteiten in en maak de wereld een beetje mooier.

Voornemen

En mijn vraag aan jou: hoe ga jij je hoogsensitiviteit het komende jaar inzetten? Welke talenten ga je gebruiken? Wat zou je ermee willen bereiken? Bijvoorbeeld:

  • in je relatie meer genieten van je intense emoties – in plaats van je schamen voor je tranen, blij zijn dat je zowel de dalen als de pieken van liefde heel sterk voelt;
  • op je werk meer vertrouwen op jouw adequate analyses – in plaats van onzeker worden als je collega’s niet meteen begrijpen wat je bedoelt, zoeken naar andere manieren om je punt duidelijk te maken;
  • in je gezin je opmerkzaamheid gebruiken – in plaats van overprikkeld te raken door alle verschillende emoties en belangen, de signalen gebruiken om begrip voor elkaar te creëren

Inspiratie

Inspireer elkaar door je voornemen te delen onder dit bericht en steun elkaar daarin, bijvoorbeeld via de groep Gelukkig Hoogsensitief op Facebook. Of download bovenstaande foto en schrijf jouw voornemen erin en deel die op social media. Wat je ook doet: Verwonder de wereld met jouw hoogsensitiviteit.

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest