Hoogsensitieve werknemers hebben vele talenten en presteren vaak uitmuntend in hun werk. Hun manier van informatieverwerking is diepgaander en ze zijn sterk afgestemd op de emoties van anderen. Bovendien zijn ze snel en nauwkeurig in het uitvoeren van taken door hun aandacht voor detail.

Burn-out

Ondanks deze kwaliteiten blijkt hoogsensitiviteit samen te hangen met een grotere kans op burn-out. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van Hoogsensitief.NL. In Nederland heeft 57% van de HSP een burn-out (gehad). Internationaal is het percentage nog hoger.

Dit zijn de redenen waarom burn-out vaker voorkomt bij HSP:

Betere prestaties kosten meer stress:

Hoogsensitieve mensen hebben een unieke manier van informatieverwerking, die diepgaander en grondiger is dan bij de meeste mensen. Dit vermogen om subtiliteiten op te merken en informatie uitgebreid te analyseren, maakt hen uitstekende werknemers in vele vakgebieden. Echter, dit diepgaande verwerkingsproces kost ook meer energie en kan leiden tot een hogere mate van mentale en emotionele uitputting na taken. Bovendien ervaren hoogsensitieve personen vaak een hoge mate van verantwoordelijkheid voor hun werk, waardoor ze zichzelf onder druk zetten om altijd uit te blinken, wat de stressniveaus verder verhoogt.

HSP willen het goed doen voor iedereen:

Hoogsensitieve werknemers hebben een groot hart en voelen zich sterk betrokken bij anderen. Ze hebben de neiging om te streven naar het tevredenstellen van iedereen om hen heen, of het nu collega’s, klanten, patiënten of leerlingen zijn. Dit verlangen om voor anderen te zorgen en een positieve impact te hebben, kan hen in een vicieuze cirkel van overbelasting brengen. Ze vergeten vaak om tijd en aandacht aan zichzelf te besteden en hun eigen behoeften op de eerste plaats te zetten. Als gevolg hiervan kunnen ze zichzelf uitputten en uiteindelijk in een burn-out terechtkomen.

Sociale stressoren leiden tot veel stress:

Hoogsensitieve mensen hebben een verhoogde gevoeligheid voor sociale signalen, zoals non-verbale communicatie, stemmingen en emoties van anderen. In een drukke kantoortuin kunnen deze sociale prikkels overweldigend worden en hun focus op het werk verstoren. Bovendien brengen moderne technologieën en sociale media een constante stroom van informatie en interacties met zich mee, die het stresssysteem van hoogsensitieve personen continu activeren. De behoefte om altijd bereikbaar te zijn en snel te reageren op berichten kan leiden tot een gebrek aan rust en herstel, wat de kans op burn-out vergroot.

HSP nemen te weinig rust:

Door hun grote verantwoordelijkheidsgevoel en streven naar perfectionisme, hebben hoogsensitieve werknemers de neiging om over hun grenzen heen te gaan en zichzelf onvoldoende rust en ontspanning te gunnen. Ze kunnen zich schuldig voelen als ze even pauzeren, omdat ze denken dat ze altijd beschikbaar moeten zijn om anderen te helpen. Dit gebrek aan rust en herstel na inspanning kan echter leiden tot chronische vermoeidheid en een verhoogd risico op burn-out.

Scheve verdeling in geven en krijgen:

Hoogsensitieve mensen zijn zeer betrokken bij de welzijnsbehoeften van anderen. Ze zetten zich in voor een eerlijke verdeling van taken en beloningen in hun werk. Als ze het gevoel hebben dat ze meer geven dan ze ontvangen, vooral in termen van waardering en erkenning, kunnen ze gedesillusioneerd raken. Een onevenwichtige werklast en een gebrek aan waardering kunnen hun motivatie en betrokkenheid aantasten, waardoor ze kwetsbaarder worden voor burn-out.

Burn-out voorkomen

Om burn-out bij hoogsensitieve werknemers te voorkomen, is het essentieel om rekening te houden met hun behoeften:

  1. Zorg voor een goede sfeer op de werkvloer, met begrip en waardering voor ieders inzet.
  2. Bied betekenisvol werk aan dat aansluit bij hun talenten en interesses.
  3. Stimuleer voldoende vrije tijd en rust om te herstellen na inspanning.

Hoogsensitieve werknemers zijn waardevolle krachten in een organisatie, en door hun behoeften serieus te nemen, kunnen ze optimaal presteren zonder een onnodig risico op burn-out. In goede omstandigheden is het risico namelijk niet groter en komen hun talenten optimaal tot hun recht; fijn voor de organisatie en voor HSP zelf!

Esther Bergsma, is expert Hoogsensitiviteit, initiator van Hoogsensitief.NL, sociaalwetenschappelijk onderzoeker en auteur van een vijftal boeken over hoogsensitiviteit. Ze verzorgt presentaties en opleidingen voor professionals over hoogsensitieve mensen en kinderen vanuit een wetenschappelijke invalshoek.

 

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest