Wandelcoaching bij hsp is zeer geschikt. Bij wandelcoaching kom je fysiek en mentaal in beweging. Tegelijkertijd zorgt de natuur voor ontspanning en rust. Door de lichamelijke beweging en de diversiteit in de omgeving, komen ook je gedachten, je gevoelens en je emoties op gang. Dit draagt bij aan een waardevolle coachsessie.

 

Wat is wandelcoaching?

 

Er worden vaak verschillende termen gebruikt om buiten te coachen. Denk bijvoorbeeld aan wandelcoaching, natuurcoaching, outdoorcoaching. Het gaat er niet alleen om dat de coachsessie buiten plaats vindt. Er is meer. Tijdens de wandeling worden elementen uit de natuur in gezet. De natuur is een spiegel die wordt gebruikt. Een reflectie van je binnenwereld. Ze helpt en ondersteunt bij het coachen. Als vanzelf kom je voorwerpen, symbolen en metaforen in de natuur tegen. Ze hebben je iets te vertellen. Vanuit je onderbewuste ontvang jij door de natuur antwoorden op je vragen.

 

Wat maakt wandelcoaching geschikt voor HSP

 

Bevordert mentaal welzijn
Uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek blijkt dat buiten in de natuur zijn en bewegen, gezond is voor lichaam en geest. Het zorgt voor ontspanning. Je overbelaste zintuigen komen tot rust. Je hoofd wordt helder. In plaats van binnen zittend, te praten, is deze sessie dynamisch van aard. Je komt buiten in beweging. Fysiek en mentaal. Je geest verruimt. Je komt meer open te staan voor de inspiratie uit de natuur. Met je ware zelf maak je makkelijker contact. Sensitieve mensen ervaren spontaan nieuwe ideeën en mogelijkheden tijdens of kort na de sessie.

 

Versterkt de verbinding

Door samen te wandelen en naast elkaar te lopen, ontstaat er gelijkwaardigheid. De rollen van coach en cliënt zijn minder sterk aanwezig. Door naast elkaar te lopen, hoef je elkaar niet aan te kijken, dat maakt het makkelijk praten. De coach kan zich energetisch op je afstemmen. Door jouw sensitief vermogen, voelt deze verbinding als écht gehoord en gezien worden. Er ontstaat meer openheid. Het gesprek kan op een dieper niveau plaats vinden. De combinatie van lopen en praten versterkt ook de verbinding met jezelf. Met je eigen behoeften en verlangens maak je contact en spreekt die wellicht op dat moment voor het eerst hardop uit.

 

Acceptatie van emoties en stiltes

Het wandelen in de natuur zorgt voor ontspanning en balans. Je hoofd en hart zijn meer op een lijn. Moeilijkere onderwerpen en daarmee gepaard gaande emoties worden bespreekbaar. Het contact met de natuur en de voeten op de aarde zorgt voor een betere gronding. De emoties die bij je opkomen, worden toegelaten en dieper beleefd. Door te blijven lopen en ademen, glijden ze ook makkelijker van je af. Het voelt daardoor minder zwaar. Ook kunnen er stiltes ontstaan. Omdat je het even niet weet. De stille momenten horen er gewoon bij en zijn buiten minder oncomfortabel. Daardoor krijg jij ruimte om wat in je opkomt te verwerken en overdenken. Het helpt je om te reflecteren wat de natuur je laat zien.

 

Ervaren en voelen

Het wandelen is bijzaak tijdens de sessie. De afstand is vaak kort. Waar het om gaat is het bewust aanwezig zijn in het moment. Tijdens het gesprek of tijdens een specifieke oefening die we doen. De natuur helpt daarbij in de vorm van symbolen en metaforen. Buiten kun je ervaren en voelen hoe het met jou is. Een eenvoudig, maar vaak doeltreffende oefening als voorbeeld. Je staat voor een belangrijke keuze. Er is een pad naar links en naar rechts. Het linkse en rechtse pad, vertegenwoordigen de mogelijkheden hoe jij verder wilt gaan in je loopbaan of leven. Je gaat daadwerkelijk voelen hoe het is om op het linkse en rechtse levenspad te lopen. Je gaat verschil merken in je lichaam. Door dit te ervaren, beklijft het ook. De ervaringen in de natuur blijven langer hangen. De beleving functioneert als een anker. Het helpt je om vanuit gevoel richting aan je leven te geven.

 

 

Ideale coachomgeving zorgt voor resultaat

In een ideale omgeving komen sensitieve mensen tot hun recht. Door de lichamelijke beweging en de diversiteit in de natuur, komen je zintuigen tot rust. Overprikkeling maakt plaats voor ruimte in je hoofd. Je gedachten, je gevoelens en je emoties komen op gang. De talenten van hooggevoelige mensen als intuïtie, creatief vermogen en de gevoelsbeleving kunnen in een omgeving met weinig ruis, makkelijker worden aangesproken. Dat maakt een coachsessie in de natuur zeer geschikt voor sensitieve mensen.

Sylvia Caubergh (1970) is HSP Coach en Energetisch Therapeut en specialiseert zich in het begeleiden van hoogsensitieve professionals in hun loopbaan en leven. Zij zet haar fijngevoeilgheid als kracht in, tijdens haar coachingtrajecten en behandelingen. Ze schrijft met regelmaat over hsp-thema’s, die ze in haar praktijk tegenkomt. Meer weten over Sylvia? Kijk gerust op haar site.

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest