(0592) 861 792 info@hoogsensitief.nl

Leer hoogsensitiviteit als kwaliteit te benutten

Hoogsensitieve volwassenen

Twintig jaar geleden was nog weinig bekend over hoogsensitiviteit. Hoogsensitieve volwassenen zijn daarom opgegroeid zonder kennis over deze eigenschap. Bij sommige mensen is dat prima gegaan, maar anderen hebben zich altijd ‘van een andere wereld’ gevoeld. Zij hadden het idee dat ze er niet bij hoorden. Begrepen niet waarom anderen zo onnadenkend leven.

Tweezijdig

Aan de ene kant zijn hoogsensitieve personen heel sociaal: ze hebben een groot inlevingsvermogen, zorgen graag voor anderen en voelen hun behoeftes aan. Anderzijds vinden veel hoogsensitieve volwassenen het lastig sociale contacten te onderhouden. Ze zijn geregeld teleurgesteld in vrienden en (oppervlakkige) gesprekken putten hen uit.

Inzicht

Als je je eigen karakter beter begrijpt geeft dit een gevoel van erkenning (“ik ben niet gek”) en herkenning (“ik ben niet de enige die zo is”). Het helpt je hoogsensitiviteit als kwaliteit te zien en de voordelen ervan goed te gebruiken. Het Z-kwadrant voor hoogsensitiviteit biedt inzicht in en handvatten voor dit proces.

Kenmerken van hoogsensitieve volwassenen:

  • Snel geraakt door muziek of kunst
  • Sfeer in een ruimte aanvoelen
  • Begaan met het lot van anderen
  • Eigen belang op tweede plek
  • Moeite met veranderingen in dagplanning
  • Rechtvaardigheid hoog in het vaandel
  • Veel piekeren
  • Ongewoon zelfkritisch

Empaat of HSP?

Wat is een empaat eigenlijk? En wat is het verschil met een hoogsensitief persoon (HSP)? Dree Andrea legt het in deze blogserie uit.

Lees meer

Vrijheid

Vrij van belemmerende gedachten, vrij van negatieve gevoelens. Je niet meer gevangen voelen in je eigen Wezen. Dat is voor Kyra Swanenberg vrijheid!

Lees meer

HSP een zwakkere schakel?

Krijg je als HSP ook wel eens het gevoel dat anderen jou als de zwakkere schakel zien? Laat dat je niet wijsmaken, zegt Karin Rutjes, hoogsensitiviteit is een uniek talent!

Lees meer

Hoogsensitieve volwassenen raken snel (fysiek of emotioneel) uitgeput bij overprikkelende situaties. Ze kunnen door emoties overvallen worden. Juist het onderdrukken van die gevoelens veroorzaakt weer nieuwe emoties. Een ander punt dat veel hoogsensitieve volwassenen lastig vinden is hun zelfkritiek. Het eindeloze gepieker kost energie en ondermijnt het zelfvertrouwen.

Vraag nu de test aan om te bepalen of je hoogsensitief bent. Alle aspecten van hoogsensiviteit op een rij.  De test is direct en gratis te downloaden.

Hoogsensitiviteitstest

Velden gemarkeerd met * zijn vereist.

Gratis te downloaden