Hooggevoelige mensen hebben de neiging veel in het hoofd te leven. Ze staan bijna altijd wel “aan” en hebben vaak moeite de rust in zichzelf te vinden. Dit is ook niet gek in een wereld waar zo ontzettend veel afleiding is van je gevoel. Netflix en social media zijn erg populaire middelen om tot rust te komen. Maar echt tot rust komen lukt hiermee niet, want je voegt alleen maar extra prikkels toe. Als ik vraag aan mensen om mij heen hoe het gaat, is bijna altijd het antwoord “druk”. We nemen ook te weinig tijd voor onszelf om te ontspannen, écht te ontspannen. Een moment met jezelf, zonder afleiding.

Zo ben ik begonnen met wandelen in de natuur. Even de drukte van mij afgooien. Het is een omgeving waar je kan ont-laden maar ook kan op-laden. Het enige wat je meeneemt is jezelf. Er zijn rustige geluiden die je zintuigen juist voeden. Er is veel groen om je heen wat ten goede komt aan rust en het openen van je hartchakra. Ook is het een perfecte manier om te aarden en je in het hier en nu te brengen. En om aanwezig te zijn in je lichaam, met elke stap die je zet. Daarbij beweeg je al je spieren, wat goed is voor je conditie, spierkracht, spijsvertering en bloeddruk. Als je dit allemaal leest, kan je eigenlijk geen reden meer verzinnen waarom je niet zou gaan wandelen.

Het werkt eigenlijk als een natuurlijk anti-depressivum. Na een wandeling voel je vaak dat je hoofd veel helderder is en dat goeie ideeën spontaan kunnen opkomen. Het geeft je energie, zelfs als je de wandeling begint met vermoeidheid.

Een paar feitjes:

  • Wandelen versterkt de spieren en botten en vermindert daardoor de kans op osteoporose (botontkalking). Door botten regelmatig te belasten worden ze niet alleen sterker, wie veel loopt bouwt zelfs nieuwe botmassa op. Wandelen is ook goed voor het kraakbeen, het elastische weefsel tussen de botten. Veel ouderen merken dat ze pijn hebben als ze hun gewrichten draaien, bijvoorbeeld bij het dansen. Door weinig te bewegen is het kraakbeen in de gewrichten dunner geworden. Wandelen helpt het kraakbeen op te bouwen en daardoor soepeler te bewegen.
  • Dagelijks minstens een half uur wandelen verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed. Ook verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Het risico op hartproblemen daalt al met 50 procent als mensen één uur per week actief zijn.
  • Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen.
  • Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes type 2 met maar liefst 58 procent.
  • Bij mensen die hun hele leven lichamelijk (en geestelijk) actief blijven, vermindert de kans op alzheimer met 20 tot 50 procent. Ook voor wie al dementeert, is wandelen gezond. Wandelaars zijn opgewekter en hun geheugen functioneert beter.
  • Wandelen werkt tegen stress en depressieve gevoelens. Angststoornissen nemen met bijna de helft af.
  • Wandelen is ook goed voor de biologische klok, waardoor in- en doorslapen beter lukken. Ook de kwaliteit van de slaap verbetert.
  • Een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) kost ongeveer 240 kilocalorieën. Wie dagelijks een half uur wandelt, kan dus flink afvallen.
  • Dagelijks wandelen stimuleert de stofwisseling en is goed tegen darmverstopping.

 

Meer wandelen

Dit zijn behoorlijke voordelen van wandelen. Het kan er dus voor zorgen dat we steeds minder overgewicht krijgen, minder snel ziek worden en minder angstig en depressief worden. En dat zijn nu net de dingen die een “probleem” zijn in de huidige maatschappij. We zitten teveel, ontspannen te weinig en voeden ons vaak op de verkeerde manier. Dit is ook de reden dat ik wandelcoach ben geworden. De natuur in, in plaats van zitten in een “duf” kantoor, doet zoveel meer. Dus laten we allemaal wat meer gaan wandelen!

Marijke Ivangh (1982) is zelf ervaringsdeskundige. Zij woont samen met haar partner in Warmenhuizen en hebben 2 dochters die net als zij, hooggevoelig zijn. Daarnaast schrijft zij artikelen over hooggevoeligheid en onderwerpen die betrekking hebben op het bewustzijn. Dit alles is te vinden op haar eigen website, mijnbijzonderewereld.nl. Ze houdt enorm van wandelen, mediteren en schrijven is haar passie. Zo hoopt ze met haar blogs en artikelen mensen her- en erkenning te geven en mensen te inspireren onder andere op het platform Hoogsensitief.NL.

 

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest