Leer hoogsensitiviteit als kwaliteit te benutten

Hoogsensitieve volwassenen

Twintig jaar geleden was nog weinig bekend over hoogsensitiviteit. Hoogsensitieve volwassenen zijn daarom opgegroeid zonder kennis over deze eigenschap. Bij sommige mensen is dat prima gegaan, maar anderen hebben zich altijd ‘van een andere wereld’ gevoeld. Zij hadden het idee dat ze er niet bij hoorden. Begrepen niet waarom anderen zo onnadenkend leven.

Tweezijdig

Aan de ene kant zijn hoogsensitieve personen heel sociaal: ze hebben een groot inlevingsvermogen, zorgen graag voor anderen en voelen hun behoeftes aan. Anderzijds vinden veel hoogsensitieve volwassenen het lastig sociale contacten te onderhouden. Ze zijn geregeld teleurgesteld in vrienden en (oppervlakkige) gesprekken putten hen uit.

Inzicht

Als je je eigen karakter beter begrijpt geeft dit een gevoel van erkenning (“ik ben niet gek”) en herkenning (“ik ben niet de enige die zo is”). Het helpt je hoogsensitiviteit als kwaliteit te zien en de voordelen ervan goed te gebruiken. Het Z-kwadrant voor hoogsensitiviteit biedt inzicht in en handvatten voor dit proces.

Kenmerken van hoogsensitieve volwassenen:

  • Snel geraakt door muziek of kunst
  • Sfeer in een ruimte aanvoelen
  • Begaan met het lot van anderen
  • Eigen belang op tweede plek
  • Moeite met veranderingen in dagplanning
  • Rechtvaardigheid hoog in het vaandel
  • Veel piekeren
  • Ongewoon zelfkritisch
De zelfgecreëerde illusie

De zelfgecreëerde illusie

Michiels huwelijk bleek een zelfgecreëerde illusie te zijn. Hij had zich altijd aangepast. Tot hij zijn hoogsensitiviteit inzette om zichzelf te hervinden.

Lees meer
Gedachten over de gedachten

Gedachten over de gedachten

Komt er bij jou ook na één gedachte meteen een hele stroom anderen? Dat piekeren heeft veel invloed op je (mentale) gezondheid. Marijke Ivangh geeft tips.

Lees meer
HSP en ouder worden

HSP en ouder worden

Hoe is het om ouder te worden als HSP? Niet meer de energie van de jonge jaren, maar wel het sterke rechtvaardigheidsgevoel. Emiel Mostert blogt erover.

Lees meer
Hooggevoelig en zwanger

Hooggevoelig en zwanger

Hoe is het om zwanger te zijn als je hoogsensitief bent? Jorieke Kroeze vertelt over prikkels, hormonen, een veranderend lichaam en (ontbreken van een) roze wolk.

Lees meer
Hoogsensitieve volwassenen raken snel (fysiek of emotioneel) uitgeput bij overprikkelende situaties. Ze kunnen door emoties overvallen worden. Juist het onderdrukken van die gevoelens veroorzaakt weer nieuwe emoties. Een ander punt dat veel hoogsensitieve volwassenen lastig vinden is hun zelfkritiek. Het eindeloze gepieker kost energie en ondermijnt het zelfvertrouwen.

Pin It on Pinterest