Energienemers

We kennen het allemaal wel denk ik. Je voelt je goed, gelukkig en energiek en opeens voel je je moe, somber of geïrriteerd. Van een fantastische stemming en voldoende energie naar iemand die liever thuis wil zijn en zich wil opsluiten. Misschien een tikkeltje overdreven. Toch durf ik te beweren dat dit, met enige regelmaat voorkomt. We leven in een maatschappij waarin er veel van ons gevraagd wordt. Een gezin runnen, carrière maken, je sociale contacten onderhouden, je social mediakanalen up to date houden en nog veel meer. Als je hoogsensitief bent, dan ken je dit gevoel als geen ander. Vanwege je sensitieve aard is het lastiger voor je je energie en je grenzen goed te bewaken, waardoor je “zwaardere” energieën meer in je opneemt of overneemt. In deze blog vertel ik meer over het fenomeen energienemers en geef ik tips over hoe je hier beter mee kunt omgaan. Een klein tipje van de sluier en wellicht een beetje een dooddoener: De kans is groot dat je zelf heel goed weet wat je het beste kunt doen om hier mee om te gaan. Het begrijpen is vaak niet zo lastig. Het daadwerkelijk toepassen is wat het lastig maakt. De tips die ik geef maken het (hoop ik) wat gemakkelijker om dat wat je zelf al weet, daadwerkelijk toe te passen in je leven.

Wat zijn energienemers

Het begrip energienemer is eigenlijk heel breed. Het omvat alles wat energie van je neemt en waar je je dus moe of futloos van voelt. Denk hierbij aan plaatsen met druk verkeer of plekken waar je je snel overprikkeld voelt, omdat het heel druk is. Sommige soorten voeding of medicijnen kunnen energie van je nemen, omdat je er een bepaalde overgevoeligheid voor hebt. Ook zijn er sociale contacten die energie van je nemen. Iedereen kent wel iemand die veel klaagt of vaak een zware, negatieve stemming heeft. Een energienemer brengt je uit balans als je onvoldoende je eigen grenzen bewaakt of onvoldoende naar je eigen lichaam luistert. Eigenlijk is een energienemer een leraar, een spiegel die je dwingt naar jezelf te kijken. Als je je moe, futloos, geïrriteerd of somber voelt, nadat je in contact bent geweest met een energienemer, dan doe je er goed aan dit te onderzoeken. Vraag jezelf waarom je je zo voelt. Iets kan alleen maar energie van je nemen als je onvoldoende je eigen grenzen hebt bewaakt. Vraag jezelf af: “Zorg ik goed voor mezelf of heeft mijn lichaam iets anders nodig”? Of “Waarin geef ik onvoldoende mijn grenzen aan”?

Wat merk je in jezelf

Je merkt het gauw genoeg als je in contact bent geweest met een energienemer. Je voelt je energie, je fitheid uit je stromen. Concentreren gaat moeilijker. In extreme gevallen wordt de situatie zo ondragelijk dat je wilt wegvluchten. Als je voor het contact energiek en positief was en tijdens of na het contact futloos bent, dan weet je dat je in contact bent geweest met een energienemer. Voor voeding geldt dat je bijvoorbeeld een enorme after dinner dip kunt hebben. In onze maatschappelijk wordt dat gezien als normaal, maar zo normaal is dat helemaal niet. Na veel experimenteren met voeding en luisteren naar mijn lichaam weet ik dat een after dinner dip helemaal niet normaal is en vaak te maken heeft met te veel of onjuist gekozen voeding. Wat onjuist is, is voor iedereen anders want als het om voeding gaat, is er geen one size fits all aanpak die voor iedereen werkt. Wees gerust hoor: Ik ga geen voedingsadvies geven, want alleen jij kunt voor jezelf bepalen wat goed voor jouw lichaam is. Luister naar de signalen van je lichaam, experimenteer wat en je komt er vanzelf achter wat goed voor jou werkt.

Hoe ga je hier beter mee om?

Het is mogelijk een stabiel energielevel te krijgen en te behouden. Dit is mogelijk, omdat je hier zelf controle over hebt. Het heeft met je mindset en je eigen gedrag te maken. Ik wil dit graag verduidelijken, aan de hand van een persoonlijk voorbeeld. Toen ik een jaar of 20 was had ik een vriendin die het lastig vond emotioneel stabiel te zijn. Iedere keer als we afspraken luisterde ik naar alle drama’s die zich afspeelde in haar leven. Ik luisterde, ik gaf advies omdat hierom gevraagd werd en probeerde haar te helpen. Ik begreep het niet altijd, maar wilde er wel voor haar zijn. Echt een slachtoffer, redder dynamiek. Beide moesten we iets leren. Ze moest meer op eigen benen staan en verantwoordelijkheid nemen voor haar leven. Ik moest leren mijn eigen grenzen beter en consequent aan te geven. Een energienemer is dus iets of iemand die over jouw grens gaat. Hoe zorg je ervoor dat dat niet meer gebeurt. Hieronder 9 tips die je hierbij kunnen helpen.

Tips voor bewustwording

– Vraag dagelijks aan jezelf: Hoe voel ik mij? Hoeveel energie heb ik? Je kunt hierbij een schaal van 0 tot 10 gebruiken. 0 is geen energie en 10 is heel veel energie.
– Vraag dagelijks aan jezelf: Hoe voel ik me nadat ik heb gegeten?
– Voordat je in een sociale situatie stapt: Hoe voel ik mij? Hoeveel energie heb ik? Gebruik dan ook de schaal van 0 tot 10.
– Tijdens de sociale situatie: Hoe voel ik mij? Hoeveel energie heb ik? Gebruik dan ook de schaal van 0 tot 10.
– Na de sociale situatie: Hoe voel ik mij? Hoeveel energie heb ik? Gebruik dan ook de schaal van 0 tot 10.
– Noteer dagelijks in een notitieboekje wat je energielevel is voor en na een bepaalde situatie. Schrijf ook situaties op waar je energie van kreeg. Zo raak je meer bekend met wat energie van je neemt en waar je energie van krijgt.

Tips voor verandering

– Spreek met jezelf af dat je je grens goed bewaakt en hier consequent in bent. Maak desnoods een lijst met situaties die je energie kosten. Geef hierbij aan wat je gaat doen als je je in een situatie bevindt die te veel energie van je vraagt.
– Betrek iemand bij je plan, zodat je het niet alleen hoeft te doen. Maak het bespreekbaar.
– Experimenteer met voeding en tijden waarop je wel of niet eet. Houdt bij wat het met je lichaam doet en schrap de voedingsmiddelen waar je te sterk op reageert en waar je futloos van wordt.

 

Linda Ronde (1986). Blogger & Lifecoach bij NewVision Coach in Groningen. Positieve energie krijg ik van het schrijven van blogs waarmee ik andere mensen informeer en hopelijk ook inspireer. Kijk ook eens op haar website https://thesouljourney.nl/

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest