(0592) 861 792 info@hoogsensitief.nl

Leer hoogsensitiviteit als kwaliteit te benutten

Hoogsensitieve volwassenen

Twintig jaar geleden was nog weinig bekend over hoogsensitiviteit. Hoogsensitieve volwassenen zijn daarom opgegroeid zonder kennis over deze eigenschap. Bij sommige mensen is dat prima gegaan, maar anderen hebben zich altijd ‘van een andere wereld’ gevoeld. Zij hadden het idee dat ze er niet bij hoorden. Begrepen niet waarom anderen zo onnadenkend leven.

Tweezijdig

Aan de ene kant zijn hoogsensitieve personen heel sociaal: ze hebben een groot inlevingsvermogen, zorgen graag voor anderen en voelen hun behoeftes aan. Anderzijds vinden veel hoogsensitieve volwassenen het lastig sociale contacten te onderhouden. Ze zijn geregeld teleurgesteld in vrienden en (oppervlakkige) gesprekken putten hen uit.

Inzicht

Als je je eigen karakter beter begrijpt geeft dit een gevoel van erkenning (“ik ben niet gek”) en herkenning (“ik ben niet de enige die zo is”). Het helpt je hoogsensitiviteit als kwaliteit te zien en de voordelen ervan goed te gebruiken. Het Z-kwadrant voor hoogsensitiviteit biedt inzicht in en handvatten voor dit proces.

Kenmerken van hoogsensitieve volwassenen:

  • Snel geraakt door muziek of kunst
  • Sfeer in een ruimte aanvoelen
  • Begaan met het lot van anderen
  • Eigen belang op tweede plek
  • Moeite met veranderingen in dagplanning
  • Rechtvaardigheid hoog in het vaandel
  • Veel piekeren
  • Ongewoon zelfkritisch

Mijn levensverhaal als HSP mag er zijn

Aan het begin van zijn pensionering kampt HSP-er Rob met klachten. Die verdwijnen in één klap naar de achtergrond door de moord op zijn schoon- en kleindochter. Hij schrijft over deze en andere periodes om zijn leven als HSP terugblikkend te begrijpen.

Lees meer

Hoogsensitief.nl: nieuwe ambities in nieuwe jaar

Na een zeer succesvol 2017 voor Hoogsensitief.nl springt Esther Bergsma dit nieuwe jaar in op de groeiende belangstelling voor hoogsensitiviteit in het algemeen en de waardering voor haar wetenschappelijke bijdrage in het bijzonder. In 2018 initieert zij diverse...

Lees meer

Hoogsensitief = hooggevoelig

Is er een verschil tussen hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid? Nee, beide begrippen betekenen hetzelfde. Een groep HSP Professionals neemt de verwarring weg.

Lees meer

Balanceren op een dun koord

De jonge hoogsensitieve Marlin begint met studeren, maar het is moeilijk voor haar om de balans vinden tussen de druk die ze zichzelf oplegt en ontspanning en rust nemen.

Lees meer

Hoogsensitieve volwassenen raken snel (fysiek of emotioneel) uitgeput bij overprikkelende situaties. Ze kunnen door emoties overvallen worden. Juist het onderdrukken van die gevoelens veroorzaakt weer nieuwe emoties. Een ander punt dat veel hoogsensitieve volwassenen lastig vinden is hun zelfkritiek. Het eindeloze gepieker kost energie en ondermijnt het zelfvertrouwen.

Vraag nu de test aan om te bepalen of je hoogsensitief bent. Alle aspecten van hoogsensiviteit op een rij.  De test is direct en gratis te downloaden.

Hoogsensitiviteitstest

Velden gemarkeerd met * zijn vereist.

Gratis te downloaden