Door: Maria Schreuders
“Woensdagochtend kan ik wel, als ik de kinderen om kwart voor negen naar school heb gebracht”. In het kader van 45plusontwikkeladvies wil Janny een afspraak met me maken. Razendsnel gaan mijn gedachten: “Je gaat je kinderen naar school brengen, misschien eerst naar huis? Of is het fijner voor haar als zij meteen door kan gaan naar de afspraak bij mij? …. Ho, stop, wat wil ik, wat past er in mijn agenda?”
Hoe vaak is het niet voor gekomen dat ik een afspraak afstem op de cliënt en ik me later in allerlei bochten moet wringen? Ik ben me opeens volledig bewust wat hier aan de hand is. Het heeft te maken met het grote inlevingsvermogen dat ik als hoogsensitief persoon heb. Dit is een automatisme.
Afstemmen op de ander
Om te weten waar dat automatisme vandaan komt gaan we naar de bron: de hersenen
Rekening houden met de sociale context doen we allemaal, omdat we als mens afhankelijk zijn van de groep voor ons overleven (van anderen). Uit brein onderzoek blijkt echter dat hoogsensitieve mensen deze afwegingen vaker en intensiever maken.
De spiegelneuronen zijn altijd geactiveerd bij HSP bij het verwerken van emotionele informatie. De hoogsensitieve mens is bedraad om zich af te stemmen op de ander. Hoogsensitieve mensen houden veel rekening met hun directe omgeving. Bij het verwerken van informatie en het komen tot een beslissing spelen de belangen van anderen een grote rol.
Uit het boek: “Het hoogsensitieve brein” van Esther Bergsma, hoofdstuk 7.
Dat afstemmen op de ander is een hele mooie kwaliteit, mits we ons zelf niet vergeten. En dat is wat er vaak gebeurd.
Onzeker?
Mijn hele leven ben ik bewust en onbewust meer bezig geweest met de ander dan met mezelf. Door therapie en coaching leerde ik meer grenzen te stellen, assertiever te worden. En toch, ik bleef maar rekening houden met de ander. Ik schreef het toe aan onzekerheid: ik wil zoveel doen voor de ander zodat ik bevestiging krijg van die ander. Zodat ik gezien wordt. En daardoor wordt je weer onzekerder. Je gaat ontzettend je best doen om je aan te passen. Je wilt worden zoals de anderen. En de anderen denken ook dat je onzeker bent omdat je zoveel rekening wilt houden met hén!
Hoogsensitief temperament
Nu ik weet dat ik het hoogsensitieve temperament heb weet ik ook dat dit een aangeboren talent is: je afstemmen op de ander. Ik doe dat niet uit onzekerheid, ik doe dat niet omdat ik gezien wil worden. Ik doe dit omdat het zit ingebakken. Dat helpt ontzettend om er anders mee om te gaan! Niet dat ik nu als een diva leef en mezelf steeds op de eerste plaats zet. Het is steeds weer oefenen. Maar het bewust worden helpt. Bij maken van afspraken over werk en werk inhoud merk ik dat ik eerst weer ga inschatten wat de consequenties zijn voor de anderen en dan pas wat het betekent voor mij. Door bewust worden en oefenen kan ik mezelf steeds vaker op de eerste plek zetten. En dat voelt niet altijd fijn, het voelt “onnatuurlijk”.
Wat is goed voor jou?
Hoe doe jij dat op je werk? Ben je je bewust hoe jij je werk afstemt met je leidinggevende en je collega’s? Doe jij wat goed is voor je leidinggevende, voor de organisatie je collega? Of doe jij wat goed is voor jou?
Ga eens een paar dagen na hoe jij het doet?
Een diva op het werk
En let op! Want dit automatisme heb je niet altijd door. En jij zal heel goed door hebben wat goed is voor jouw leidinggevende, je collega en de organisatie. Samen met je gevoel voor rechtvaardigheid zal je dan ook vinden dat je dat moet aangeven maar daardoor kun je ook in conflict situaties en discussies komen. En het kan ook als betweterig overkomen omdat anderen niet op de zelfde golflengte zitten als jij. Niet die hoogsensitieve bedrading hebben en het dus niet kunnen zien. Je bereikt dan het tegenovergestelde wat je wilt.
Doe dus wat goed is voor jou en laat de ander zelf ondervinden wat goed is voor hem, haar of de organisatie. Wees meer een diva!
Maria Schreuders (1958) is zelfstandig Loopbaan adviseur en adviseur werk bij het UWVWerkbedrijf. Zij schrijft graag over hoogsensitiviteit en werk omdat zij ziet dat de hs werknemer vaak het eigen potentieel nog niet goed benut. Haar missie is de hoogsensitieve werknemer bewuster te maken van de eigen rol en regie daarin en hen daarin te ondersteunen zodat zij hun hoogsensitieve eigenschap als kracht in kunnen zetten zonder de kwetsbare kant uit het oog te verliezen. Lees verder over Maria www.fenikscoaching.nl