Sinterklaas

Nog maar enkele keren slapen en het is zover: hoog bezoek van die goede, heilige man. Leuk toch?

Of niet? Uiteraard krijgt elk kind graag cadeautjes en een berg vol snoepgoed. Toch komt het bezoek van Sinterklaas voor HSP-kinderen niet altijd als een geschenk uit de hemel … of was het uit Spanje? En hoe gebeurt dat dan precies? Hoe komen al die cadeaus bij hun rechtmatige eigenaar terecht, welke route volgt zijn trouwe schimmel en hoe weet de Sint waar jouw kind vrolijk van wordt? Je leest het al: het hoogsensitieve brein gaat meteen in overdrive!

Zijn jullie braaf geweest?

Mijn dochtertje (groep 3) moest deze week op school invullen of ze het afgelopen jaar flink was geweest. Dus koos ze, eerlijk als ze is, voor de bewoording ‘soms wel, soms niet’. HSP-kinderen beschikken vaak over een groot zelfbewustzijn en zijn behoorlijk kritisch tegenover zichzelf. De kans is dus groot dat ze deze periode ietwat onzeker(der) worden. HSP’s zijn bijzonder gevoelig aan afwijzing. Het idee dat Piet die zak meeheeft voor stoute kinderen, kan wel eens zwaarder doorwegen dan je denkt.

Een vol sinterklaashoofd

Daarnaast zijn er nog al die andere, praktische bekommernissen: wat ga ik vragen (keuzestress), mag ik dat wel vragen, is het betaalbaar, wat vragen andere kindjes, …? Hier speelt trouwens ook hun sterke gerichtheid op de ander (empathie).

En wat met corona? Raakt Sinterklaas wel tot hier? Hoe kan die oude man met zijn coronaproof-pak door de schoorsteen of gebruikt hij deze keer de voordeur (en kan die dan zomaar open)?

Of misschien raakt je kind tijdens de voorbereiding overprikkeld omdat het zijn schoen nog moet klaarzetten en twijfelt wat er nu weer in moest. Eet dat paard bij elke stop wat suikerklontjes en wordt het dan niet te dik?

Vergis je niet! Al deze vragen kunnen wel degelijk een aanzienlijke invloed hebben op de gemoedsrust van je jonge, hooggevoelige kind. Het hoogsensitieve brein kenmerkt zich door diepgaande verwerking van informatie, waardoor HSP-kinderen zich vaak veel meer vragen stellen dan niet-HSP’s. Dit kan een enorm stressfactor zijn. Daarom is het cruciaal het gedrag van je kind deze dagen extra in het oog te houden.

Hoe gaat het écht met je kind?

Is je kind extra druk deze dagen? Is het vaker overprikkeld? Heeft het meer driftbuien of vertoont het andere emotionele of fysische reacties dan gewoonlijk (vb. kortademig, sneller praten, zich meer afsluiten)? Weet dan dat het hele sinterklaasgebeuren hier een enorme impact op kan hebben.

 

Wat kan je als ouder doen wanneer je hoogsensitieve kind overprikkeld is?

 

 • Leg niet ‘te veel’ nadruk en lading op het gebeuren.
  Telkens weer aankaarten dat het spannend is, zal de spanning doen stijgen. Geloof me, de spanning is al meer dan groot genoeg.

 

 • Communiceer zo kort en praktisch mogelijk over het bezoek, maar beantwoord wel alle vragen die je kind heeft.
  Leg je kind uit wat er gaat gebeuren en maak kort een planning. Deze week gaan we een tekening maken, zaterdag gaan we wortels kopen voor je schoen en om 17u, voor etenstijd, zetten we die alvast klaar.

 

 • Help bij het kiezen van speelgoed: maak samen een kort lijstje, waaruit je samen kiest.
  Is het voor je kind te moeilijk om op ideeën te komen? Bied dan zelf enkele mogelijkheden. Voor kleine kinderen of de grootste twijfelaars zijn 2 tot 3 keuzes meer dan voldoende.

 

 • Grijp in zodra je kind ander gedrag vertoont.
  Vertoont je kind stressklachten? Las dan extra veel rustgevende momenten in (vb. kindermassage, yoga-oefeningen, samen koken, …).
  Onderzoek ook of het gedrag veroorzaakt wordt door die oude, wijze man of of jouw kind nog andere kopzorgen heeft. Vergeet niet dat corona werkt als een ongeziene katalysator. Heel de maatschappij baadt momenteel in een bad van stress en onzekerheid.

 

 • Regelmaat. Zorg in deze periode nog meer voor regelmaat.
  Vaste routines voor het slapen gaan, op eenzelfde uur naar bed, ook in het weekend.
  Rust, regelmaat en reinheid … Je weet wel.

 

 • Neem meer tijd (voor het bedmoment)
  Dit advies vind ik in deze periode van continue veranderingen zelf heel belangrijk! Mogelijk is het deze periode, omwille van corona, veel veranderingen en de Sint, moeilijker je kind vlot te slapen te leggen. Neem alle tijd die nodig is. Wanneer je kind merkt dat het echt gehoord wordt, zal zijn stressniveau automatisch dalen.

 

 • Zorg zelf dat je zelf ontspannen bent
  Heb je zelf stress? Probeer dan een moment te vinden om op adem te komen voor je je kind afhaalt van school of samen activiteiten onderneemt. Hoe hectischer de maatschappij, hoe belangrijker dat jij zijn of haar rots in de branding bent. Eet gezond, slaap gezond, adem gezond … zodat jij er helemaal staat wanneer jouw kind je nodig heeft.

 

Kristien Taelman (Sea You Coaching). Ik ben Kristien, 45 jaar, hoogsensitief, gehuwd en mama van een hoogsensitieve dochter van 6. In 2005 raakte ik gefascineerd door het persoonlijkheidskenmerk hoogsensitiviteit. Wat begon als een zoektocht vanuit mijn eigen ervaringen en bekommernissen als HSP, mondde uit in tal van opleidingen en bijscholingen. Zo volgde ik ook het boeiende traject “Begrijp en begeleid kinderen met HSP” bij Esther Bergsma, waarvoor ik ook mijn certificaat ontving. Ik leer ouders de behoeften van hun prachtige, gevoelige kind(eren) te (h)erkennen en door kleine aanpassingen in de omgeving een warm en veilig nest te bieden. Kijk op www.sea-you.be

Please follow and like us:

Pin It on Pinterest