Vriendschappen met een hoogsensitief persoon zijn vaak heel diepgaand. Dat heeft te maken met hoe hoogsensitieve informatie verwerken. Hoogsensitiviteit is een eigenschap die ongeveer twintig procent van de mensen heeft. Hoogsensitieve mensen merken veel signalen op die anderen ontgaan (ze horen allerlei geluidjes, voelen hun kledinglabeltjes steeds kriebelen en hebben direct door dat iemand verdrietig is). Op al die informatie kauwt het hoogsensitieve brein lang door; wat betekent het precies? Daardoor ervaren hooggevoelige mensen eenzelfde situatie soms heel anders.

 

Koetjes en kalfjes

De meeste HSP houden niet van gesprekken over koetjes en kalfjes en dat zie je terug in hun vriendschappen. Ze ontwijken de moeilijke thema’s niet, vragen door en willen echt weten hoe het met de ander gaat. HSP willen het echte verhaal, niet alleen de oppervlakte. De kans om je gezien en begrepen te voelen is daarom groot als je vriendin hoogsensitief is.

 

Inlevingsvermogen

Dat heeft ook te maken met het grote inlevingsvermogen van een hooggevoelig persoon. Hij of zij snapt vaak snel hoe je je voelt. Soms begrijpen ze jouw emoties beter dan jij ze zelf snapt. Veel HSP kunnen daarnaast onbevooroordeeld naar jou luisteren. Ze hebben geen mening over wat je doet, maar willen je gewoon graag steunen, omdat ze jouw lastige situatie begrijpen. Die empathie voel je ook in de kleine lieve berichtjes of cadeautjes die ze je sturen.

 

Als het ertoe doet

Omdat een hooggevoelige vriendin moeilijke situaties niet vermijdt, veel empathie heeft en bovendien een groot verantwoordelijkheidsgevoel, zal ze er voor je zijn als het er echt toe doet. Als je door een moeilijke fase gaat, en andere vrienden je misschien laten vallen, blijft een HSP-vriendin aan je zijde.

 

Zonder woorden

Soms heb je zo’n sterke verbinding met elkaar gekregen, dat jullie op afstand voelen wat de ander nodig heeft. Je HSP-vriendin belt jou omdat ze gewoon voelde dat je verdrietig bent. Of ze koopt dat ene boek, terwijl jij net over dat onderwerp aan het denken was. Die verbinding zonder woorden voelt spiritueel en onverwoestbaar.

 

Levenslang

Het samen meemaken van al die bijzondere (zowel moeilijke als mooie) momenten, geeft een enorme diepgang aan de vriendschap. Ook als je elkaar een tijdje niet hebt gezien, praat je direct weer vertrouwelijk met elkaar. Bij een hoogsensitieve vriendin hoef je niet de schijn op te houden, maar kan je echt jezelf zijn.

 

Wederzijds

Niet elke HSP deelt ook veel over zichzelf. Veel hoogsensitieve mensen zijn geneigd hun eigen belangen ondergeschikt te maken aan die van hun vrienden. Bijvoorbeeld als de ander iets te vertellen heeft, slikken ze hun eigen verhaal in. Voelen ze zich veilig en krijgen ze de ruimte, dan is het voor een HSP makkelijker om ook de eigen gedachtes en gevoelens te delen. En die hebben vaak diepe gronden. Door het wederzijds delen ontstaat nog meer vertrouwen en diepgang in de vriendschap. Je hebt dan onderling aan een half woord genoeg.

 

Bloei

Zo’n diepgaande vriendschap is voor veel HSP ook een ingrediënt om echt tot bloei te komen. Het is dan makkelijker om je ware zelf te laten zien. Krijg je positieve feedback van je vriendin op je karakter dan geeft dat een HSP nog meer vertrouwen om de HSP-talenten in te zetten. Fantastisch als je zo’n vriendschap kan ontwikkelen in je leven als HSP.

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest