Herken je dat? Het gevoel dat jij meer investeert in een vriendschap dan je terugkrijgt? Of het gevoel dat jij altijd klaar staat voor je vriendinnen, maar dat je het andersom alleen moet opknappen?

Hoogsensitieve mensen zijn over het algemeen fijne vrienden: attent, meelevend en zorgzaam. Hoe kan het toch dat zij vaak teleurgesteld raken in vriendschappen?

 

Gericht op de ander

Dat heeft te maken met het verschil in werking van het brein. Het hoogsensitieve brein werkt namelijk anders dan dat van niet-hoogsensitieve mensen (lees hier alles over het HSP Brein)

Ten eerste ben je als hoogsensitief persoon veel meer gericht op anderen. De hersengebieden die daarmee te maken hebben, zijn veel sterker geactiveerd. Daardoor kijk je vrijwel in elke situatie hoe het met anderen gaat en of de groep nog in harmonie is.

Neurale wifi

In de tweede plaats ben je ook nog eens heel erg goed in het aanvoelen van wat anderen denken en voelen. Je hebt een goede zogenoemde neurale wifi. Daniël Goleman bedacht die term om aan te geven dat er een onzichtbare verbinding is tussen breinen van verschillende mensen. Die is bij HSP sterker geactiveerd. Zonder enige moeite voel jij daardoor precies wanneer je vriendin niet lekker in haar vel zit. Daar hoeft ze niets voor te zeggen.

Wegcijferen

Tot slot ben je geneigd je eigen behoeftes weg te cijferen ten gunste van de groep. Je hebt liever dat jullie gezellig iets doen wat jij niet leuk vindt, dan dat jij je zin krijgt en de groep daardoor bijvoorbeeld opsplitst.

Je vriendin is anders

Waar het mis gaat is dat veel hoogsensitieve mensen niet weten dat anderen geen toegang hebben tot al die informatie. Zij denken dat iedereen de ander aanvoelt. Maar ga er maar vanuit dat je vriendinnen niet voelen dat jij niet lekker in je vel zit. Pas als je het zegt, komt het aan en pas daarna kunnen ze eventueel iets voor je doen.

Duidelijk uitspreken

Let daarbij op de manier waarop je je gevoel of gedachtes deelt. Veel hoogsensitieve mensen zeggen heel voorzichtig dat het ‘wat minder’ gaat, waarmee ze eigenlijk bedoelen “Ik verdrink! Red me nu!”. Je vriendin hoort echter ‘het gaat wat minder’, herkent dat en geeft meteen voorbeelden van zichzelf. Waardoor je als hoogsensitief persoon teleurgesteld bent, omdat de ander je niet begrijpt. Je zult in een vriendschap dus echt moeite moeten doen om duidelijk te maken wat je bedoelt.

Geen prioriteit betekent niet dat je niet belangrijk bent

Maar ook als je duidelijk heb gemaakt hoe het met je gaat, komt die attente reactie niet altijd. Dat komt niet doordat je vriendin jou niet waardeert, maar omdat de prioriteit soms gewoon anders ligt. Bij niet-hoogsensitieve mensen is de gerichtheid op de ander gewoon minder sterk, en de dagelijkse beslommeringen krijgen al snel de overhand. Een kind dat verzorgd moet worden, werktelefoontjes die dringend zijn. Daardoor raakt die lieve vriendin wat naar de achtergrond, maar zeker niet uit het hart.

In de steek gelaten

Omdat het voor jou als hoogsensitief persoon allemaal zo vanzelfsprekend is, verbind je er makkelijk te grote conclusies aan. Voor jou voelt het als ‘in de steek gelaten’ of ‘niet gewaardeerd worden’. Realiseer je dat wat voor jou normaal is in een vriendschap, voor een ander heel bijzonder kan zijn. HSP zijn fantastische vrienden, maar laat jouw vanzelfsprekendheden niet omslaan in teleurstelling.

 

Andere interpretatie

De volgende keer dat je je teleurgesteld voelt in een vriendschap, zou je bij jezelf kunnen nagaan of je je eigen vanzelfsprekendheden niet oplegt aan anderen. Niet iedereen denkt en voelt zoals jij. Wil je graag dat de ander wat voor je doet? Spreek dan duidelijk uit hoe het met je gaat en wat je prettig zou vinden dat de ander zou doen. Voor de ander is dit lekker duidelijk en daarmee makkelijker om ook eens wat voor die lieve vriendin terug te doen.

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest