De laatste dagen van de zomervakantie merk je alweer wat spanning bij je kinderen. Er zijn vaker uitbarstingen of huilbuien. Terwijl er niets aan de hand lijkt te zijn. Vaak is dat de spanning voor het nieuwe schooljaar.

Hoogsensitieve kinderen vinden het vaak moeilijk als er dingen veranderen. Een nieuw schooljaar brengt dat automatisch met zich mee. In deze blog tips voor ouders om het begin van het schooljaar te vergemakkelijken.

  • Verken

    Als er veel verandert, probeer dan van te voren te verkennen. Hoe ziet de school of het nieuwe klaslokaal eruit? Wat is de nieuwe route? Hoe ziet juf eruit? Dit neemt een aantal onzekerheden en dus spanning weg;

 

  • Bespreek

Praat met je kind over wat er gaat gebeuren. Door te bespreken gaat de engheid er iets van af. Ook krijgt het kind daardoor de kans zijn zorgen te uiten. Je weet dan beter wat er aan de hand is;

  • Informeer de leerkracht

Voor veel hoogsensitieve kinderen is de klik met de leerkracht erg belangrijk. Informatie over je kind kan de leerkracht helpen je kind beter te begrijpen. Schrijf op wat je graag wil dat de leerkracht begrijpt aan het karakter van je kind.

  • Oefen

Is je kind bang voor bepaalde activiteiten? Speel het dan alvast. Je kunt oefenen met de beurt krijgen, vragen of je naar de wc mag, in een kring zitten, vriendjes te spelen vragen. Voor jongere kinderen werkt het vaak goed poppen en knuffels mee te laten spelen. Die kan je laten zeggen wat je kind moet leren. Voor oudere kinderen kan je over je eigen ervaringen praten of je kind stimuleren na te denken wat het kan doen in de situatie die het spannend vindt.

  • Benoem positieve punten

Benoem alle punten die leuk zijn aan het nieuwe jaar. De nieuwe dingen die het kind leert, de vriendjes in de klas of de aardige juf. Het hoogsensitieve brein heeft een talent voor het bedenken van negatieve kanten. Positieve elementen mogen daarom wel extra aandacht krijgen. Het is belangrijk de zorgen serieus te nemen. Stap er niet over heen door direct over de positieve kanten te praten. Het beste is dan om tip vier toe te passen; oefenen met wat het kind spannend vindt. De positieve kanten van het nieuwe schooljaar kun je het best aan de orde stellen op een rustig moment.

  • Bouw rust in

De eerste dagen zijn zeer intensief voor hoogsensitieve kinderen. Houd de middagen vrij, zodat je kind tot rust kan komen. Plan geen bijzondere activiteiten. Dat voorkomt ook overprikkeling en dus huilbuien of woedeaanvallen.

 

Op deze manier kun je ervoor zorgen dat de start van het nieuwe schooljaar goed verloopt. Het blijft een spannend moment voor je hoogsensitieve kind. Dat verander je niet. Maar met deze tips heeft je kind de mogelijkheid zich veilig voor te bereiden op alle nieuwe dingen en het schooljaar rustig te starten.

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest