Het woord omschrijft eigenlijk alles wat het inhoudt. Je zelf vertrouwen. Vertrouwen hebben in je Zelf. In jouw gevoel. Die geeft je richting. Als je durft te vertrouwen op je eigen gevoel en daarop durft te reageren, heb je dus zelfvertrouwen.
Ook bij hooggevoeligheid is zelfvertrouwen een punt van aandacht. Vaak zijn we kritisch op onszelf, letten we op de fouten die we maken, keuren we onszelf met gemak af en durven we niet goed op ons gevoel te vertrouwen. Hierdoor voelen we ons ook vaak afhankelijk van anderen, omdat we denken dat we het zelf niet kunnen. Maar niets is minder waar. Het zelfvertrouwen is alleen ondergesneeuwd door onze eigen gedachten hierover. Want als we durven te vertrouwen op onszelf kunnen we in onze kracht staan en zijn we van ontzettend veel waarde. Als we onszelf vertrouwen, heb je een ander niet nodig om je dit gevoel te geven.
Hoe krijg je zelfvertrouwen?
Eigenlijk worden we allemaal geboren met een groot vertrouwen in onszelf en anderen. Dat kun je vooral terug zien aan kinderen. Die zijn vol vertrouwen in wat ze doen of zeggen. Het maakt ze niet uit wat een ander van ze vindt en ze zien nergens gevaar in. Tot volwassenen ze leren wat gevaarlijk is, en wat volgens hen wel en niet kan. Dit kan per gezin verschillen. De één ziet gevaar in het klimmen in een hoge boom, terwijl een ander zijn kind juist aanmoedigt. De één geeft mee dat laat op straat onveilig is, terwijl een ander zijn kind vol vertrouwen door het donker laat fietsen.
De manier van vertrouwen kan dus ook mede samen hangen met je opvoeding. We leren van onze ouders wie en wat we wel of niet kunnen vertrouwen. Hier wordt je vertrouwen in jezelf ook deels bepaald. Hoe je ouders met je omgaan en tegen je praten is van invloed op je zelfvertrouwen. Worden er lovende woorden gesproken, wordt je gemotiveerd, ondersteund, geliefd, geaccepteerd, dan neemt je zelfvertrouwen toe. Maar als er tegen je geschreeuwd wordt, als je gekleineerd wordt, gekwetst of mishandeld wordt, als je fysiek of emotioneel wordt misbruikt, niet gezien of gehoord wordt, dan neemt je zelfvertrouwen af en wordt je juist onzeker.
Ouder en wijzer
En zo trekt dit door in je verdere leven. Zelfs als je zelfstandig, ouder en wijzer bent geworden. Dan nog kan je op dezelfde manier tegen jezelf praten als je ouders vroeger deden. Mocht dit negatief zijn geweest dan kun je jezelf waardeloos vinden, doe je het niet goed genoeg, kan je het waarschijnlijk niet, trek je jezelf terug of ga je juist overal in de aanval. Het kan zijn dat je doet alsof je veel zelfvertrouwen hebt maar van binnen heel onzeker bent. Maar als mensen dat van je zien, kan je worden afgewezen net als je ouders deden. Dit wil je dan voorkomen door jezelf beter voor te doen dan je jezelf voelt. Schouders eronder, tanden op elkaar en doorgaan.
En als je bemoedigende woorden hebt ontvangen, gezien bent en je gehoord voelde, als je mocht zijn wie je bent en je fouten mocht maken, dan zul je dit in je latere leven ook mogen van jezelf. Je hebt genoeg zelfvertrouwen om uitdagingen aan te gaan en nieuwe dingen te proberen. Je begrijpt de risico’s van falen of teleurstelling, maar dit houdt je niet tegen bij het maken van nieuwe stappen. En als het niet gaat zoals je had verwacht, kun je dit er laten zijn en maak je nieuwe plannen. Je hoeft je niet beter voor te doen dan je jezelf voelt want je doet ook echt wat je wilt doen, op je gevoel, met genoeg zelfvertrouwen en in de flow van het leven.
Tips voor meer zelfvertrouwen:
- Doe dingen waar je goed in bent. Als je ergens goed in bent, neemt je zelfvertrouwen ook toe. Je weet dat je het kan en daardoor gaat het zonder moeite.
- Doe iets waar je onzeker over bent. Heb je moeite met iemand aanspreken? Probeer dan toch eens in de supermarkt te vragen waar je iets kunt vinden of vraag de weg aan iemand. Je zult zien dat het minder spannend is dan dat je van te voren dacht.
- Laat je stem horen. Ben je bang dat je iets stoms zegt? Geef toch je mening, want ook jij mag gehoord worden.
- Let op je houding. Heb je de neiging om jezelf klein te maken, schouders te laten hangen? Zet jezelf rechtop en straal uit dat je er mag zijn!
- Geef jezelf vaker een compliment. Heb je iets gedaan waar je trots op bent? Geef jezelf een schouderklopje, en zeg tegen jezelf dat je het goed hebt gedaan. Dit geeft vertrouwen.
- Deel je successen. Als je met anderen gaat delen waar je tevreden over was, zullen ze jou helpen in je zelfvertrouwen door begrip en medeleven.
- Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Als je de lat erg hoog legt kost het enorm veel energie om ergens voor te gaan. Maar als je hem iets lager legt kan dit tevens een boost voor je zelfvertrouwen zijn, want je zal je doelen dan eerder behalen.
- Vergelijk jezelf niet met een ander. Als je een ander na wilt doen of vindt dat je al zo goed moet zijn als een ander, helpt het niet mee in je zelfvertrouwen. Je maakt het jezelf onnodig moeilijk. Volg je eigen gevoel en maak stappen die voor jou haalbaar zijn, en neem hier de tijd voor.
Marijke Ivangh (1982) is zelf ervaringsdeskundige. Zij woont samen met haar partner in Warmenhuizen en hebben 2 dochters die net als zij, hooggevoelig zijn. Daarnaast schrijft zij artikelen over hooggevoeligheid en onderwerpen die betrekking hebben op het bewustzijn. Dit alles is te vinden op haar eigen website, mijnbijzonderewereld.nl. Ze houdt enorm van wandelen, mediteren en schrijven is haar passie. Zo hoopt ze met haar blogs en artikelen mensen her-en erkenning te geven en mensen te inspireren onder andere op het platform Hoogsensitief.NL.